JUS PASITINKA ATSINAUJINĘS TAVO VAIKAS
Apklausa atskleidė pirkėjų smaližiavimo įpročius: ledų daugiausiai suvalgo alytiškiai

Apklausa atskleidė pirkėjų smaližiavimo įpročius: ledų daugiausiai suvalgo alytiškiai

Vasara – neabejotinai ledų skanavimo sezonas. „Rimi” apklausos duomenimis, daugiausiai dėmesio šio deserto sudėčiai skiria Panevėžio, Vilniaus ir Klaipėdos gyventojai. Tą pataria daryti ir gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė: sveikatai palankiausi – mažiausiai priedų turintys ledai. Taip pat apklausos rezultatai parodė, kad pirkėjams svarbūs dar du kriterijai – tai prekės ženklas ir kaina. Atsižvelgiant į tai, prekybos tinklo „Rimi” komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, jog visą vasarą el. parduotuvėje įvairių ledų galima įsigyti net 50 proc. pigiau.

Ledų daugiausiai suvalgo alytiškiai

Šiltuoju metų laiku dažnas lietuvis ledus valgo keletą kartų per savaitę – atskleidė „Rimi” pirkėjų apklausos duomenys. Vien Vilniuje net 42 proc. apklaustųjų desertu mėgaujasi nuo 3 iki penkių kartų per savaitę, o Alytuje šių smaližių skaičius siekia net 62 proc.

Miestų rezultatai išsiskiria ir dėl ledų pirkimo priežasties. Vilniaus, Šiaulių ir Telšių gyventojai dažniau perka ledus siekdami juos suvalgyti iškart, kai Kauno, Klaipėdos ir Panevėžio gyventojai juos perka ateičiai. Skirtumai matomi ir tarp besidominčių ledų sudėtimi – daugiausiai ją skaito Panevėžio, Vilniaus ir Klaipėdos gyventojai, o mažiausiai – Alytaus, Šiaulių ir Telšių gyventojai. Dažniausiai gyventojai, tikrinantys sudėtį, atkreipia dėmesį į cukraus kiekį deserte.

Skirtinguose Lietuvos miestuose gyvenantys pirkėjai ledus renkasi atsižvelgdami į kitus papildomus kriterijus.  Pavyzdžiui, Vilniaus gyventojai desertą renkasi pagal jiems patinkantį prekės ženklą ir ledų sudėtį, o Šiaulių gyventojams svarbiausias kriterijus išlieka kaina. Kitų miestų gyventojai ledus perka dėl jiems suteikiamos nuolaidos. Visgi, pastebima, kad perkamos porcijos dydis nėra veiksnys, kuris nulemtų sprendimą šį desertą įsigyti.

Platus maistinių medžiagų spektras

Nors vasarą atsigaivinti ledais norisi neretai, pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, jais piktnaudžiauti nederėtų. „Ledai turėtų atitikti jiems skirtą vaidmenį – į juos reikėtų žiūrėti kaip į desertą, emocinį malonumą suteikiantį maisto produktą. Tai reiškia, kad ledai neturėtų būti valgomi kasdien, o vartojimą reikėtų planuoti. Ledais patarčiau mėgautis saikingai, o atsigaivinti karštomis vasaros dienomis geriau vandeniu”, – sako dr. E. Gavelienė.  

Gydytoja dietologė priduria, kad renkantis ledus svarbu atkreipti dėmesį ne tik į juose esantį cukraus kiekį, bet ir į kitus priedus. „Sveikatai palankiausia rinktis tuos ledus, kuriuose yra mažiausiai maisto priedų. Vadinasi, kuo daugiau juose įvairiausių dažiklių ir maisto sudėties ženklinime išvardintų sudėtinių dalių, tuo mažiau ledai bus sveikatai palankūs. Todėl rekomenduoju skaityti etiketes ir pasižiūrėti, kad jose būtų nurodyta kuo mažiau nežinomų cheminių pavadinimų. Tie ledai, kurie yra pagaminti iš vos kelių komponentų – sveikatai palankesni”, – teigia dr. E. Gavelienė.

Klasikinis vanilinis pieno kokteilis

Kokteiliui reikės:

500 ml vanilinių ledų;

250 ml pieno;

cukraus (pagal skonį);

1 a. š. vanilės ekstrakto (nebūtina).

Gaminimo eiga:

  1. Vanilinius ledus sudėkite į maišytuvą.
  2. Supilkite pieną, cukrų ir vanilės ekstraktą.
  3. Viską sumaišykite iki vientisos kreminės masės.
  4. Supilkite į stiklines ir iš karto patiekite.

Skanaus!

Šokoladinis bananų pieno kokteilis

Kokteiliui reikės:

2 vnt. prinokusių bananų, supjaustytų griežinėliais;

500 ml šokoladinių ledų;

250 ml pieno;

2 v. š. šokolado sirupo;

cukraus (pagal skonį).

Gaminimo eiga:

  1. Supjaustytus bananus sudėkite į trintuvą.
  2. Sudėkite šokoladinius ledus, pieną, šokolado sirupą ir cukrų.
  3. Sumaišykite iki vientisos masės.
  4. Supilkite į stiklines ir, jei norite, papuoškite papildomu šokolado sirupu.

Skanaus!