Domėdamasi, kaip paskatinti metinuką valgyti savarankiškai, vienas iš patarimų mane labai sudomino: valgyti kartu su juo tą patį maistą ir rodyti, kaip yra mėgaujamasi maistu bei pačiu valgymo procesu. Paprastai nepaprastas patarimas. Kartais atrodo net neįmanomas, bet pabandyti verta. Taigi, ką galima valgyti kartu su metinuku? Viską – rašo primaitinimo specialistai. Po kelių eksperimentų įsitikinau, kad ne viską.
Dar 3 pietų receptai šeimoms, auginančioms mažus vaikus
Ingredientai (išėjo 5 čenakai):
– 0,5 kg. jautienos kumpio;
– 4 bulvės;
– 2 morkos;
– 5 kupini šaukštai lęšių;
– 5 šaukštai aliejaus;
– vandens.
Papildomai (vadinu tai pagardais, kurie priklausys nuo Jūsų fantazijos. Beveik visus šiuos ingredientus naudojau tik suaugusiųjų porcijoms) :
– 10 mini kopūstinukų;
– 10 saulėje džiovintų pomidorų griežinėlių;
– česnakų;
– pomidorų padažo;
– druskos;
– pipirų.
Gaminimas išties labai paprastas: viską supjaustyti smulkiais gabaliukais, sudėti į indelius, įpilti šaukštą aliejaus, įpilti vandens tiek, kad beveik apsemtų turinį ir kepti iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 1 val. 30 min.
Mažylio porcijos ruošimas atrodo taip:
Štai mažylio ir suaugusiojo porcijos:
Nepatikėsite, bet mano metinukas pietums suvalgė VISĄ čenaką!
2. Garinta žuvis su daržovėmis
Žinoma, reikia garpuodžio, tad jei jį turite – pats laikas išsitraukti, o jei neturite, manau, patiekalą galima taip pat sėkmingai pagaminti orkaitėje viską įvyniojus į foliją.
Ingredientai (išėjo 2 didelės porcijos suaugusiems ir 1 porcija mažyliui):
– 2 lašišos kepsniai;
– pusė citrinos;
– prieskoninės žolelės;
– šaukštas aliejaus;
– įvairios daržovės (tai, ką turite namuose):
– 2 bulvės;
– 3 morkos;
– gabalėlis moliūgo;
– saujelė šparaginių pupelių;
– pusė raudonos paprikos;
– pusė geltonos paprikos;
– vandens (garpuodžiui).
Gaminimas:
Žuvies marinatas: naminių prieskoninių žolelių mišinys + šviežiai spaustos citrinų sultys + šaukštas alyvuogių aliejaus. Marinate palaikiau tiek, kol supjausčiau daržoves.
Daržoves supjaustome šiaudeliais.
Klojame garpuodžio lentynas ir viską gariname apie 1 val. (aš pirmiausia garinu tik žuvį, po kokių 10 min. uždedu antrąją lentyną su ilgiau verdančiomis daržovėmis ir po kokių 30 min. uždedu dar vieną lentyną su trumpiau verdančiomis daržovėmis).
Štai mažylio ir suaugusiojo porcijos:
Adomui labai patiko valgyti juostelėmis supjaustytas daržoves:
3. „Ale plovas“
Plovu čia net nekvepia, bet kaip tiksliau pavadinti – nesugalvojau.
Ingredientai (išėjo tikrai daug porcijų!):
– apie 1 kg. jautienos;
– daržovės;
– morkos;
– brokolis;
– paprikos;
– kruopos;
– 1 stiklinė bolivinės balandos (verdama 2 stiklinėse vandens);
– 0,5 stiklinės juodųjų ryžių (verdama 1 stiklinėje vandens);
– aliejaus.
Papildomai (suaugusiųjų porcijoms pagardinti):
– druska;
– pipirai;
– kario prieskoniai;
– aitriosios paprikos milteliai (šis patiekalas kur kas skanesnis, kai būna aštrus);
– pomidorų padažas.
Gaminimas:
Verdame jautieną.
Verdame kruopas:
Troškiname daržoves (tarkuotas morkas, smulkiai pjaustytus brokolius ir kiek stambiau pjaustytas paprikas).
Viską sumaišome.
Suaugusiųjų porcijas gardiname atskirai lėkštėje.
Štai mažylio ir suaugusiojo porcijos:
Skanaus!