Nors gyvename ir jūrinėje valstybėje, pasigirti didele žuvies pasiūla ir paklausa negalime. Atėjus laikui į kūdikio meniu įvesti žuvį dažnai sutrinkame – kokią ir kaip.
Primaitinimas – nuo šešių mėnesių
Iki šešių mėnesių sveikam ir gerai besivystančiam kūdikiui visiškai pakanka mamos pieno arba mišinuko. Esant poreikiui arba trūkstant tam tikrų medžiagų, kūdikio primaitinimas gali būti pradedamas ir keturių ar penkių mėnesių, tačiau tai nuspręsti turėtų ne mama, o kūdikio sveikatą prižiūrintis gydytojas.
Žuvis vaikų mityboje
Pradėti ragauti žuvį vaikams patartina sulaukus 11 -12 mėnesių, kai jis jau susipažinęs ir pripratęs prie daržovių, kruopų, mėsos ir kitų skonių. Specialistai tvirtina, kad vertingesnė yra jūros, o ne ežero žuvis. Taip pat ji turėtų būti šviežia, be kaulų.
TAIP PAT SKAITYKITE:
Kokių klaidų nedaryti verdant košę?
Visus produktus, iš kurių virsite košę, nuplaukite po tekančiu vandeniu. Daržoves nulupkite. Jeigu naudojate pernykštes daržoves ir jos atrodo įtartinai – yra pažaliavusios, pajuodusios ar apiplėkusios, išmeskite jas be jokio gailesčio. Vanduo košei turi būti patikimas, ne iš šulinio, kurio kokybė daug metų netikrinta. Vandens kuriame virė daržovės, neišpilkite, gal prireiks atskiesti tirštą košę.
Trys tyrelių receptai patiems mažiausiems su lašiša
Lašiša su ryžiais ir daržovėm
Reikia:
– 100 gramų lašišos;
– Brokolio;
– Morkos;
– 100 gramų cukinijos;
– Kalafijoro;
– Saujos ryžių;
– Sviesto.
Viską išverdame ir sutriname trintuvu arba šakute (jeigu vaikas jau moka valgyti rupesnio maisto, kuriame yra gabaliukų). Pagardiname sviestu.
Lašiša su daržovėmis
Reikia:
– 100 gramų lašišos;
– Bulvės;
– Morkos;
– Kalafijoro;
– Aliejaus.
Viską išverdame ir susmulkiname. Pridedame arbatinį šaukštelį nerafinuoto aliejaus.
Lašiša su makaronais
Reikia:
– 100 gramų lašišos;
– Saujos makaronų;
– Mažos cukinijos;
– 2 pomidorų;
– Aliejaus.
Puode pakaitiname aliejų ir dedame troškinti cukiniją bei pomidorus (patiems mažiausiems be odelių ir sėklų). Išverdame žuvį, makaronus ir viską kartu sumalame.
3 receptai su lašiša didesniems vaikams
Lašišos kepsneliai didesniems vaikams
Reikia:
– Lašišos
– Citrinos
– Kelių bulvių
– Kelių morkų
– Aliejaus
– Druskos, pipirų
– Kiaušinio ir miltų
Lašišos filė supjaustyti nedidelėmis juostelėmis, apšlakstyti išspaustomis citrinų sultimis, pagal skonį dėti pipirų ir druskos. Mirkyti filė gabaliukus plaktame kiaušinyje, tada miltuose ir apkepti iš abiejų pusių keptuvėje su aliejumi. Atskirame puode virti supjaustytas gabaliukais morkas ir bulves. Daržovėms išvirus jas sumalti iki vientisos masės. Pateikti lėkštėje lašišos kepsnelius su morkų ir bulvių piurė.
Karšti sumuštiniai su lašiša
Reikia:
– Forminės baltos duonos
– Margarino
– Supjaustytos rūkytos lašišos
– Fermentinio sūrio
Forminę baltą duoną aptepkite margarinu, uždėkite lašišos rieke, ant viršaus sūrio rieke ir dėkite dešimčiai minučių į orkaitę, kol ištirps sūris.
Lašišos ir bulvių salotos
Reikia:
– 100 gramų rūkytos lašišos
– 1 virto kiaušinio
– 5 nedidelių bulvių
– 1 nedidelio svogūno
– Kelių marinuotų agurkų (nebūtinai)
– Šviežio spaudimo (nerafinuoto) aliejaus
– Druskos, pipirų
– Krapų
Bulves nuplauti ir virti su lupenomis, išvirti kiaušinį. Bulves nulupti ir supjaustyti, kartu su svogūnu, kiaušiniu, agurkėliais (jei dedate), lašiša. Pagardinti viską krapais, pipirais, druska ir aliejumi.