53% NUOLAIDA ŽURNALO MANO NAMAI PRENUMERATAI
Primaitinimo meniu – brokolis

Primaitinimo meniu – brokolis, salieras, pankolis ir kiti eksperimentai. Liepos valgymo dienoraštis.

Liepos valgymo dienoraštis – tai portalo TavoVaikas.lt projektas, kurio metu mama Gražina sutiko aprašyti ir įamžinti įdomiausias dukrytės primaitinimo akimirkas ir jas aprašyti. Liepa – trečiasis vaikelis, tad patirties jau yra, tačiau juk žinome, kad kiekvienas vaikas ir jo augimas yra unikalus.

Neretai mamos nelaukia primaitinimo, nes tada jau prasideda nuolatiniai virimai, malimai, trynimai ir panašūs kasdieniai ritualai, o dar jei vaikutis nevalgo… Taip, tų kasdienių ritualų neišvengsime, bet galima į tai pažiūrėti kūrybiškai!

Pirmoji valgymo dienoraščio dalis: Liepos pirmoji košė

Bandome daržoves

Sulig Liepos primaitinimu, kai jau po truputį išragavo keletą daržovių ir pradėjo valgyti jų „makalaines“, prasidėjo mano smagūs eksperimentai. Ogi sumąsčiau, kad reikia atrasti tokių daržovių, kokių mūsų šaldytuvas dar nėra matęs arba kurios mūsų namuose – retas svečias.

Viena iš tokių – pankolis. Prisipažinsiu, iki šiol šios daržovės nebuvau atradusi, mane atbaidydavo jos anyžių prieskonis… Pabandžiau mažytį gabaliuką įdėti į Liepos košę – jai patiko! (Ir kadangi namuose turėjau ne vieną pankolį, įdėjau į šeimai ruošiamą daržovių ir mėsos troškinį – niekas nesuprato, kad puode atsidūrė kažkas neįprasto, kirto, net ausys linko! Prisipažinsiu, man irgi buvo skanu.) Pankoliuose yra vitamino C, kalio, skaidulų, jie naudingi kraujotakai, yra stiprūs antioksidantai, netgi gerina miegą.

Salieras. Kadangi tai itin maistinga daržovė (stiebuose gausu B grupės, C vitaminų, kalio, folio rūgšties, kalcio magnio, geležies…), nutariau gabaliuku paskaninti ir dukros košę. Šį kartą prašoviau. Pirmą šaukštelį paėmė su malonumu, antrą jau įtariau, trečią suvalgė raukydamasi, o ketvirtą… išspjovė… Tuo košės valgymas buvo baigtas. Po kelių dienų bandėme dar. Pagaminau košę iš visų jos mėgstamiausių daržovių (batato, morkos, žiedinio kopūsto) ir vėl – gabaliuką saliero. Šį kartą spjovė jau antrą šaukštuką. Ką gi, salierus atidėjom ateičiai. 

Baklažanas. Prisipažinsiu – šios daržovės iki šiol nebuvau „prisijaukinusi“. Bet dukra padėjo ją atrasti. Košė su baklažanu jai tiko ir patiko. Pati paragavau – atrodo, kad baklažanas skonio nepakeičia visai. „Makalavau“ jį vis su kitomis daržovėmis – viskas tiko. O tada atradau ir aš – pabandžiau pasigaminti įdarytą baklažaną… Skanu, labai skanu! Tai nuo šiol ši daržovė jau gan dažnas svečias mūsų namuose. Beje, kai dukrai daviau pavirto baklažano gabaliuką, jis jai visai nepatiko… O štai įmaišytas į košę tiko puikiai.

Brokolis. Taip, jis pas mus užklysta retai, nes mėgstu tik aš viena (vos vos patroškintą ir apkeptą su sviestu ir fermentiniu sūriu… Gardumėlis…). O štai kiti namiškiai jo kratosi bet kokio pavidalo. Tiesa, pasitaisysiu: nuo šiol brokolius mėgstame dviese – aš ir Liepa. „Makalainė“ su šia daržove – dabar jos mėgstamiausia. Su vaikais juokaujame, kad sesė valgo Šreko košę. O štai vyresniajai sesei ir broliui ta Šreko košė, kad ir kaip būtų išradingai patiekta, niekaip neįtinka… Ir ko gi taip nemažai vaikų peikia brokolius?

„Skraidančioji lėkštė“, arba Patisonas. Tai moliūgų ir cukinijų giminaitis. Šaldiklyje turėjau užsišaldžiusi, tad išbandžiau ir jį. Patisonuose yra mineralų, mikroelementų, geležies, beta karoteno, skaidulinių medžiagų, folio rūgšties. Svarbiausia patisonų nepadauginti, nes juose yra oksalo rūgšties, kurios didesni kiekiai neigiamai veikia organizmą. Košė su trupučiu patisono Liepai tiko ir patiko. Ši daržovė skoniu kažkiek primena cukinijas, o cukinijos jai patinka. Taigi jau aišku, kad ir patisonai dažniau karaliaus mūsų namuose, juolab kad broliui su sese jų išvaizda atrodo įspūdinga ir jie prašo „poros patisoniukų pažaisti ateivius“….

Ropė. Šią daržovę mūsų šalyje nukonkuravo bulvės, bet ropės naudingųjų savybių už jas turi kur kas daugiau. Jose gausu baltymų, pektinų, vitaminų (vitaminų C daugiau nei citrinose!) Yra ir garstyčių aliejaus, jis gerina virškinimą, padeda pasisavinti maistą, gelbėja užkietėjus viduriams. Nežinau, sutapimas ar ne, bet košės su rope Liepa nelabai norėjo – raukėsi, kraipėsi, galiausiai ėmė spjaudytis… (Ji taip daro, kai jau nebenori ko nors valgyti.) Kitą kartą pakeitusi košės sudėtį irgi įmečiau gabaliuką ropės – valgė geriau, bet labai nesižavėjo. Kažin, ar jai nepatiko skonis, ar tiesiog buvo „nevalgymo“ dienos. Bandysim vėliau dar.

Liepa ir jos gurmaniški eksperimentai
Liepa ir jos gurmaniški eksperimentai
Asmeninio albumo nuotr.

Vaisiai ir uogos

Užkandžiams pasiūlau Liepai kokį užkandį ar vaisių (gabaliukais arba tyrelę) – jau dabar matyti, kas jai patinka, o kas nelabai. Bananas – toks šiaip sau, bet jeigu „sumakaluotas“ su kuo kitu, pavyzdžiui, su obuoliu, oi kaip tinka. Išvis geriausia kokių dviejų vaisių tyrelė: obuolys ir kriaušė, bananas ir kriaušė, mangas ir bananas. O uogos kaip patinka! Šilauogės, braškės, o jau avietės… Valgo ir murkia.

Man labai smagu stebėti jos veido išraiškas ir mimikas, kai paragauja dar jai nežinomo maisto, – tai susiraukia, tai įsiklauso, tai spjauna…

Tiesa, jei košių ar tyrelės išeina gerokai per daug, sudedu į induką ir laikau šaldiklyje. Būna dienų, kai nelabai yra galimybių pagaminti šviežios košės, tad išsitraukiu atsargas, pašildau karštame vandenyje ir galima valgyti!

Kitame Liepos valgymo dienoraštyje sužinosime, kaip mergaitei sekėsi susipažinti su grūdų košėmis.

Mama Gražina

Straipsnių ciklą apie kūdikių ir vaikų mitybą bei Liepos valgymo dienoraštį pristato SEMPER (www.semper.lt).

Mano išsaugoti straipsniai