53% NUOLAIDA ŽURNALO MANO NAMAI PRENUMERATAI

Dienos receptas: gardūs kibinai su kiauliena

Kibinai receptas su kiauliena atkeliavo iš Trakų. Kibinai iš tiesų ne lietuviškas valgis. XIV a. pabaigoje Mūsų kunigaikštis Vytautas Didysis iš Krymo į savo gimtinę atsivežė daugybę totorių.

Metraščiuose rašoma, kad į Lietuvą atsikraustė beveik keturi šimtai šeimų. Kodėl? Nes tai buvo darbštūs, ištikimi ir drąsūs žmonės. Vytautas juos labai vertino, todėl davė žemių, suteikė tam tikrų privilegijų. Nors daug kas sako, kad tikrus kibinus gali pagaminti tik karaimai, šie tikrai ne prasti.

Iš šio kiekio produktų pagaminsite apie 15- 20  kibinų priklausomai nuo to kokį dydį formuosite.

Šis kibinų receptas gana paprastas ir universalus. Kibinų tešla gali būti gaminama su įvairiausiu įdaru. Tai gali būti kibinai su jautiena, kiauliena ar vištiena. Tradiciškai kibinai gaminami su aviena.

Jeigu gaminsite su kiauliena ar jautiena, geriausia rinktis nugarinę arba sprandinę. Parduotuvėje paprašyti, kad ją sumaltų į faršą. Bet jeigu skubate, tiks ir paprasčiausias faršas iš pakelio.

Jeigu gaminsite su vištiena, geriausia tiks kulšelių mėsa. Krūtinėlė gali buti per sausa. Čia receptai su kitokiais įdarais:

Kibinai receptas su kiauliena

Tešlai reikės

  • 500 g baltų miltų
  • 225 g sviesto
  • 100 g grietinės
  • 2 kaimiški kiaušiniai
  • pusė šaukštelio druskos
  • pusė šaukštelio cukraus
  • 1 kiaušinio trynys apkepimui
  • sauja sezamo sėklų barstymui ant viršaus

Įdarui reikės

  • 500 g kiaulienos sprandinės faršo (geriausia nusipirkti šviežios mėsos ir paprašyti ją sumalti).
  • 2 vidutinio dydžio svogūnai
  • 30 g sviesto
  • druskos, raudonėlio, pipirų

Gaminimas

Kaip paruošti tešlą

    1. Sviestą išimkite iš šaldytuvo ir palikite, kad atšiltų iki kambario temperatūros.
    2. Miltus suberkite į didelį dubenį. Didelio dubens reikia, kad būtų patogu maišyti tešlą.
    3. Sviestą supjaustykite nedidelėmis riekelėmis ir sumeskite į miltų dubenį.
    4. Sviestą ištrinkite su miltais tarp pirštų tol kol gausis vientisa trupininga masė. Turi būti daug daug riebių trupinukų.
    5. Į dubenį sumuškite du kiaušinius, įdėkite druską ir cukrų ir gerai išplakite.
    6. Kiaušinių plakinį supilkite į miltų-sviesto trupinius. Sudėkite šimtą gramų grietinės.
    7. Gerai nusiplaukite rankas, nusiimkite papuošalus ir gerai išminkykite tešlą tol kol ji taps vientisa.
    8. Jeigu tešla jau išminkėte iki vientisos masės ją padėkite į šaldytuvą 30 – 45 minutėms.
kibinu receptas

Kibinai su kiauliena

Kaip paruošti įdarą

  1. Nulupkite svogūnus, smulkiai supjaustykite.
  2. Sumaltą kiaulienos faršą sudėkite į dubenį. Įdėkite sviestą, susmulkintus  svogūnus, pabarstykite pipirų, druskos.
  3. Į dubenį su faršu įpilkite šlakelį vandens ir su rankomis labai gerai viską išminkykite, kad gautųsi vientisa masė.

Kaip suformuoti kibinus

  1. Iš šaldytuvo išimkite tešlą, iškočiokite kočėlu.
  2. Išpjaukite iš jos apie 15 cm skersmens apskritimus.
  3. Ant jų uždėkite po pora šaukštų įdaro. Suimkite kraštus, pakelkite į viršų ir pradėdami nuo krašto užlenkite pirštais formuodami pynę. Taip suformuosite kibinus.
  4. Į kepimo skardą įtieskite kepimo popieriaus. Į ją dėkite suformuotus kibinus. Tarp kibinų palikite šiokius tokius tarpus, kad kepant nesuliptų.
  5. Kibinus aptepkite trynio plakiniu. Ant viršaus pabarstykite sezamo sėklų.
  6. Įdėkite į 180°C įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 40 – 45 minutes, arba kol lengvai pageltonuos. Neperkepkite, nes bus kieti. Skanaus!

Kibinų receptas patarimai

  • Jeigu negalite naudoti karvės pieno sviesto naudokite augalinį. Gaminau su „Vegan Block” gavosi kuo puikiausiai.
  • Jei netoleruojate glitimo, naudokite ekologiškus speltos miltus. Juos celiakija sergančių žmonių organizmas toleruoja geriau.
  • Įdaru galite naudoti bet kurią mėgstamą mėsą, grybus, daržoves, vaisius ar varškę.
  • Nesuvalgytus kibinus sudėkite į sandarias maisto dėžutes ir laikykite šaldytuve. Kibinai bus puikaus skonio net 3 dienas.
  • Jeigu nenorite kočioti ir minkyti, nusipirkite šaldytos tešlos. Su ja pagaminsite labai gardžius kibinus. Šaldytos tešlos kibinai būna minkštesni. Šiam kiekiui įdaro reikės apie 900 g šaldytos tešlos.
  • Jeigu norite daugiau kibinų, produktų kiekius padvigubinkite.
  • Jeigu naudosite jautienos sprandinę ar nugarinę sumaltą į faršą, ja su prieskoniais pakepinkite apie 30 – 35 minutes, kad būtų minkštesnė.

Šaltinis: www.maistasantstalo.lt

Mano išsaugoti straipsniai