Rudenį galime vadinti moliūgų sezonu. Pasak tinklaraščio www.maistasantstalo.lt autorės Eglės, iš jų dažnai verdamos sriubos, gali būti plakami žali kokteiliai, o moliūgų sėklas sudžiovinamos. Šį kartą dalinamės šokoladiniu moliūgų pyrago receptu. Puodelis šilto gilių gėrimo kartu su pyragu pakels nuotaiką visai dienai. O namai kvepės kaip niekada skaniai. Jums reikės:
300g sutrinto moliūgo
4 kaimiški kiaušiniai
200 g ekologiškų baltų speltos miltų
180 g rudojo cukraus
pusė stiklinės aliejaus
1 laimas (žalia citrina)
3 šaukštai ekologiškos kakavos
1 šaukštelis cinamono
2 arbatiniai šaukšteliai kepimo miltelių
sviesto patepti kepimo indui
Šokoladinis glajus
150 g pieniško arba juodojo šokolado (pasirinkite savo mėgstamiausią)
150 g grietinėlės 36 proc. riebumo
Gaminimo eiga:
- Pasiruošiu moliūgą: nupjaustau žievę, išimu ir padedu sausai džiovinti sėklas. Sudedu į kokteilinę ir sutrinu iki vientisos masės.
- Su kavamale sumalu cukrų. Su elektrinio blenderio kiaušinių plakimo šluotele suplaku kiaušinius. Supilu cukrų, cinamoną ir viską gerai išplaku dar kartą.
- Suberiu miltus į dubenį kartu su kepimo milteliais ir kakava. Gerai išmaišau.
- Tuomet imu didelį dubenį, sudedu sutrintą moliūgų masę. Jeigu yra išsiskyrusių moliūgų sulčių, jas nupilkite. Miltus suberiu į sietelį ir sijodama maišau ir pamažu beriu į moliūgų masę. Tešla turi gautis maišoma šaukštu, bet gana tiršta. Jeigu moliūgas sultingas ir tešla gavosi skystoka, įdėkite dar šiek tiek miltų.
- Imame duonos kepimo formą, patepame sviestu ir šauname į orkaitę, kuri turėtų būti įkaitinta iki 180°C. Kepame apie 60 min.
- Išėmę šokoladinį moliūgų pyragą palikite kol truputį atvės. Su peiliu atlaisvinkite kraštus ir išimkite iš formos. Apliekite savo pagamintu šokoladiniu glaistu. Skanaus!
Šokoladinis glaistas:
- Grietinėlę supilame į nedidelį puodą. Kaitiname kol užvirs. Užvirus iškart patraukiame nuo kaitros ir sudedame smulkiai sulaužytą šokoladą. Palaukiame kelias minutes, kol šokoladas pradės tirpti.
- Gerai išmaišome šokoladą su grietinėle kol pasidarys vientisa masė – šokoladinis glajus.
- Kai masė tampa vientisa, iškart pilame ant atvėsusio pyrago. Jeigu paliksite glajų stovėti ilgiau, jis sutings ir jį reikės tepti mentele. Negalėsite išgauti gražių nubėgusių šokoladinių varveklių. Todėl aš jį pilu iškart nieko nelaukusi. Pyragui leidžiame pastovėti apie 15 min. kol sustings glajus.
Patarimai:
Jeigu norite, kad pyragas būtų tamsus, naudokite ekologišką gryną kakavą. Kakava su cukraus ir pieno miltelių priemaišomis nenudažys Jūsų pyrago tamsia kakavos spalva.
Šaltinis: www.maistasantstalo.lt