53% NUOLAIDA ŽURNALO MANO NAMAI PRENUMERATAI
Dienos receptas: pagaminkite mažyliams naminės varškės (+ 2 receptai)

Dienos receptas: pagaminkite mažyliams naminės varškės (+ 2 receptai)

Varškės kūdikis jau gali pradėti ragauti nuo 10 mėnesių, o valgyti patiekalų su varške – nuo maždaug vienerių metų. Taip pat galima duoti jogurto, kefyro, grietinė ar pienuko.

Mitybos specialistai teigia, kad kefyras ir pasukos – puikūs pieno produktai, kuriuose ne tik mažiau laktozės (pieno cukraus), bet taip pat gausu žarnynui reikalingų gerųjų bakterijų, kurios gerina virškinimą, reikalingos vitaminų pasisavinimui. 30 proc. riebumo grietinė ar 82 proc. sviestas taip pat neblogai, mat riebalai būtini žmogaus organizmui – jie suteikia sotumo jausmą, perneša riebaluose tirpius vitaminus, reikalingi hormonų pusiausvyrai palaikyti, nes sveiko žmogaus organizmą sudaro ne mažiau kaip 20 proc. riebalų. Svarbiausia – nepadauginti: gyvuliniai riebalai mityboje negali sudaryti daugiau nei 10 proc. nuo gaunamų riebalų.

Varškę, pieno produktus rekomenduojama valgyti pusriebius, rinktis nesūdytą varškės sūrį. Štai du receptai, kaip pasigaminti naminės varškės iš kefyro ir iš pasukų.

Iš kefyro

Apie 250 g varškės pagaminti reikės litro riebesnio kefyro, rūgpienio arba natūralaus jogurto, trečdalio stiklinės pieno, o jei norite saldesnės varškės, pieno reikės apie 1 litrą. Taip pat reikės skiautės tankesnio audinio (medvilnės tiktų geriausiai).

Pieną supilkite į puodą ir kaitinkite iki kol ims kilti putos (neleiskite užvirti). Tuomet į puodą pilkite vėsų kefyrą (rūgpienį ar jogurtą) ir kaitinkite, kol užvirs. Kai pamatysite susidariusius tirščius (varškę), pilkite masę į kiaurasamtį, o smulkius varškės gabaliukus iškrėskite ant audinio. Kai varškė nusausės, galite suvynioti į audinį ir suformuoti mažą sūrį ar tiesiog sudėti varškę į indelį. Štai ir viskas!

Iš pasukų

Šimtui gramų varškės pagaminti reikės 1-1,5 litro raugintų pasukų. Pilkite jas į puodą ir kaitinkite ant silpnos ugnies, kol pradės atsiskirti išrūgos. Neužvirkite, nes varškė nebebus tokia minkšta. Tuomet išjunkite viryklę, o puodo turinį pilkite į tankų kiaurasamtį, arba į jį įklokite audinio skiautę. Leiskite skysčiui nuvarvėti, atvėsinkite ir patiekite savo mažyliui su trupučiu jogurto, trintomis uogelėmis.

Skanaus!

Mano išsaugoti straipsniai