Mūsų kraštų valgiuose dažnai naudojamos ne tik bulvės, bet ir kopūstai: ant jų lapų kepamos tradicinės dzūkiškos bandos, į kopūstų lapus vyniojami balandėliai, kopūstai šutinami su mėsa, o su troškintu įdaru kepami pyragėliai. Iš šviežių bei raugintų kopūstų galima pasigaminti ir skanią, pigią bei sočią sriubą arba salotas. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad dėl savo maistinės vertės kopūstai užima išties svarbią vietą mūsų mitybos racione. Šviežiuose kopūstuose gausu vitamino C, kitų vitaminų ir mineralų, o raugintuose – gerųjų žarnyno bakterijų.
Kopūstų sriuba
Sriubai reikės:
500 g baltagūžio kopūsto;
2 vnt. morkų;
2 vnt. bulvių;
1 vnt. geltonojo svogūno;
1 v. š. sviesto;
2 a. š. cukraus sirupo;
10 vnt. kvapiųjų pipirų žirnelių;
1 vnt. lauro lapo;
1,5 l daržovių sultinio;
Druskos pagal skonį.
Kaip gaminti:
- Nulupkite kopūstą ir supjaustykite 2 cm dydžio gabėliais. Nuskuskite ir kubeliais supjaustykite bulves, morkas ir svogūną.
- Pakepkite kopūstą ir svogūną sviesto puode, kol įgaus auksinį atspalvį. Apšlakstykite sirupu ir pakepinkite dar minutę. Sudėkite morkų ir bulvių kubelius, prieskonius ir sultinį.
- Lėtai virkite 30 min. Pagardinkite druska ir kvapiaisiais pipirais.
- Patiekite sriubą su mėgstama duona.
Skanaus!