Grietiniečiai – trapūs pyragėliai su švelniu varškės įdaru

Grietiniečiai / Shutterstock
Grietiniečiai / Shutterstock

Kvepiantys sviestu, švelnūs ir minkšti – grietiniečiai visada primena vaikystės skonius. Tai vienas tų kepinių, kuriuos močiutės dažnai kepdavo sekmadieniais: paprasti, bet nepaprastai gardūs pyragėliai, kurie tiesiog tirpsta burnoje. Puikiai tinka prie rytinės kavos ar popietinės arbatos, o svarbiausia – jų paruošimas nesudėtingas, tad pavyks net pradedantiesiems.

Ingredientai:

Tešlai:

  • 100 g sviesto, kambario temperatūros
  • 75 g cukraus
  • 1 kiaušinis
  • 100 g riebios grietinės (30 proc.)
  • 300 g kvietinių miltų
  • 1 a. š. kepimo miltelių
  • Žiupsnelis druskos

Įdarui:

  • 200 g varškės
  • 2 v. š. cukraus
  • 2 v. š. (apie 20 g) miltų
  • 1 mažas kiaušinis
  • ½ a. š. vanilinio cukraus

Aptepimui:

  • 1 kiaušinis
Grietiniečiai / Shutterstock
Grietiniečiai / Shutterstock

Gaminimo eiga:

  1. Paruoškite orkaitę.
    Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
  2. Paruoškite tešlą.
    Minkštą sviestą ištrinkite su cukrumi iki purios, šviesios masės. Įmuškite kiaušinį, sudėkite grietinę ir viską išplakite iki vientisos tekstūros.
    Atskirame inde sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir žiupsnelį druskos. Po truputį berkite į plakinį ir užminkykite minkštą, elastingą tešlą.
    Paruoštą tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve 15–30 minučių.
  3. Paruoškite įdarą.
    Varškę pertrinkite iki visiškai glotnios masės. Įmaišykite cukrų, miltus, kiaušinį ir vanilinį cukrų. Gerai išmaišykite, kad neliktų gumuliukų.
  4. Formuokite grietiniečius.
    Iškočiokite tešlą į maždaug 0,5 cm storio lakštą. Apvalia formele išspauskite 10–12 cm skersmens apskritimus. Į kiekvieno apskritimo vidurį dėkite po kupiną šaukštelį įdaro, perlenkite per pusę ir kraštelius švelniai suglauskite (nesuspauskite iki galo).
  5. Kepkite.
    Grietiniečius išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos skardos, viršų patepkite plaktu kiaušiniu. Kepkite 15–20 minučių, kol pyragėliai taps gražiai auksinės spalvos.
  6. Patiekite.
    Atvėsusius pabarstykite cukraus pudra. Skanaus tiek šiltų, tiek atvėsusių – jie visada išlieka minkšti ir kvapnūs.
Grietiniečiai / Shutterstock
Grietiniečiai / Shutterstock

Ar patiko straipsnis?