Itališkas vištos marinatas, kurį būtina išbandyti: skonis tarsi iš Toskanos virtuvės

Traški vištiena orkaitėje / Shutterstock
Traški vištiena orkaitėje / Shutterstock

Jeigu mėgstate Viduržemio jūros skonius, šis itališkas vištos marinatas taps jūsų virtuvės atradimu. Jis idealiai tinka tiek kepimui orkaitėje, tiek ant grilio ar keptuvės. Sultinga mėsa, kvapnūs žolelių aromatai ir švelnus rūgštelės balansas suteikia vištienai išskirtinio skonio – tarsi valgytumėte sodyboje tarp Toskanos kalvų.

Kuo ypatingas itališkas marinatas?

Italų virtuvė garsėja paprastumu: keli kokybiški ingredientai gali sukurti neįtikėtiną skonį. Šis marinatas ne išimtis – jis subalansuoja alyvuogių aliejaus švelnumą, citrinos gaivumą ir aromatinių žolelių intensyvumą, todėl vištiena tampa minkšta, sultinga ir maloniai kvepianti.

Vištiena
Vištiena

Reikės:

  • 500 g vištienos krūtinėlių arba šlaunelių (be odos)
  • 4 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • 2 šaukštų citrinos sulčių (galite dėti ir šiek tiek žievelės)
  • 2 skiltelių česnako, susmulkinto arba sutrinto
  • 1 šaukštelio džiovinto raudonėlio (oregano)
  • 1 šaukštelio baziliko
  • ½ šaukštelio čiobrelių
  • Žiupsnelio juodųjų pipirų ir druskos pagal skonį
  • (nebūtina) 1 šaukšto balzaminio acto – suteikia gilesnį skonį

Gaminimas:

  1. Paruoškite marinatą.
    Į dubenį supilkite alyvuogių aliejų, citrinos sultis, balzaminį actą (jei naudojate), sudėkite česnaką, žoleles, druską ir pipirus. Gerai išmaišykite, kol viskas susijungs į kvapnų mišinį.
  2. Marinuokite vištieną.
    Vištienos gabaliukus sudėkite į sandarų indą ar maišelį, užpilkite marinatu ir gerai įtrinkite, kad visi paviršiai pasidengtų.
    Palikite šaldytuve bent 1–2 valandoms, o dar geriau – per naktį.
  3. Kepkite pagal norą.
    • Orkaitėje: kepkite 200 °C temperatūroje apie 25–30 minučių, kol vištiena gražiai apskrus.
    • Ant grilio: kepkite po 6–7 minutes iš kiekvienos pusės, priklausomai nuo storio.
    • Keptuvėje: kepkite ant vidutinės kaitros po 5–6 minutes iš abiejų pusių, kol mėsa taps auksinė.