Ar kada bandėte vietoj obuolių į pyragą dėti kriaušių? Šie saldūs vaisiai ir šiek tiek medumi kvepiančios natos suteikia desertui ypatingo švelnumo. Kriaušių pyragas – tai šiltas, jaukus ir kartu elegantiškas desertas, puikiai tinkantis tiek kasdienai, tiek šventiniam stalui.
Ingredientai:
- 3–4 prinokusios kriaušės
- 3 kiaušiniai
- 150 g cukraus
- 100 g sviesto (ištirpinto)
- 200 g miltų
- 1 a. š. kepimo miltelių
- 1 a. š. vanilinio cukraus
- Žiupsnelis druskos
- 1 a. š. malto cinamono (nebūtina, bet labai tinka)
- Cukraus pudros pabarstymui

Gaminimo eiga:
- Paruoškite kriaušes.
Kriaušes nulupkite, išimkite sėklas ir supjaustykite plonais griežinėliais. Jei vaisiai labai sultingi, galite juos trumpai pabarstyti miltais – taip pyragas bus tolygesnės tekstūros. - Plakite kiaušinius.
Kiaušinius išplakite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, kol masė taps šviesi ir puri. Supilkite ištirpintą sviestą. - Paruoškite tešlą.
Į masę įsijokite miltus, kepimo miltelius, druską ir, jei mėgstate, cinamoną. Viską lengvai išmaišykite – tešla turi būti tiršta, tačiau ne per kieta. - Įmaišykite kriaušes.
Kriaušių griežinėlius įmaišykite į tešlą – kad kiekviename kąsnyje jaustųsi vaisių. Supilkite į sviestu pateptą kepimo formą (apie 24 cm skersmens). - Kepkite.
Kepkite 180 °C temperatūroje apie 40–45 minutes, kol viršus taps auksinės spalvos. Patikrinkite mediniu pagaliuku – jei jis ištraukus sausas, pyragas iškepęs. - Patiekimas.
Atvėsus pabarstykite cukraus pudra. Kriaušių pyragas ypač skanus šiltas, su vaniliniais ledais arba šaukštu grietinėlės.
Patarimai:
- Jei norite ypatingesnio skonio, į tešlą įpilkite šaukštą romo arba įmaišykite saujelę smulkintų riešutų.
- Vietoj dalies miltų galite naudoti maltus migdolus – pyragas taps dar aromatingesnis.
- Norint lengvesnio deserto, dalį sviesto pakeiskite graikišku jogurtu.
Maistinė vertė (100 g):
- Kalorijos: ~205 kcal
- Baltymai: 3 g
- Riebalai: 7 g
- Angliavandeniai: 32 g







