Medaus tortas arba Medutis pirmą kartą paminėtas knygoje „Ukrainietiški patiekalai“, kuri išleista Kieve 1957 m. Šis receptas apkeliavo daugybę šalių. Jį gamina čekai, lenkai „Miodownik“ ir daugelis kitų kaimyninių šalių. Ir, manau, neveltui.
Medučio tortas yra aksominis, pasakiškai švelnaus skonio ir tirpstantis burnoje. Tinka bet kokiai progai. Ar švęsite gimtadienį, ar pavasario ar žiemos šventes. Svečiai prašys pakartoti.
Ilgai ieškojau, kol atradau savo Medučio skonį. Šis receptas panašiausias į ukrainietiškus. Varčiau Lietuvos tinklaraštininkų receptus, močiučių feisbuko grupėse, ukrainiečių kepėjų receptus.
Man skaniausias yra paprastas medaus tortas. Ne per daug ryškaus skonių (ryškus biskvito skonis nuo gvazdikėlių, pipirų ir muskato, nes mūsuose mėgstama pridėti meduolių prieskonių) ne per daug rūgštus nuo citrinos sulčių ir žievelės.
Man patinka švelnaus skonio, su daug kremo ir svarbiausia, kad jaustųsi ne citrina, o medus. Tiesa, citrinos griežinėliais papuošiau torto viršų, nes kaip tik turėjau mažųjų Amalfio citrinų, bet tai tik išorė. Viduje kremas aksominis, švelnaus skonio, o meduolis neturi stiprių prieskonių. Toks buvo senovinis medaus tortas, mano močiutės medaus tortas.

Medaus tortas receptas
Svarbu: plastikinė skaidri standi juosta apjuosti tortui padeda sulaikyti grietinės kremą ir suformuoja nepriekaištingai lygius šonus. Ją patempus į viršų galima formuoti aukštesnį tortą nei Jūsų kepimo forma. Ką daryti jei jos neturiu? Pasigaminti juostą iš kepimo popieriaus truputį aukštesnę negu jūsų kepimo forma – apie 8 cm aukščio. Mano kepimo forma 6 cm aukščio, tortas gavosi 7 cm, todėl taip ant viršutinio lakšto galėsite sudėti daug kremo.
20 cm formai (7 cm aukščio)
Lakštams:
- 80 g sviesto
- 80 g medaus
- 160 g rudojo cukraus
- 3 kiaušiniai
- ~ 460 g miltų (+ saujelė kočiojimui)
- 1 nubrauktas šaukštelis kepimo miltelių arba sodos
- žiupsnelis druskos
- nubrauktas šaukštelis cinamono
- 1/5 šaukštelio smulkiai maltų gvazdikėlių
Kremui:
- 800 g grietinės (30 proc.)
- 160 g balto cukraus
- 200 g grietinėlės (30 proc.)
- Papuošimui mėgstamos sezoninės uogos
24 cm formai (7 cm aukščio)
Lakštams:
- 96 g sviesto
- 96 g medaus
- 190 g rudojo cukraus
- 3 dideli kiaušiniai
- 550 g miltų (+ saujelė kočiojimui)
- 1 šaukštelis kepimo miltelių arba sodos
- žiupsnelis druskos
- šaukštelis cinamono
- 1/4 šaukštelio smulkiai maltų gvazdikėlių
Kremui:
- 960 g grietinės (30 proc.)
- 190 g balto cukraus
- 240 g grietinėlės (30 proc.)
- Papuošimui mėgstamos sezoninės uogos
26 cm formai (7 cm aukščio)
Lakštams:
- 104 g sviesto
- 104 g medaus
- 208 g rudojo cukraus
- 4 kiaušiniai
- 600 g miltų (+ 50 g kočiojimui)
- 1 šaukštelis kepimo miltelių arba sodos
- žiupsnis druskos
- šaukštelis cinamono
- 1/4 šaukštelio smulkiai maltų gvazdikėlių
Kremui:
- 1040 g grietinės (30 proc.)
- 208 g balto cukraus
- 260 g grietinėlės (30 proc.)
- Papuošimui mėgstamos sezoninės uogos
Gaminimas
Biskvitas
- Į nedidelį puodą sudėkite sviestą, medų, suberkite cukrų, cinamoną, gvazdikėlius ir nuolat maišant kaitinkite kol masė taps vientisa. Nukelkite puodą nuo viryklės. Suberkite sodą ar kepimo miltelius, žiupsnelį druskos.
- Išplakite kiaušinius ir supilkite į atvėsusį medaus – sviesto mišinį ir gerai išmaišykite. (Jeigu masė karšta, pilti reikia nuolat maišant, kad kiaušiniai nesušoktų į kiaušinienę).
- Po truputį berdami miltus užmaišykite tešlą. Tešla turi būti minkšta, bet laikanti formą. Neišsigąskite, kad pernelyg lipni, palaikius šaldytuve kočioti bus lengviau, nepridėkite per daug miltų. Tešlą sudėkite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldymo kamerą. Valandai ar pusvalandžiui. (Tešlos masė kol šilta gali pasirodyti pernelyg skysta ir minkšta, gali atrodyti, kad iš jos nepavyks iškočioti lakštų, bet daugiau miltų neberkite, tiesiog suminkykite viską į vieną gabalą, jis lengviau atlips nuo dubens sienelių, o atšalus pasibarstant miltais lengvai iškočiosite.)
- Orkaitę įkaitinkite iki 180°C, funkcija viršus – apačia. Atšalusią tešlą pasverkite ir gautą svorį padalinkite iš 7, atsakymą užsirašykite. Tiek svers kiekvienas tešlos gabaliukas. Galite tešlą padalinti į septynias dalis iš akies, bet man atrodo, kad svarstyklės tiksliau. (Kol kočiojate lakštą, likusią tešlą padėkite atgal į kamerą)
- Ant kepimo popieriaus nubrėžkite 21/25/27 cm skersmens apskritimą. Ant tešlos gabalėlio užberkite pusę šaukštelio miltų ir delnu ištrinkite tolygiai paviršių, kad neliptų prie rankų ir kepimo popieriaus. Taip iš kiekvieno gabalėlio ant kepimo popieriaus iškočiokite 2-3 mm storio lakštus. Jeigu limpa užbarstykite pusę šaukštelio miltų ir delnu išglostykite paviršių, kad visas pasidengtų miltais. Ant lakšto uždėkite 20/24/26 cm skersmens kepimo formos dugną ir jį apipjaukite. Tešlos likučius iškepkite kartu, juos sumalsite į trupinius ir sunaudosite papuošimui.
- Kiekvieną lakštą kepkite apie 8 minutes antroje lentynoje nuo viršaus (aš kepu po kelias skardas kartu, viršutinę ištraukus, apatinę perkeliu į viršų).
- Iškepusius lakštus padėkite atvėsti, kol kepa kiti lakštai tešlos atraižas sumalkite kavamale arba sutrinkite kočėlu.
Kremas
- Grietinėlę išplakite iki standžių putų. Nepersistenkite, kad neišplaktumėte sviesto.
- Į dubenį suberkite cukrų, sukrėskite grietinę, grietinėlę ir atsargiai šaukštu išmaišykite. Neplakite elektriniu plaktuvu, nes grietinė praras standumą. Neišsigąskite, kad masė kiek skystoka. Ji susigers į lakštus ir skonis bus toks koks turi būti. Kremas neturi būti standus.
Torto formavimas
- Į lėkštę, kurioje patieksite tortą įdėkite pirmąjį biskvito lakštą, ant jo uždėkite kepimo formos žiedą. Aplink žiedą viduje įtieskite plastikinį bortelį, kokiais būna apjuosti tortai parduotuvėse. (Plastikinė juosta – bortelis ar kepimo popieriaus juosta turi būti 8 cm aukščio.)
- Gausiai aptepkite kremu. Kartokite kol sudėsite visus lakštus.
- Gausiai aptepkite viršų ir tortą labai atsargiai padėkite į šaldytuvą nakčiai, kad grietinė susigertų į meduolinius lakštus.
- Ryte nuimkite kepimo formos žiedą, nuplėškite plastikinę juostą, ant jos prilipusį kremą panaudokite aplyginimui.
- Torto viršų ir šonus apibarstykite trupiniais. Papuoškite sezoninėmis uogomis ir žolelėmis. Skanaus!
Medaus tortas – naudingi patarimai
- Medutį būtina pasiruošti iš vakaro. Tortui reikia bent 16 valandų, kad grietinė susigertų į standžius biskvito lakštus. Jam pagaminti užtruksite 2-3 valandas priklausomai nuo to kokie Jūsų įgūdžiai.
- Šaldytuve medučio likučius galite laikyti iki 4 dienų. Nors abejoju, kad tiek laiko išsilaikys nesuvalgytas.
- Iškepusius biskvitus ir kremą geriausia sutepti iškart, kad nesudžiūtų. Apdžiūvus biskvitams tortas gali būti sausas.
- Jei mėgstate rūgčius kremus į kremą įspauskite kelis šaukštus citrinos sulčių. Įtarkuokite šiek tiek žievelės. Mano skoniui grietinėje pakankamai rūgšties ir citrinos sultys nebūtinos.
- Neplakite grietinės mikseriu. Jis grietinę suskystins iki jogurto konsistencijos.
Šaltinis: www.maistasantstalo.lt