Dalyvaukite konkurse ir laimėkite!

Moliūgų pyragas: tobulas receptas, paprasta pasigaminti

moliugu pyragas
Moliūgų pyragas (nuotr. shutterstock)

Ruduo neįsivaizduojamas be kvapnaus, minkšto ir švelnaus moliūgų pyrago. Šis skanėstas ne tik atrodo įspūdingai, bet ir džiugina savo skoniu bei maistine verte – moliūgas kupinas vitaminų, skaidulų ir natūralaus saldumo. Moliūgų pyrago receptas puikiai tiks savaitgalio desertui, šventiniam stalui ar tiesiog jaukiam rudens vakarui su arbatos puodeliu.

Kodėl verta išbandyti šį moliūgų pyragą?

  • Kvapnus, drėgnas ir purios tekstūros.
  • Gaminamas be sudėtingų ingredientų.
  • Puikiai tinka tiek karštas, tiek atvėsęs.
  • Galima ruošti su moliūgų tyre iš šviežio ar konservuoto moliūgo.

Moliūgų pyragui reikės:

Pagrindui:

  • 300 g moliūgų tyrės (apie 500 g šviežio moliūgo)
  • 3 kiaušiniai
  • 150 g cukraus (galima naudoti rudą)
  • 100 ml aliejaus
  • 200 g miltų
  • 1 a. š. kepimo miltelių
  • ½ a. š. sodos
  • 1 a. š. cinamono
  • ½ a. š. maltų imbiero
  • ½ a. š. muskato riešuto
  • Žiupsnelis druskos

Papildomai (nebūtina):

  • Saujelė riešutų (graikinių, pekano ar lazdyno)
  • Razinų, džiovintų spanguolių ar šokolado gabalėlių
moliugu pyrago receptas
Moliūgų pyrago ingredientai

Moliūgų pyrago gaminimas:

  1. Paruoškite moliūgų tyrę.
    Moliūgą nulupkite, supjaustykite gabalėliais ir kepkite 180 °C orkaitėje apie 25–30 minučių, kol suminkštės. Tada sutrinkite trintuvu iki vientisos masės.
  2. Paruoškite tešlą.
    Dideliame dubenyje išplakite kiaušinius su cukrumi iki purumo. Supilkite aliejų ir moliūgų tyrę, gerai išmaišykite.
  3. Sujunkite sausus ingredientus.
    Atskirame inde sumaišykite miltus, kepimo miltelius, sodą, prieskonius ir druską. Po truputį įmaišykite į skystą masę.
  4. Įpilkite priedus (jei naudojate).
    Įmaišykite riešutus ar džiovintus vaisius – jie suteiks tekstūros ir papildomo skonio.
  5. Kepimas.
    Tešlą supilkite į kepimo formą (20–24 cm skersmens), išklotą kepimo popieriumi. Kepkite 180 °C temperatūroje 40–50 minučių, kol pyragas taps auksinės spalvos, o įsmeigus medinį pagaliuką – jis liks sausas.
  6. Patiekite.
    Leiskite pyragui šiek tiek atvėsti, tada pabarstykite cukraus pudra arba aptepkite grietinėlės sūrio kremu.

Papildomas patarimas: grietinėlės sūrio kremas

Jei norite pyragą paversti tikru desertu – išsukite kremą iš 150 g maskarponės, 2 v. š. cukraus pudros ir 1 a. š. citrinos sulčių. Uždėkite ant atvėsusio pyrago – skonis bus tobulas!

Naudingi patarimai gaminant moliūgų pyragą:

  • Moliūgų tyrę galima pasiruošti iš anksto ir laikyti šaldytuve iki 3 dienų arba užšaldyti.
  • Prieskonius galima keisti pagal skonį – puikiai tiks kardamonas ar gvazdikėliai.
  • Pyragą galima kepti ir formelėse – gausite kvapnius moliūgų keksiukus.

Moliūgų pyrago maistinė vertė (100 g pyrago, apytiksliai):

  • Kalorijos: ~210 kcal
  • Baltymai: 4 g
  • Angliavandeniai: 28 g
  • Riebalai: 9 g
moliugu pyragas receptas
Receptas: Moliūgų pyragas

SKANAUS!

Ar patiko straipsnis?