Ruduo neįsivaizduojamas be kvapnaus, minkšto ir švelnaus moliūgų pyrago. Šis skanėstas ne tik atrodo įspūdingai, bet ir džiugina savo skoniu bei maistine verte – moliūgas kupinas vitaminų, skaidulų ir natūralaus saldumo. Moliūgų pyrago receptas puikiai tiks savaitgalio desertui, šventiniam stalui ar tiesiog jaukiam rudens vakarui su arbatos puodeliu.
Kodėl verta išbandyti šį moliūgų pyragą?
- Kvapnus, drėgnas ir purios tekstūros.
- Gaminamas be sudėtingų ingredientų.
- Puikiai tinka tiek karštas, tiek atvėsęs.
- Galima ruošti su moliūgų tyre iš šviežio ar konservuoto moliūgo.
Moliūgų pyragui reikės:
Pagrindui:
- 300 g moliūgų tyrės (apie 500 g šviežio moliūgo)
- 3 kiaušiniai
- 150 g cukraus (galima naudoti rudą)
- 100 ml aliejaus
- 200 g miltų
- 1 a. š. kepimo miltelių
- ½ a. š. sodos
- 1 a. š. cinamono
- ½ a. š. maltų imbiero
- ½ a. š. muskato riešuto
- Žiupsnelis druskos
Papildomai (nebūtina):
- Saujelė riešutų (graikinių, pekano ar lazdyno)
- Razinų, džiovintų spanguolių ar šokolado gabalėlių

Moliūgų pyrago gaminimas:
- Paruoškite moliūgų tyrę.
Moliūgą nulupkite, supjaustykite gabalėliais ir kepkite 180 °C orkaitėje apie 25–30 minučių, kol suminkštės. Tada sutrinkite trintuvu iki vientisos masės. - Paruoškite tešlą.
Dideliame dubenyje išplakite kiaušinius su cukrumi iki purumo. Supilkite aliejų ir moliūgų tyrę, gerai išmaišykite. - Sujunkite sausus ingredientus.
Atskirame inde sumaišykite miltus, kepimo miltelius, sodą, prieskonius ir druską. Po truputį įmaišykite į skystą masę. - Įpilkite priedus (jei naudojate).
Įmaišykite riešutus ar džiovintus vaisius – jie suteiks tekstūros ir papildomo skonio. - Kepimas.
Tešlą supilkite į kepimo formą (20–24 cm skersmens), išklotą kepimo popieriumi. Kepkite 180 °C temperatūroje 40–50 minučių, kol pyragas taps auksinės spalvos, o įsmeigus medinį pagaliuką – jis liks sausas. - Patiekite.
Leiskite pyragui šiek tiek atvėsti, tada pabarstykite cukraus pudra arba aptepkite grietinėlės sūrio kremu.
Papildomas patarimas: grietinėlės sūrio kremas
Jei norite pyragą paversti tikru desertu – išsukite kremą iš 150 g maskarponės, 2 v. š. cukraus pudros ir 1 a. š. citrinos sulčių. Uždėkite ant atvėsusio pyrago – skonis bus tobulas!
Naudingi patarimai gaminant moliūgų pyragą:
- Moliūgų tyrę galima pasiruošti iš anksto ir laikyti šaldytuve iki 3 dienų arba užšaldyti.
- Prieskonius galima keisti pagal skonį – puikiai tiks kardamonas ar gvazdikėliai.
- Pyragą galima kepti ir formelėse – gausite kvapnius moliūgų keksiukus.
Moliūgų pyrago maistinė vertė (100 g pyrago, apytiksliai):
- Kalorijos: ~210 kcal
- Baltymai: 4 g
- Angliavandeniai: 28 g
- Riebalai: 9 g

SKANAUS!