Yra skonių, kurie niekada neišeina iš mados. Vienas jų – senovinis biskvitas, kvepiantis vanile, sviestu ir vaikystės prisiminimais. Šis pyragas – ne tik skanus desertas, bet ir tikras laiko kelias atgal į tuos laikus, kai kepiniai buvo ruošiami be sudėtingų priedų ar glajų, o svarbiausia buvo natūralūs ingredientai ir šiluma, su kuria jis buvo kepamas.
Klasikinis senovinio biskvito receptas
Ingredientai:
- 4 kiaušiniai
- 200 g cukraus
- 150 g kvietinių miltų
- 1 šaukštelis bulvių krakmolo (nebūtina, bet suteikia purumo)
- 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
- 1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus
- 50 g sviesto (ištirpinto)
- Žiupsnelis druskos
Gaminimo būdas
- Paruoškite formą.
Kepimo formą (apie 22–24 cm skersmens) išklokite kepimo popieriumi arba patepkite sviestu ir pabarstykite miltais. - Atskirkite trynius nuo baltymų.
Baltymus plakite iki standžių putų su žiupsneliu druskos. - Trynius išplakite su cukrumi.
Plakite, kol masė taps šviesi ir puri. Įmaišykite vanilinį cukrų ir ištirpintą, bet atvėsintą sviestą. - Sujunkite abi mases.
Į trynių masę atsargiai įmaišykite baltymus, maišydami mentele nuo apačios į viršų, kad išliktų purumas. - Suberkite miltus.
Persijokite miltus su kepimo milteliais ir krakmolu, atsargiai įmaišykite į tešlą. - Kepkite.
Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 25–30 minučių, kol viršus gražiai pagels ir vidus iškeps (tikrinkite mediniu pagaliuku).

Patiekimas ir idėjos
Šis biskvitas skanus vienas, su cukraus pudra ar uogiene, tačiau jį galima paversti ir šventiniu tortu – perpjauti pusiau, pertepti grietinėle, uogomis, varškės kremu ar naminiu džemu.
Jei norite dar autentiškesnio skonio, pabandykite senovinį variantą su grietine – į trynių masę įmaišykite 2 šaukštus grietinės, o sviesto kiekį sumažinkite perpus. Pyragas bus dar drėgnesnis ir švelnesnis.
Mažas triukas iš močiutės
Kad biskvitas būtų tikrai purus, neatidarykite orkaitės pirmąsias 20 minučių. Oro burbuliukai turi „užsifiksuoti“, kitaip pyragas gali sukristi.







