Bulvių plokštainis arba kugelis kaip jį dažniausiai vadina močiutė yra tas vaikystės patiekalas, kurį visada prisimenu pagalvojus apie ją. Man jis skaniausias patižęs, minkštas, kai net ir kitą dieną valgydamas jauti, kad bulvės nepavirto į medį.
Mano skaniausias kugelis yra be kiaušinių. Jį gaminu tik su druska, pipirais, pienu, grietine ir trupučiu aliejaus. Mano kugelis su plikytu pienu labai paprastas, gal dėl to toks skanus. Nepridėjau jokių nereikalingų produktų. Vietoj karvės pieno naudoju avižų, ir tai visai nesugadina kugelio skonio.
Jeigu Jums patinka kugelis su vištiena, kugelis su faršu ar šonine – tiesiog prie nurodytų kugelio bazės produktų pridėkite mėgstamą mėsą. Ją šiek tiek pakepinkite su druska, svogūnais, pipirais ir patiekite kaip padažą arba sukrėskite prieš kepant į tarkių masę.
Vieni mėgsta kiaulieną, kiti jautieną, dar kiti paukštieną. Viskas priklauso nuo Jūsų ir šeimos narių pomėgių. Jei naudosite šoninę, ją irgi pakepinkite taip kaip mėgstate. Mano močiutė dėdavo labai nedaug apkeptus lašinius, ir tai man labai nepatikdavo. Man skaniausia traškūs ir kieti spirgiai.
Kugelis orkaitėje kepa apie valandą. Aš naudoju nedidelį 18 x 26 cm keraminį indą, kuris yra 4.8 cm aukščio. ir pamaitina penkis asmenis. Jeigu Jūsų šeima gausesnė, produktų kiekį padvigubinkite.
Senoviškas kugelis – bulvių plokštainis
18 x 26 x 5 cm keraminis indas
4 – 5 porcijos
20 -30 min.
Kugeliui
- 1200 g nuluptų bulvių
- 1 didelis svogūnas (apie 140 g)
- 180 g pieno (naudojau avižų)
- 30 g augalinio aliejaus
- 1.5 šaukšto grietinės
- 1.5 šaukštelio druskos
- 0.5 šaukštelio maltų juodųjų pipirų
Padažui
- 300 g šoninės arba mėgstamo faršo
- 1 didelis svogūnas
- grietinė
Kugelis orkaitėje
- Įjunkite orkaitę ir nustatykite 200°C.
- Pirmiausia sutarkuokite didelį svogūną, tik tuomet bulves. Masę išmaišykite. Svogūnas reikalingas tam, kad tarkių masė nejuoduotų. Ir žinoma duoda gerą skonį. Suberkite drusk1, pipirus, aliejų, grietinę ir viską gerai išmaišykite.
- Pieną supilkite į nedidelį prikaistuvį ir užvirinkite. Verdantį pieną supilkite į bulvių tarkius maišydami.
- Paruoštą kugelio masę sudėkite į kepimo indą ir kepkite apie valandą vidurinėje lentynoje, nustačius orkaitę viršus-apačia.
- Jeigu mėgstate kugelį su mėsa ar šonine, ją reikia šiek tiek apkepti su svogūnais, druska ir pipirais pagal skonį. Kiek apkepusią sukrėsti į tarkius, išmaišyti ir supilti į kepimo indą.
- Pasiruoškite padažą. Smulkiai supjaustykite svogūnus ir šoninę. Pakepinkite.
- Iškepusį kugelį patiekite su padažu ir grietine. Skanaus!
![Kugelis](https://tavovaikas.lt/wp-content/uploads/2025/02/f9c65e70-64c7-11ed-8960-7f1cb45b2982-1000x593.jpg)
Šaltinis: www.maistasantstalo.lt