53% NUOLAIDA ŽURNALO MANO NAMAI PRENUMERATAI

Ši kalėdinė duona nuo šventinio stalo dings pirmiausia (Kotrynos Stankuvės receptas)

Nors šventiniai kepiniai žiemos šventėms dažniausiai asocijuojasi su pyragais, keksais ir meduoliais, maisto tinklaraščio „Ko nors skanaus“ autorė Kotryna Stankuvė siūlo išsikepti kalėdinės duonos. Jos vaikystės namuose Kūčių bei Kalėdų stalas būna nukrautas tradiciniais, vien tik namuose gamintais gardžiais patiekalais, bet kasmet Kotryna jam paruošia ir dar neragautų naujovių. Ši kalėdinė duona nepaliks abejingų – netikėta jos skonių harmonija derės ir prie šventinių pusryčių, ir prie pietų valgių.

Kalėdoms ruošiasi visą mėnesį

Tinklaraštininkė Kotryna Stankuvė pasiruošimo šventėms neatideda paskutinei dienai – iš anksto išbando receptus, eksperimentuoja: „Jau lapkritį namai pakvimpa cinamonu, aguonomis ir visais kitais šventinių kepinių aromatais: ieškau geriausių skonių savo šventiniam stalui. Šią duoną atradau visai atsitiktinai, pagalvojusi, kad savo mylimiausios ruginės duonos receptą galėčiau pritaikyti ir Kalėdoms. Rezultatas pranoko lūkesčius, tad tikiuosi, kad tokia duona papuoš ir jūsų šventinį stalą!“

Moteris pasakoja, kad nors yra tradicijų gerbėja, visada šventėms išbando ką nors naujo: „Duonos receptą sukūriau apgalvojusi, kokie produktai man labiausiai asocijuojasi su Kalėdomis – tai cinamonas, riešutai, spanguolės ir aguonos. Visus juos ir panaudojau, o rezultatas labai nustebino gerąja prasme. Ar tai taps kasmetine tradicija, parodys laikas, nes ši duona šventinį stalą papuoš pirmą kartą.“

Kotrynos Stankuvės Kalėdos

Svarbiausia yra laikas su šeima

Tinklaraštininkės šeimos nariai, ruošdami švenčių stalą, negaili nei laiko, nei pastangų. Malonios tradicijos kartojasi, nors jau kitų metų Kalėdos bus šiek tiek kitokios – Kotryna su vyru laukia šeimos pagausėjimo: „Daugiau pokyčių turbūt sulauksime vėliau, nes kai šeimoje yra mažų vaikų, kurių akys žiba nuo tikėjimo Kalėdų stebuklu, visiems tą stebuklą norisi kurti su didesniu užsidegimu. Mano nuotaika rami ir šventiška, labai laukiu sugrįžimo į vaikystės namus ir laiko su šeima. Kūčių stalu visuomet rūpinasi mama ir močiutė – ant jo tikrai bus kelių rūšių silkės, grybų, pupelių, burokėlių patiekalų. Mano indėlis Kūčių stalui – naminiai kūčiukai ir aguonpienis.“

Kotryna pasakoja, kad neįsivaizduoja Kalėdų stalo be tikros jo pažibos – keptos žąsies: „Garnyrui pasiruošiame kelių rūšių salotų, bet daugiausia ant stalo būna desertų: aš atsivežu pyragų, tortų ar „skruzdėlyną“. Visko neįveikiame, tad vėliau išsidaliname ir gardžiuojamės iki pat Naujųjų metų, nes maisto švaistymas man tikrai didelė nuodėmė. Į Kalėdų vakaro programą mėgstame įtraukti stalo žaidimus ar šaradas, taip dar daugiau laiko praleisdami kartu ir prisijuokdami arba draugiškai pasipykdami dėl taisyklių nesilaikymo.“

Jaukiausias Kotrynai būna Kalėdų rytas, kai dar visi susivėlę pakuoja dovanas, valgo vakarykščius kūčiukus su aguonpieniu: „Po sočių pusryčių susisukame ant sofos su arbatos ar kavos puodeliais ir tūkstantąjį kartą žiūrime „Hario Poterio“ filmus. Kasmet girdime mamos klausimą: „Kiek jau kartų žiūrėjote šitą filmą?“ ir grasinimus atjungti elektrą. Tikrai – kone viską jau mokame mintinai, bet iš tiesų labai mėgstame šią tradiciją“, – pasakoja K. Stankuvė.

Pradėkime šventinius apsipirkimus planuotis iš anksto

Kotryna ne vienintelė, kuri šventėms pradeda ruoštis dar lapkričio mėnesį. „Rimi Lietuva“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė pastebi, kad pirkėjai apsipirkimo šventėms nebeatideda paskutinėms savaitėms – jie laukia specialių akcijų ir gerų pasiūlymų, o tada pigiau įsigyja ilgiau negendančių produktų, kurie tinka ir vaišių stalui, ir dovanoms. Tad verta iš anksto pigiau įsigyti kavos, arbatos, desertams gaminti skirtų riešutų, džiovintų vaisių, tešlos, aliejų. Nuolaidos taip pat taikomos žaislams, įvairiems valgomiems dovanų rinkiniams.

Ji atkreipia dėmesį, kad ieškant produktų šventiniam stalui sutaupyti padeda dovanų ir maisto planavimas, pirkimas nuolaidų metu bei dovanų gaminimas namuose. „Svarbiausia nepirkti visų maisto produktų ar dovanų vienu metu. Pirkėjai jau dabar gali ieškoti nuolaidų populiariausioms maisto ar dovanų kategorijoms, o prieš pat Kalėdas įsigyti trumpo galiojimo maisto produktų“, – siūlo E. Krasauskienė.

RECEPTAS

Kalėdinei duonai reikės:

600 g šilto (bet ne karšto!) vandens;
300 g viso grūdo ruginių miltų;
300 g kvietinių miltų;
pakuotės sausų mielių;
100 g džiovintų spanguolių;
150 g karijų riešutų;
75 g aguonų;
2 šaukštų cinamono;
1 šaukšto druskos;
1 šaukšto rudojo cukraus;
truputį sviesto arba aliejaus skardai patepti.

P. S. Mieles galima keisti ir natūraliu raugu – tuomet jo prireiks 100 g, o tešlos kildinimas pailgės iki 4–5 val.

Gaminimo eiga:

  1. Riešutus truputį pasmulkinkite ir visus produktus sumaišykite dideliame dubenyje (tešla dar kils).
  2. Uždenkite dubenį drėgnu rankšluostuku ir palikite šiltame namų kampe pakilti – prireiks maždaug 1–1,5 val., priklausomai nuo temperatūros namuose. Tešlos tūris turi padidėti 1,5 karto.
  3. Tešlą sukrėskite į sviestu pateptą ir kepimo popieriumi išklotą formą. Dėkite ją į šaltą orkaitę ir 150 °C temperatūroje kepkite apie 1–1 val. 15 min. Pirštais pastuksenus į duonos paviršių, turėtų girdėtis duslus garsas. Jei norite, kad duona stipriau paskrustų, kepimo pabaigoje galite įjungti vėjelį.
  4. Pjaustykite tik visiškai atvėsusią duoną.

Skanaus!

Mano išsaugoti straipsniai