Žurnalo MANO NAMAI metinė prenumerata su 53% NUOLAIDA!
Cepelinai
Cepelinai

Receptas: cepelinai su mėsa

Cepelinai su mėsa yra kultinis mūsų tautos patiekalas. Cepelinų receptas mamos perduodamas dukrai ir taip keliauja iš kartos į kartą. Buvau labai nustebusi, kai per įmonės Kalėdų vakarėlį Norvegijoje prie visų patiekalų pamačiau ir cepelinus. Jų forma šiek tiek skyrėsi, bet visa esmė buvo beveik tokia pat.

Galvoje kilo sumaištis…kaip čia suprast…tai čia ne mūsų lietuviškas patiekalas?! Pradėjusi ieškoti informacijos supratau, kad labai panašius į cepelinus valgo Lenkijoje, Baltarusijoje, Švedijoje, Vokietijoje ir net Italijoje. Ir pasirodo mūsų cepelinai visur populiarūs, tik kiekviena šalis vadina juos kitaip.

Taigi nedaugžodžiausiu ir keliauju prie svarbiausio dalyko. Pirmą kartą gamindama cepelinus nei trupučio nesijaudinau, nes žinojau visas pagrindines taisykles. Perskaitykite ir įsiminkite.

  • Kad cepelinai būtų minkšti jų sudėtis turi būti: 3 dalys nevirtų bulvių, 1 dalis virtų. Kaip apskaičiuoti kiek ta trečia dalis? Nuskustų bulvių svorį padalinkite iš trijų ir turėsite atsakymą kiek dėti virtų bulvių.
  • Antra svarbi taisyklė: bulves virkite su lupenomis. Išvirusias nulupkite, sutrinkite į košę ir palikite visiškai atvėsti. Jei su tarkiais maišysite karštas virtas bulves bendra masė gali suskystėti, bus sunku formuoti.
  • Kai tarkuosite bulves, kartu sutarkuokite ir pusę vidutinio dydžio svogūno. Taip tarkių masė nejuoduos. (Nuluptos bulvės turi savybę juoduoti)
  • Kai formuosite cepelinus atsiminkite, kuo mažesnis cepelinas, tuo mažiau tikimybės, kad jis supliš – pasileis. Nepamirškite, kad verdant cepelinai šiek tiek padidėja. Jeigu gaminant atrodo mažas, išviręs jis bus didesnis.
  • Jeigu norite geriausios kokybės mėsos, gaminkite su jautiena. Užsukusi pas mėsininką pamačiau, kad pasirinkimas labai nedidelis. Yra tik kumpis arba jautiena antrekotams. Pasirinkau jautieną antrekotams. (Ji gaunama išpjovus ilgojo nugaros raumens dalį esančią šalia sprando. Antrekotą sudaro keli raumenys, todėl kiekvienas sluoksnis turi skirtingus poskonius ir tekstūrą. Turi ir šiek tiek riebalų.) Paprašiau sumalti į faršą. Tokia jautiena sveikesnis variantas jeigu nemėgstate riebaus maisto. Už 840 g sumokėjau 7 Eur. Jeigu mėgstate kiaulieną, gaminkite su ja. Jei vis dėlto norite gaminti su jautiena, bet nežinote ką pasirinkti, rinkitės sprandinę arba nugarinę. Paprašykite, kad sumaltų į faršą. Taip turėsite gryną mėsą be nereikalingų priedų.
  • Į vandenį, kuriame virs cepelinai būtina dėti krakmolo. Jį susiberkite į dubenėlį, įpilkite truputį vandens ir gerai išmaišykite. Tada supilkite į puodą ir pripilkite tiek kiek reikia vandens.

Cepelinai receptas su mėsa

Iš nurodyto produktų kiekio pagaminau 16 vidutinio dydžio cepelinų (suvalgėme šešis, likusius sudėjau į šaldiklį)

Reikės bulvių tarkuoklės ir maišo tarkiams nusunkti (jį rasite maisto parduotuvėje)

Bulvių tešla

  • 2500 g nuluptų bulvių
  • 1 nedidelis arba 0.5 didelio svogūno (sutarkuoti kartu su bulvėmis)
  • 800 g bulvių su lupenomis (svėriau prieš virimą)
  • 2 kupini arbatiniai šaukšteliai druskos
  • 0.5 šaukštelio pipirų

Įdaras

  • 600 g jautienos faršo/sprandinė, nugarinė arba antrekotams (pirkau gabalą jautienos antrekotams apie 900 g, sumalė, dalis faršo lieka mėsmalėje, todėl gavau 840 g faršo. 600 g panaudojau į darui, o 240 g padažui, nes nemėgstu šoninės. Įdarui galite naudoti ir kiaulienos faršą)
  • 1 didelis svogūnas
  • 2 kupini arbatiniai šaukšteliai druskos (dėjau į 840 g jautienos bendrai)
  • nubrauktas šaukštelis maltų juodųjų pipirų
  • 1 skiltelė česnako

Virimui

  • 70 – 100 g bulvių krakmolo (kiekis priklauso nuo puodo dydžio ir cepelinų kiekio. Naudojau 70 g virdama 6 cepelinus)

Padažas

  • 240 g jautienos faršo/ jeigu mėgstate šoninę, naudokite ją
  • 1 didelis svogūnas
  • kelios saujos džiovintų baravykų
  • druskos
  • grietinės

Gaminimas

  1. Džiovintus baravykus suberkite į nedidelį dubenėlį ir užpilkite verdančiu vandeniu. Padėkite į šalį. Kol gaminsite cepelinus grybai išbrinks ir bus pasiruošę keliauti į padažą.
  2. Nulupkite bulves (2.5 kg). Sutarkuokite. Į bulvių tarkį įtarkuokite vieną nedidelį arba pusę didelio svogūno. Sutarkavus išmaišykite masę, kad svogūnas pasiskirstytų ir dirbtų savo darbą (dėl svogūno bulvės nejuoduos).
  3. Sudėkite virti 800 g bulvių su lupenomis. Išvirusias nupilkite ir palikite atvėsti.
  4. Sutarkuotas bulves supilkite į specialų maišą (jį pirkau maisto parduotuvėje, jis buvo pavadintas „Cepelinmaišis”, močiutės naudodavo maišus kuriais gamindavo sūrius ir vadindavo sūrmaišeliu).
  5. Iš sutarkuotų bulvių išspauskite sultis. Išspaustus tarkius sumeskite į didelį dubenį. Bulvių sultis padėkite į šalį, neišpilkite. Jos turi pastovėti ~10 minučių. Mums reikės krakmolo, kuris nusės dugne.
  6. Išvirtas bulves nulupkite ir sutrinkite iki vientisos masės, kad neliktų net mažiausių gumuliukų. Geriausia naudoti mėsmalę. Aš jos neturiu, todėl tryniau su kočėlu.
  7. Sutrintas virtas bulves(turi būti atvėsę iki kambario temperatūros) sukrėskite į išspaustų tarkių dubenį, suberkite druską ir pipirus.
  8. Nupilkite bulvių sultis ir ant dugno nusėdusį krakmolą sumeskite į bulvių masę. Viską rankomis išminkykite iki vientisos masės. Bulvių tešla paruošta.
  9. Į faršą sudėkite smulkiai pjaustytą svogūną, sudėkite sutraiškytą česnaką, suberkite druską ir pipirus. Rankomis gerai išminkykite iki vientisos masės. (Gaminau iš 840 g faršo, atlikusią dalį panaudojau padažui)
  10. Ant delno uždėkite šiek tiek bulvių masės, suplokite, kad būtų ~1cm storio paplotėlis. Ant viršaus uždėkite įdaro ir suformuokite cepelinus. Gražiai apdailinkite šonus,kad neliktų tarpelių.
  11. Į nedidelį dubenį suberkite krakmolą ir įpilkite truputį vandens. Išmaišykite taip, kad neliktų gumuliukų. Krakmolo skystį supilkite į puodą, įpilkite dar vandens, kad tilptų tiek cepelinų, kiek virsite. Įjunkite kaitrą ir nuolat maišant puodą užvirkite. Jei nemaišysite puodas prisvils.
  12. Užvirus vandeniui sudėkite cepelinus, uždenkite ir sumažinkite kaitrą iki vidutinės. Virkite apie 25 minutes. Kai sudėsite cepelinus jie nusės dugne. Kai cepelinai iškils, žinokite, kad virimas į pabaigą. Reikia sumažinti kaitrą ir palikti dar truputį pavirti. Stebėkite, kad nepasileistų.
  13. Pasiruoškite padažą. Atlikusią įdaro dalį pakepinkite. Kai mėsa kiek apskrus, sudėkite smulkiai pjaustytą svogūną, lengvai pakepkite penkias minutes.
  14. Nupilkite vandenį ir smulkiai supjaustykite baravykus, sudėkitę į padažą ir apkepkite dar kelias minutes.
  15. Išjunkite kaitrą. Įdėkite grietinės, druskos pagal skonį, išmaišykite ir padažas paruoštas. Jeigu mėgstate šoninę, paspirginkite ir ji bus padaže vietoj jautienos.
  16. Cepelinus patiekite su grietine ir paruoštu padažu. Skanaus!
Cepelinai
Cepelinai

Šaltinis: www.maistasantstalo.lt

Mano išsaugoti straipsniai