Iš lotynų kalbos spanguolė – tai „rūgštus rutuliukas”. Vadinti šią rudens uogą ypač vertinga iš tiesų verta. Tai ne tik maistas, bet ir vaistas.
7 priežastys, kodėl jūsų virtuvėje turėtų būti spanguolių:
– jose gausu vitaminų ir mineralinių medžiagų;
– jos itin retai sukelia alergines reakcijas;
– spanguolėse esančios medžiagos bakterijoms trukdo prisitvirtinti prie šlapimo takų gleivinės, kitaip tariant, apsaugo nuo šlapimo takų (ir inkstus, ir šlapimo pūslę) uždegimų. Beje, šių uogų profilaktiškai patariama vartoti visoms nėščiosioms. Mat dėl fiziologinių organizmo pokyčių per nėštumą padidėja šlapimo takų užkrečiamųjų ligų tikimybė;
– spanguolėse esančios organinės rūgštys naikina blogąsias žarnyno bakterijas, t. y. padeda išvengti žarnyno mikrofloros pusiausvyros sutrikimų;
– yra duomenų, kad spanguolės, vartojamos be cukraus, saugo dantis nuo ėduonies;
– yra duomenų, kad spanguolės sumažina Haemofilus influenzae sukeliamų ligų (ausų uždegimo ir meningito) tikimybę.
Spanguolės turi:
Vitaminų A, C, B1, B2 ir B1.
Mineralinių medžiagų: fosforo, magnio, kalcio, geležies.
Kasdien pakanka suvalgyti vos vieną valgomąjį šaukštą termiškai neapdorotų spanguolių.
Kada ir kaip valgyti spanguoles?
Vaikams nuo 12 mėnesių (kartais siūloma nuo 9 mėn.) galima duoti termiškai apdorotų spanguolių, sulčių, padažų.
Spanguolėse gausu organinių rūgščių, tad suvalgius daug šių uogų gali perštėti liežuvį, parausti oda apie burnytę. Pirmą kartą vaikui duokite ne daugiau kaip pusę arbatinio šaukštelio uogų, kiekį didinkite pamažu.
Jeigu jūs ar vaikas serga skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opalige, spanguolių vartoti negalima.
Geriausia, jei uogas malsite prieš pat valgant, cukrumi jų verčiau nesaldinti. Jei mažylis nemėgsta rūgštaus maisto, spanguoles galite sumaišyti su obuolių ar bananų tyre.
Uogų negalima kaitinti daugiau nei iki 60 laipsnių. Antraip praras gydomąsias savybes.
Paprasta ir gardu: 3 receptai
Spanguolių ir obuolių sulčių kokteilis
1 dalis spanguolių sulčių;
2 dalys obuolių sulčių.
Supilkite, gerai sumaišykite ir skanaus.
Spanguolių jogurtas
2 dalys jogurto be priedų;
1 dalis maltų spanguolių;
Žiupsnelis vanilinio cukraus.
Viskas, ko reikia, tai gerai sumaišyti pateiktus produktus.
Spanguolių padažas
3/4 puodelio spanguolių sulčių (arba trintų uogų);
2 šaukšteliai cukraus;
1/2 puodelio grietinės;
1/2 puodelio vanilinio jogurto.
Spanguoles kartu su cukrumi supilkite į indelį ir pakaitinkite, kad sutirštėtų, palikite atvėsti, sumaišykite su kitais produktais. Padažas puikiai tinka prie vištienos patiekalų. Vaikai dažniausiai mėgsta „dažyti” maistą į padažus, tebūnie tai nauja patirtis.
Produktai, tinkantys su spanguolėmis:
Obuolys
Bananas
Mangas
Persikas
Melionas
Vištiena
Kiauliena
Jogurtas
Kaip išlaikyti šviežias uogas?
Atrinkite tvirtas, nepažeistas uogas, sudėkite jas į švarius stiklainius ir užpilkite šaltu virintu vandeniu. Stiklainius uždenkite plastmasiniais dangteliais ir laikykite šaltai.
Jei šaldytuve nėra vietos, o gerąsias uogų savybes maga išsaugoti, galite paruošti raugintų spanguolių. Reikės 5 kg spanguolių, 3 litrų vandens, 4 valgomųjų šaukštų cukraus, 1 valgomojo šaukšto druskos. Uogas dėkite į indą plačiu kaklu, geriausia medinį arba stiklinį. Išvirkite užpilą, atvėsinkite iki kambario temperatūros ir užpilkite uogas. Paspauskite jas svoriu ir pastatykite vėsioje vietoje. Po mėnesio raugintas uogas galėsite vartoti kaip garnyrą prie antrųjų patiekalų.