Šią daržovę dėl žalios spalvos mamos juokais vadina Šreko. Ji labai vertinga savo maistiniu požiūriu, todėl ją valgantys mažieji bus ir sveiki, ir stiprūs.
Kodėl brokoliai taip vertingi?
– Juose gausu vitamino C;
– Gausu skaidulų, kurios saugo, kad neužkietėtų viduriai;
– Saugo nuo skrandžio ligų;
– Skatina valytis kepenų ir odos ląsteles;
– Gerina imunitetą;
– Stiprina kaulus.
Juose yra:
Vitaminų A, C, B, E, folio rūgšties, kalio, fosforo, magnio, kalcio.
Kada pasiūlyti mažyliui?
Jų galite pasiūlyti jau 8–10 mėnesių kūdikiui. Anksčiau šios daržovės kūdikiui siūlyti nerekomenduojama, mat yra ganėtinai sunkiai virškinama ir gali paskatinti pilvuko dieglius.
5 naudingi patarimai
1. Brokoliai, nors ir labai naudingi, turi būti vartojami saikingai. Konkretaus kiekio, kurį galite pasiūlyti vaikui, nėra, tačiau nemaitinkite jais savo mažylio penkis kartus per dieną. Suvalgęs itin daug brokolių, mažylis gali suviduriuoti. Be abejo, tai nepavojinga, bet, sutikite, nemalonu.
2. Juos galima valgyti rankomis, tai labai svarbu kūdikiui besimokant savarankiškai valgyti.
3. Geriausia troškinti arba virti garuose. Negaminkite šios daržovės mikrobangų krosnelėje, nes neteks daug vertingų medžiagų.
4. Žalius laikyti geriausia šaldytuve arba užšaldytus šaldiklyje.
5. Tik prieš pat gamindami nuplaukite.
Receptas patiems mažiausiems:
Brokoliai su vištiena (arba lašiša)
200 g vištienos (arba lašišos);
1 kekė brokolių;
2 morkos.
Vištieną (arba lašišą) supjaustyti gabalėliais ir troškinti nedideliame kiekyje vandens kartu su morkomis. Prieš baigiant troškinti įdėti smulkias brokolių kekes ir įpilti 2–3 šaukštus grietinėlės. Jei mažylis dar nemoka kramtyti, iš šios masės paruoškite piurė.