Ką reikia žinoti apie maistinguosius grikius ir, kokių gardžių patiekalų panaudojant juos galime pasiūlyti vaikams.
Kodėl grikiai yra naudingi?
– Grikiai visus metus yra vienodai naudingi ir laikomi kambario temperatūroje nepraranda vitaminų.
– Grikiuose ypač daug cinko, vario, geležies ir magnio.
– Grikiuose yra net aštuonios nepakeičiamos amino rūgštys, kurias turime gauti su maistu.
– Grikiuose gausu B grupės vitaminų, ypač reikalingų nervų sistemos veiklai.
– Grikiuose yra alfa linoleino rūgšties – vienos iš nepakeičiamų riebiųjų rūgščių, kurios turime gauti su maistu.
– Grikiai – puikus skaidulų šaltinis, taigi nekietins mažylio viduriukų. Jie puikiai tinka vaikams, kenčiantiems dėl vidurių užkietėjimo, mat minkštindami išmatas (dėl skaidulų poveikio) padeda reguliuoti tuštinimąsi.
– Moksliniai tyrimai parodė, kad dažnai nesmulkintų grūdų (įskaitant grikius) ir žuvies valgantys vaikai rečiau serga bronchų astma.
– Grikiai turi įtakos cukraus kiekiui kraujyje ir laikomi vienu tų produktų, kurie saugo nuo cukraligės bei nutukimo.
Kada pasiūlyti mažyliui?
7-8 mėnesių mažyliui galima pasiūlyti grikių košės. Grikių kruopos retai sukelia alergijų, todėl ši košė rekomenduojama net alergiškiems vaikams. Tačiau pratinant prie naujo maisto visada privalu laikytis keturių dienų taisyklės, t. y. per keturias dienas ragauti tik vieną naują produktą.
Nevalia pamiršti
Kad ir koks naudingas produktas yra grikiai, nepamirškite, kad vienas sveikos mitybos principų – įvairovė, todėl vaikui duokite kuo įvairesnių produktų.
Receptai su grikiais:
Grikiai su mėsos maltiniu
– 300 g veršienos maltinio (faršo);
– 1 stiklinė grikių kruopų;
– 2 vidutinio dydžio svogūnai;
– 1 morka.
Svogūnus smulkiai supjaustykite, sutarkuokite morką ir troškinkite keptuvėje įpylę nedaug aliejaus. Morkoms suminkštėjus, į keptuvė sudėkite maltinį. Ištroškinę mėsą, supilkite grikius ir užpilkite vandeniu, kad viską apsemtų. Uždengę keptuvę troškinkite nemaišydami (antraip grikiai nebus birūs). Šis patiekalas tinka ir mažiausiems smaližiams.
Dietiniai balandėliai
– 100 g grikių kruopų;
– 2 svogūnai;
– 25 g aliejaus;
– 100 g grietinės;
– nedidelė kopūsto galva.
Išvirkite grikių košę, sumaišykite su apkeptu svogūnu ir pagardinkite aliejumi. Kopūstą nuvalykite, įmerkite į verdantį vandenį ir virkite ne ilgiau 10 min. Atvėsinkite, padalykite atskirais lapais, į kuriuos dėkite grikių maltinį, suvyniokite bei apkepkite. Apkepę sudėkite į negilų puodą, užpilkite grietine ir troškinkite 20-30 minučių. Balandėlius patiekite su žalumynais.
Grikių blynai
– 100 g grikių;
– 2-3 kiaušiniai;
– 1 svogūnas;
– prieskonių.
Išvirkite grikius, atvėsinkite, įdėkite kiaušinius (turi būti skystoka masė), berkite smulkiai supjaustytą svogūną, prieskonių ir gerai išmaišę kepkite blynelius. Patiekite su grietine arba šviežių daržovių salotomis.