Jei ieškote gardaus būdo panaudoti darže likusias cukinijas – šis cukinijų–riešutų pyragas taps tikru atradimu. Jo skonis švelnus, drėgnas, su malonia riešutų tekstūra ir lengvu cinamono aromatu. Puikiai tinka prie rytinės kavos ar arbatos šaltą rudens popietę.
Ingredientai:
Pyragui:
- 2 stiklinės tarkuotų cukinijų (be skysčio)
- 3 kiaušiniai
- 1 stiklinė cukraus (galima maišyti rudą ir baltą)
- 1/2 stiklinės aliejaus (arba tirpinto sviesto)
- 2 stiklinės miltų
- 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
- 1/2 arbatinio šaukštelio sodos
- 1 arbatinis šaukštelis cinamono
- 1/2 arbatinio šaukštelio muskato (nebūtina, bet suteikia aromato)
- Žiupsnelis druskos
- 1 stiklinė smulkintų graikinių riešutų arba migdolų
Papildomai (nebūtina):
- 1/2 stiklinės razinų ar džiovintų spanguolių
- cukraus pudros pabarstymui

Gaminimo eiga:
- Paruoškite cukinijas.
Nuplaukite, nulupkite, išimkite sėklas (jei didelės) ir smulkiai sutarkuokite. Lengvai nuspauskite skystį, bet ne visiškai – šiek tiek drėgmės pyragui suteiks purumo. - Sumaišykite kiaušinius, cukrų ir aliejų.
Plakite iki vientisos, šviesesnės masės. - Suberkite sausas sudedamąsias dalis.
Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, sodą, cinamoną, muskato riešutą ir druską. Sausą mišinį įmaišykite į kiaušinių masę. - Įmaišykite cukinijas ir riešutus.
Švelniai įmaišykite tarkuotas cukinijas ir smulkintus riešutus. Norint sodresnio skonio – įdėkite razinų ar džiovintų spanguolių. - Kepkite.
Supilkite tešlą į kepimo formą (apie 24 cm skersmens) išklotą kepimo popieriumi. Kepkite 180 °C temperatūroje apie 40–50 minučių, kol pyragas taps auksinės spalvos, o įkištas medinis pagaliukas liks sausas. - Atvėsinkite ir pabarstykite cukraus pudra.
Pyragui atvėsus, galite pabarstyti cukraus pudros arba užpilti lengvu citrininiu glajumi.