Moliūgų–obuolių pyragas – jaukumo ir rudens skonis viename kąsnyje

Moliūgų pyragas
Moliūgų pyragas

Kai lauke šnara lapai, o namuose norisi šilumos, nėra nieko geriau nei kvepiantis moliūgų–obuolių pyragas. Tai pyragas, kuriame dera du rudens karaliai – saldus moliūgas ir aromatingi obuoliai. Jis ne tik atrodo gražiai, bet ir yra puikus būdas panaudoti moliūgų likučius po sriubos ar troškinio. Skaniausias – dar šiltas, su trupučiu plakto grietinėlės ar vanilinių ledų.

Ingredientai:

  • 300 g moliūgo (nulupkite ir sutarkuokite smulkiai)
  • 2 vidutiniai obuoliai (nulupkite ir sutarkuokite arba supjaustykite smulkiai)
  • 3 kiaušiniai
  • 150 g cukraus
  • 100 g sviesto (ištirpinto)
  • 200 g miltų
  • 1 a. š. kepimo miltelių
  • 1 a. š. cinamono
  • ½ a. š. malto imbiero (nebūtina, bet suteikia ypatingo aromato)
  • Žiupsnelis druskos
  • Cukraus pudros pabarstymui
Moliūgų pyragas
Moliūgų-obuolių pyragas

Paruošimo laikas:

Apie 1 val. (20 min. paruošimas + 40 min. kepimas)

Virtuvės tipas:

Lietuviška – rudens desertas

Gaminimo eiga:

1. Paruoškite daržoves ir obuolius.
Moliūgą nulupkite, išimkite sėklas ir sutarkuokite smulkia tarka. Obuolius nulupkite, išimkite sėklas ir taip pat sutarkuokite. Jei norite intensyvesnio skonio, naudokite rūgštesnius obuolius – jie puikiai subalansuoja moliūgo saldumą.

2. Paruoškite tešlą.
Kiaušinius išplakite su cukrumi iki purios masės. Supilkite ištirpintą sviestą, įmaišykite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, cinamonu, imbieru ir druska. Gautą masę lengvai išmaišykite.

3. Įmaišykite moliūgus ir obuolius.
Į tešlą suberkite tarkuotus moliūgus bei obuolius ir gerai, bet atsargiai išmaišykite, kad tešla išliktų puri.

4. Kepkite.
Supilkite tešlą į sviestu pateptą kepimo formą (apie 24 cm skersmens). Kepkite 180 °C temperatūroje 40–45 minutes, kol paviršius taps auksinis, o įsmeigtas pagaliukas liks sausas.

5. Patiekimas.
Atvėsus pabarstykite cukraus pudra. Pyragas puikiai tinka tiek prie rytinės kavos, tiek kaip jaukus desertas po vakarienės.

Patarimai:

  • Norite ypatingo drėgnumo? Į tešlą įmaišykite šaukštą grietinės ar natūralaus jogurto.
  • Jei mėgstate riešutus, įdėkite saujelę kapotų graikinių ar pekano riešutų – jie suteiks traškumo.
  • Vietoj cinamono išbandykite moliūgų prieskonių mišinį – puikus amerikietiškas akcentas.

Maistinė vertė (100 g):

Kalorijos – ~195 kcal
Baltymai – 3 g
Riebalai – 7 g
Angliavandeniai – 30 g
Skaidulos – 2 g