Troškintas triušis – švelnumo ir jaukumo kupinas patiekalas (mėsa tinka net kūdikių primaitinimui)

Troškintas triušis / Shutterstock
Troškintas triušis / Shutterstock

Triušiena – ne kasdienis, bet be galo vertingas pasirinkimas. Ji liesa, švelni, turtinga baltymais ir beveik neturi cholesterolio. Troškintas triušis – tai klasikinis patiekalas, kuris dvelkia močiutės virtuvės šiluma, kai kvapas iš troškintuvo pamažu pripildo visus namus. Šis receptas tiks tiek šventiniam pietų stalui, tiek ramiam savaitgalio vakarui.

Ingredientai (4 porcijoms):

1 nedidelis triušis (apie 1,2–1,5 kg)
2 svogūnai
2 morkos
2 skiltelės česnako
1 stiklinė balto sauso vyno (arba sultinio)
200 ml sultinio (daržovių arba vištienos)
2 v. š. grietinės arba grietinėlės (nebūtina, bet suteikia švelnumo)
2 v. š. miltų
2 v. š. aliejaus
1 lauro lapas
Keli juodieji pipirai žirneliais
Druskos pagal skonį
Šakelė čiobrelio arba rozmarino

Troškinto triušio gaminimo eiga

  1. Paruoškite mėsą.
    Triušį nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite gabaliukais. Lengvai pabarstykite druska ir pipirais.
  2. Apkeptas skonis – sėkmės paslaptis.
    Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepkite triušio gabaliukus iš visų pusių, kol gražiai parus. Perkelkite į troškintuvą ar gilią keptuvę su dangčiu.
  3. Daržovių pagrindas.
    Toje pačioje keptuvėje apkepkite smulkintus svogūnus, česnaką ir morkas. Kai suminkštės, pabarstykite miltais ir maišydami kepkite dar minutę – tai suteiks padažui tirštumo.
  4. Troškinimas.
    Įpilkite vyno, leiskite alkoholiui nugaruoti (apie 2–3 minutes), tada supilkite sultinį. Viską užpilkite ant triušienos. Sudėkite lauro lapą, pipirus ir žoleles.
  5. Lėtas virimas.
    Uždenkite ir troškinkite ant silpnos ugnies apie 1–1,2 val., kol mėsa taps minkšta ir sultinga. Jei norite švelnesnio padažo, pabaigoje įmaišykite grietinę arba grietinėlę.
  6. Patiekimas.
    Patiekite su bulvių koše, virtomis bulvėmis ar virtais ryžiais. Pabarstykite šviežiomis žolelėmis – jos suteiks gaivos.
Troškintas triušis / Shutterstock