Triušiena – ne kasdienis, bet be galo vertingas pasirinkimas. Ji liesa, švelni, turtinga baltymais ir beveik neturi cholesterolio. Troškintas triušis – tai klasikinis patiekalas, kuris dvelkia močiutės virtuvės šiluma, kai kvapas iš troškintuvo pamažu pripildo visus namus. Šis receptas tiks tiek šventiniam pietų stalui, tiek ramiam savaitgalio vakarui.
Ingredientai (4 porcijoms):
1 nedidelis triušis (apie 1,2–1,5 kg)
2 svogūnai
2 morkos
2 skiltelės česnako
1 stiklinė balto sauso vyno (arba sultinio)
200 ml sultinio (daržovių arba vištienos)
2 v. š. grietinės arba grietinėlės (nebūtina, bet suteikia švelnumo)
2 v. š. miltų
2 v. š. aliejaus
1 lauro lapas
Keli juodieji pipirai žirneliais
Druskos pagal skonį
Šakelė čiobrelio arba rozmarino
Troškinto triušio gaminimo eiga
- Paruoškite mėsą.
Triušį nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite gabaliukais. Lengvai pabarstykite druska ir pipirais. - Apkeptas skonis – sėkmės paslaptis.
Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepkite triušio gabaliukus iš visų pusių, kol gražiai parus. Perkelkite į troškintuvą ar gilią keptuvę su dangčiu. - Daržovių pagrindas.
Toje pačioje keptuvėje apkepkite smulkintus svogūnus, česnaką ir morkas. Kai suminkštės, pabarstykite miltais ir maišydami kepkite dar minutę – tai suteiks padažui tirštumo. - Troškinimas.
Įpilkite vyno, leiskite alkoholiui nugaruoti (apie 2–3 minutes), tada supilkite sultinį. Viską užpilkite ant triušienos. Sudėkite lauro lapą, pipirus ir žoleles. - Lėtas virimas.
Uždenkite ir troškinkite ant silpnos ugnies apie 1–1,2 val., kol mėsa taps minkšta ir sultinga. Jei norite švelnesnio padažo, pabaigoje įmaišykite grietinę arba grietinėlę. - Patiekimas.
Patiekite su bulvių koše, virtomis bulvėmis ar virtais ryžiais. Pabarstykite šviežiomis žolelėmis – jos suteiks gaivos.






