Švediški kukuliai – klasika, kuri sušildo širdį

Švediški kukuliai / Shutterstock
Švediški kukuliai / Shutterstock

Kai kalbame apie jaukų, švelnų ir sotų maistą, švediški kukuliai visada atsiduria sąrašo viršuje. Tai tas patiekalas, kuris džiugina tiek šeimos vakarienėje, tiek šventinėje vakarienėje. Kvapnūs, švelnūs, patiekiami su kreminiu padažu ir bulvių koše – jie primena namų šilumą ir tikrą Skandinavijos skonį.

Ingredientai (4 porcijoms):

400 g maltos jautienos (arba jautienos ir kiaulienos mišinio)
1 mažas svogūnas, smulkiai tarkuotas
1 kiaušinis
50 ml pieno
2 v. š. džiūvėsėlių
1 a. š. druskos
Žiupsnelis maltų juodųjų pipirų
Žiupsnelis malto muskato riešuto
Kepimui – šlakelis aliejaus ir šiek tiek sviesto

Padažui:

2 v. š. sviesto
2 v. š. miltų
300 ml jautienos sultinio
150 ml grietinėlės (30 % rieb.)
1 a. š. „Worcestershire“ padažo (nebūtina, bet suteikia gylio)
Druskos ir pipirų pagal skonį

Patiekimui:

Bulvių košė arba virtos bulvės
Spanguolių uogienė

Švediškų kukulių gaminimo eiga

  1. Paruoškite kukulių masę.
    Dubenyje sumaišykite pieną su džiūvėsėliais ir palikite kelioms minutėms, kad jie suminkštėtų. Tada įmaišykite maltą mėsą, tarkuotą svogūną, kiaušinį, druską, pipirus ir muskato riešutą. Gerai išmaišykite rankomis – masė turi būti vientisa, bet ne per kieta.
  2. Formuokite kukulius.
    Drėgnomis rankomis formuokite mažus, gražius kukulius – maždaug graikinio riešuto dydžio.
  3. Kepkite.
    Keptuvėje įkaitinkite aliejų su trupučiu sviesto. Kepkite kukulius ant vidutinės ugnies, kol gražiai apskrus iš visų pusių (apie 6–8 minutes). Išimkite juos ir trumpam atidėkite.
  4. Paruoškite padažą.
    Toje pačioje keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite miltus ir kepkite 1–2 minutes, kol šiek tiek parus. Po truputį pilkite sultinį, nuolat maišydami, kad neliktų gumuliukų. Galiausiai įpilkite grietinėlę ir „Worcestershire“ padažą, užvirkite ir troškinkite kelias minutes, kol sutirštės.
  5. Sujunkite.
    Į padažą sudėkite apkepintus kukulius, uždenkite ir troškinkite dar 10 minučių, kad jie prisigertų skonio.
Švediški kukuliai / Shutterstock
Švediški kukuliai / Shutterstock