Tikriausiai ne vienas pagalvojęs apie lietuvišką virtuvę, iškart įsivaizduoja pačius riebiausius, bulvėmis ir mėsa gardintus patiekalus. Šį sekmadienį TV3 laida „La maistas“ tą paneigs – virtuvės šefas Gian Luca Demarco apsilankys šalia Zyplių dvaro įsikūrusiuose restorane, kur pakvies susipažinti su istorine zanavykų krašto virtuve. Žiūrovai bus nustebinti – šiuos lietuviškus patiekalus tikrai nepelnytai esame pamiršę!
Artūras Rakauskas – virtuvės šefas, kuris įspūdingo dvaro virtuvėje, „Kuchmistrų“ restorane, dirba jau 6 metus.
„Čia mes darome tikrai kažką išskirtinio – man patinka edukuoti lietuvius ir jiems parodyti, kad bulvės ir kiauliena nėra vieninteliai ingredientai lietuviškuose patiekaluose. Mes, kaip ir italai, savo kraštuose lygiai taip pat naudodavome įvairias prieskonines žoleles, įdomius ingredientus. Tačiau esame tai pamiršę – laikas, kurį praleidome Sovietų Sąjungoje, visą šį mūsų palikimą tarsi užkasė“, – pasakos jis.
Anot dvaro virtuvės šefo, tokių virtuvių, kaip Zyplių dvare, daugiau Lietuvoje nerasite – tik retas specialistas domisi šalies istorija, analizuoja senovinius patiekalus. Tad šiandien visi, apsilankę dvare, kviečiami ne tik dalyvauti įvairiose edukacijose ar rengti šventes, bet ir ragauti tradicinių senovinių skonių.
„Mano gyvenimas primena blenderį. Šaltuoju metu kaupiasi idėjos, o nuo gegužės mėnesio viskas taip užsisuka, kad galiausiai nuo to atsibundi tik spalį“, – juoksis Artūras.
Nieko nelaukę, Artūras ir Gian Luca pakvies apsilankyti tradicinėje dvaro virtuvėje, kur kiekvienas paruoš po patiekalą. A. Rakauskas nustebins lengvai paruošiamo kepto varškės sūrio receptu, o laidos vedėjas gurmanų gomurius pamalonins parodęs kitą neatsivalgomą patiekalą – jautienos antrekotą su kreminiu padažu ir kumpio traškučiais.
„Ne visi žino, tačiau varškės sūris yra vienas iš produktų, kuris yra ne tik labai senas – skaičiuojantis maždaug 1000 metų atgal – bet ir tikrai lietuviškas. Visai taip pat, kaip ir ruginė duona“, – pasakos A. Rakauskas.
Dvaro restorane Artūras varškės sūrį ruošia keptą ir gardintą įvairiais prieskoniais – peletrūnu, kadagių uogomis, druska, raudonėliu ir ciberžole.
„Bona Sforca į Lietuvą iš Italijos atvežė ne tik prieskonius, bet ir alyvuogių aliejų, kuris iš rinkos išstūmė iki tol naudotus taukus. Ji išties labai apdovanojo Lietuvą – tarsi padarė renesansą nuo anksčiau buvusios mėsos ir midaus“, – begamindamas istorija dalinsis A. Rakauskas.
Norėdami pakartoti šį patiekalą namuose, pirmiausiai susmulkinkite visus prieskonius ir jais ištrinkite varškės sūrį. Ant sūrio uždėkite gabaliuką sviesto, rozmarino ir pašaukite kepti į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę 10 minučių. Artūras šioje vietoje atskleis ir kitą netikėtą faktą – tarpukario laikotarpiu Lietuva buvo tarp TOP 10 daugiausiai sviesto į užsienį eksportuojančių šalių!
Virtuvės šefas pasakos, kad padažus prie sūrio jis visuomet parenka atsižvelgiant į sezoną. Tad šįkart, beprasidedant tikram pavasariui, padažas bus itin gaivus. Norint jį paruošti, pirmiausiai sumaišykite svarainių ir agrastų uogienę, pridėkite medaus ir įtarkuokite citrinos žievelę. Viską pakaitinę, padažą papildomai pagardinkite šafranu. Iškepusį sūrį ragaukite su šiuo puikiu padažu!
Dar daugiau netikėtų lietuvių virtuvės paslapčių bei gardus Gian Lucos receptas – jau šį sekmadienį.