PRISIJUNK prie grupės SODAS DARŽAS KIEMAS

Kepti koldūnai: receptas

Apkepti koldūnai
Apkepti koldūnai / Shutterstock

Koldūnai – tai vienas iš populiariausių ir mėgstamiausių patiekalų tiek Lietuvoje, tiek kitose šalyse. Jie gali būti ruošiamas įvairiais būdais, tačiau užkepti koldūnai yra puikus pasirinkimas, kai norite išbandyti kažką ypatingo. Šis patiekalas sujungia minkštus ir sultingus koldūnus su gardžia kepta plutele, todėl jis tampa labai skanus ir sotus. Šiame straipsnyje pateiksime paprastą ir skanų užkeptų koldūnų receptą, kurį galėsite lengvai pasigaminti namuose.

Kepti koldūnai: ingredientai

  • Koldūnų tešla:
    • 500 g kvietinių miltų
    • 1 kiaušinis
    • 200 ml vandens
    • 1 šaukštelis druskos
  • Įdaras:
    • 500 g malto mėsos (geriausia naudoti jautieną, kiaulieną arba vištieną)
    • 1 vidutinio dydžio svogūnas
    • 2-3 šaukštai aliejaus kepimui
    • Druska, pipirai pagal skonį
    • 1 šaukštas pomidorų pastos (neprivaloma)
  • Užkepimui:
    • 100 g tarkuoto sūrio (galima naudoti bet kurį mėgstamą sūrį)
    • 200 ml grietinės
    • 1-2 šaukštai sviesto

Receptas

Paruošiame koldūnų tešlą

  • Į didelį dubenį supilkite miltus, įmuškite kiaušinį ir įberkite šiek tiek druskos.
  • Po truputį pilkite vandenį ir minkykite tešlą, kol ji taps elastinga ir nelips prie rankų. Jei reikia, pridėkite šiek tiek daugiau miltų.
  • Tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ir palikite ją pailsėti apie 30 minučių, kad ji taptų minkštesnė ir lengviau suformuotumėte koldūnus.

Paruošiame įdarą

  • Smulkiai supjaustykite svogūną ir kepkite jį su šiek tiek aliejaus, kol jis taps auksinės spalvos.
  • Įdėkite maltą mėsą ir kepkite, kol ji pasikeis į rudą spalvą ir gerai apskrus. Jei norite, galite įdėti šiek tiek pomidorų pastos, kad suteiktumėte įdarui daugiau skonio.
  • Pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį, tada nukelkite nuo ugnies ir palikite atvėsti.

Formuojame koldūnus

  • Iš poilsio turinčios tešlos iškočiokite ploną lakštą (apie 2-3 mm storio).
  • Naudodami stiklinę ar specialų formelį išpjaukite apskritimus.
  • Į kiekvieną apskritimą dėkite šiek tiek mėsos įdaro. Užlenkite tešlos kraštus ir gerai suspauskite, kad koldūnas užsisegtų ir neatsivertų kepant.

Virimas

  • Užvirkite didelį puodą pasūdytos vandens.
  • Į verdantį vandenį suberkite koldūnus ir virkite apie 5-7 minutes, kol jie iškils į paviršių. Tai rodo, kad koldūnai yra paruošti.

Užkepimas

  • Paruoštus koldūnus ištraukite iš vandens ir dėkite į prieš tai pateptą sviestu kepimo formą.
  • Pabarstykite tarkuotu sūriu ir užpilkite grietine.
  • Kepkite 180°C temperatūroje apie 20-25 minutes, kol koldūnų viršus taps auksinės spalvos ir sūris gerai ištirps.

Patiekimas

Kepti koldūnai yra labai sotūs ir gardūs. Jie puikiai tinka tiek kaip pagrindinis patiekalas, tiek kaip užkandis. Patiekite juos su šviežiomis salotomis ar net šiek tiek papildomos grietinės arba pomidorų padažo. Galite papuošti smulkiai supjaustytomis žolelėmis (pvz., petražolėmis arba krapais), kad patiekalas atrodytų dar gražiau.

Apkepti koldūnai
Apkepti koldūnai / Shutterstock

Patarimai:

  • Įdaro variacijos: vietoj mėsos galite naudoti grybų, varškės ar kitus ingredientus pagal savo pageidavimus.
  • Sūris užkepimo metu suteikia patiekalui papildomą skonį ir traškią plutelę, tačiau, jei nesate didelis sūrio gerbėjas, galite jo atsisakyti.
  • Jei norite, galite koldūnus užkepti su grietinėle ir tarkuotu sūriu, tada pateikti su šviežia daržovių salotomis ar pomidorų padažu.

Mano išsaugoti straipsniai