Šiuo metu soduose rausta trešnės ir vyšnios. Kokių naudingųjų savybių jos turi?
Vyšnia turi karotino, šiek tiek vitaminų C, B ir PP, nikotino rūgšties, daug lengvai organizmo pasisavinamos geležies, kalio, magnio ir kitų mikroelementų.
Be organinių rūgščių, taip pat turi karotino, folinės rūgšties, rauginių medžiagų, gausu ir pektino. Kadangi uogose mažai cukraus, jų galima valgyti ir sergančiajam diabetu.
Vyšnios mažina rūgimą ir puvimą žarnyne, žadina apetitą, o sultys padeda atsikosėti, todėl gerai tinka sergant kvėpavimo takų ligomis.
Svarbu atminti, kad vyšnių kauliukuose yra nuodingųjų medžiagų. Be to, vyšnių, kaip ir trešnių, duokite tik didesniems vaikams. Dėl pavojaus užspringti šios uogos netinka mažiems vaikams.
Trešnės turi vitaminų C ir P, karotino, geležies. Jos labai skanios, minkštos, todėl jas vaikai ypač mėgsta.
Trešnės gerina apetitą, mažina mažakraujystę, šiek tiek – ir vidurių užkietėjimą.
Jei vaikas yra kam nors alergiškas, ir vyšnių, ir trešnių reikėtų duoti atsargiai – nuo raudonų uogų dažniau beria nei kitų.
Kada šių uogų galima duoti vaikui?
Paskanauti šių uogų vaikui galima jau į pirmųjų metų pabaigą, bet tik po 2-3 uogytes (arba sulčių), vėliau – po keletą. Tik reikia nulupti uogos odelę ir išimti kauliuką.
Vyresniam vaikui luobelės lupti nereikia, nes ir joje yra vitaminų, padeda virškinti, valo organizmą. Uogomis galima paskaninti jogurtą ar kruopų košę. Tinka ir šaldytos.
RECEPTAS
Keksiukai su varške ir vyšniomis
Reikia:
200 g varškės;
200 g miltų;
150 g sviesto;
200 g cukraus;
3 kiaušinių;
šaukštelio kepimo miltelių;
1 stiklinės vyšnių.
Gaminimas:
Įkaitinkite orkaitę iki 170 C temperatūros.
Išlydykite sviestą ir atvėsinkite.
Suplakite kiaušinius su cukrumi, sukrėskite varškę, sviestą ir įberkite kepimo miltelius bei gerai išmaišykite.
Suberkite miltus ir vėl gerai išmaišykite.
Į keksiukų formeles dėkite po šaukštą tešlos, tuomet kelias uogas (be kauliukų), o ant viršaus vėl tešlos.
Keksiukus kepkite maždaug 20 min.