Dalyvaukite konkurse ir laimėkite!

Mamos obuolių pyragas – klasikinis receptas, kuris niekada nenuvilia

obuoliu pyragas
Obuolių pyragas

Kiekvienas iš mūsų turi patiekalą, kuris kvepia vaikyste. Man tai – mamos obuolių pyragas. Kaskart, kai jis kepdavo, visus namus užpildydavo cinamono ir karamelizuotų obuolių kvapas. Tai tas pyragas, prie kurio vis grįžti – paprastas, šiltas ir be galo gardus.

Mamos obuolių pyragas – ne tik desertas. Tai jausmas. Tai jaukūs rudens vakarai, karštos arbatos puodelis ir ką tik iš orkaitės ištrauktas pyragas, kuris tirpsta burnoje.

Klasikinis mamos obuolių pyrago receptas

Ingredientai:

  • 4–5 vidutinio dydžio obuoliai
  • 3 kiaušiniai
  • 180 g cukraus
  • 120 g sviesto (ištirpinto)
  • 200 g miltų
  • 1 a. š. kepimo miltelių
  • 1 a. š. vanilinio cukraus
  • 1 a. š. malto cinamono
  • Žiupsnelis druskos
  • Cukraus pudros pabarstymui (nebūtina)

Obuolių pyrago gaminimo eiga:

  1. Paruoškite obuolius.
    Obuolius nulupkite, išimkite sėklas ir supjaustykite plonais griežinėliais. Jei mėgstate rūgštesnius pyragus, rinkitės antaninius ar kitus rūgštesnio skonio obuolius.
  2. Kiaušinių masė.
    Kiaušinius išplakite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki purumo. Supilkite ištirpintą sviestą, įmaišykite miltus su kepimo milteliais ir druska.
  3. Įmaišykite obuolius.
    Į tešlą įmaišykite obuolių griežinėlius ir cinamoną. Masė turi būti gana tiršta, pilna obuolių – būtent taip ir turi būti klasikinis mamos obuolių pyragas.
  4. Kepkite.
    Supilkite į sviestu pateptą kepimo formą (apie 24 cm skersmens). Kepkite 180 °C temperatūroje 40–45 minutes, kol pyragas taps auksinės spalvos.
  5. Patiekite.
    Atvėsus pabarstykite cukraus pudra. Skanu tiek šiltas, tiek kitą dieną – prie arbatos ar kavos.
obuoliu pyrago receptas
Obuolių pyrago receptas

Patarimai, kaip pavyks tobulas mamos obuolių pyragas

  • Obuolių nedrobėkite – kuo jų daugiau, tuo pyragas sultingesnis.
  • Cinamoną galite pakeisti trupučiu kardamono ar muskato, jei norite išraiškingesnio kvapo.
  • Norite šventiškesnio varianto? Į tešlą įdėkite saujelę razinų arba kapotų riešutų.
  • Norint lengvesnės versijos – dalį sviesto pakeiskite natūraliu jogurtu.

Keli pyrago variantai

  • Mamos obuolių pyragas su trupiniais.
    Ant viršaus užbarstykite miltų, cukraus ir sviesto trupinių – pyragas įgaus traškų sluoksnį.
  • Mamos obuolių pyragas su kefyru.
    Dalį sviesto pakeiskite 150 ml kefyro – pyragas taps minkštesnis ir drėgnesnis.
  • Mamos obuolių pyragas be kiaušinių.
    Naudokite 100 ml obuolių tyrelės – puikus veganiškas variantas.

Obuolių pyrago maistinė vertė (100 g):

  • Kalorijos: ~210 kcal
  • Baltymai: 3 g
  • Riebalai: 8 g
  • Angliavandeniai: 32 g
  • Skaidulos: 2 g

Ar patiko straipsnis?