Kuo rizikuoja vaikai, nevalgantys žuvies, aiškina doc.dr. gydytoja L. Rapolienė
Jei vaikai iš daržovių valgo tik bulves, o nuo žuvies kvapo sprunka iš virtuvės, kaip juos įtikinti sveikai maitintis? Kokie pavyzdžiai veikia, o kokie – tik dar labiau didina jų užsispyrimą? Klaipėdos universiteto docentė, šeimos gydytoja Lolita Rapolienė žino ne vieną pavyzdį, kai nepilnamečiai be bulvių pripažįsta tik dar vieną daržovę – agurkus. Nors daugelis daržovių naudingos sveikatai, nė viena jų mitybine verte neprilygsta žuviai. Deja, iš augalinės kilmės produktų negauname tiek omega-3 veikliųjų medžiagų EPR (eikozapentaeono rūgšties), DHR (dokozaheksaeno rūgšties), kiek reikia sveikai smegenų veiklai, nervų, širdies ir kraujagyslių, imuninei bei kitoms sistemoms. Omega-3 rūgščių vaiko organizmas nepasigamins, jei negaus jų su maistu.
– Ką patartumėte tėvams, kurių vaikai nemėgsta žuvies?
– Jei vaikai nemėgsta žuvies kvapo, pasitelkime kūrybiškumą, papildykime įprastą maistą žuvies produktais, sumaišykime juos su bulvių koše, pagražinkime lėkštę įvairiais padažais, pagardinkime prieskoniais. Būkite vaikams pavyzdžiu, parodykite jiems, kad jums patinka valgyti sveiką maistą. Kai vaikai matys, kad valgote ir mėgaujatės žuvies patiekalais, jie dažniau norės paragauti. Galbūt juos gali paveikti superherojų ir sportininkų, mėgstančių žuvį, istorijos. Apdovanojimai, pagyrimai už naujų patiekalų ragavimą gali vaikus paskatinti skanauti tai, ko jie anksčiau nemėgo.
– Ar tėvai supranta, kokios pasekmės gresia jų atžaloms, jei su maistu negaunama tokių medžiagų kaip omega-3 riebalų rūgščių ir būtent DHR?
– Yra tėvų, kurie nesidomi vaikų mityba, nes mano, kad jų atžalos gali valgyti tai, ko nori. Tačiau be žuvies patiekalų kitų produktų vartojimas neužtikrina pakankamo omega-3 kiekio. Dėl omega-3 ir DHR trūkumo vaikams gresia rimtos pasekmės, paliesiu kelias sritis. Visų pirma, šios medžiagos yra svarbios vaikų smegenų vystymuisi. Pavyzdžiui, DHR yra pagrindinis smegenų ir tinklainės struktūrinis komponentas, jo trūkumas gali sutrikdyti tokias pažinimo funkcijas kaip atmintis, dėmesys. Nepakankamas DHR kiekis ankstyvoje vaikystėje gali lemti ilgalaikius mokymosi sunkumus arba uždelstą pažintinę raidą.
Antra, gali nukentėti vaiko emocinė sveikata. Tyrimai rodo, kad dėl mažo omega-3 kiekio vaikai labiau linkę į nuotaikų svyravimus, nerimą, jiems gresia aktyvumo ir dėmesio sutrikimas, gali pasikeisti elgesys. Trečia, neužmirškime omega-3 įtakos regėjimui. DHR trūkumas gali turėti įtakos regėjimo vystymuisi, ilgainiui net jį pabloginti. Ketvirta, omega-3 turi įtakos imuninei sistemai. Dieta, kurioje trūksta šių maistinių medžiagų, gali prisidėti prie lėtinio uždegimo, dėl kurio vystosi astma, alergija, širdies ir kraujagyslių ligos. Daugelis tėvų tikriausiai girdėjo, kad omega-3 riebalų rūgštys yra naudingos, bet nesusimąstė, kokių gali būti vėliau pasekmių, jei vaikų mityba nėra praturtinama šiomis medžiagomis.
Visuomenės sveikatos, sveikatos priežiūros paslaugas teikiantys specialistai galėtų užpildyti šią žinių spragą, organizuodami informacines kampanijas, į kurias būtų įtraukti tėvai ir mokyklų bendruomenės. Būtina kalbėti ne tik bendrai apie sveiką mitybą, bet ir apie tai, kaip tokių elementų, kaip omega-3 ir DHR trūkumas veikia vaiko raidą, elgesį ir sveikatą.
– Vaikai ir paaugliai greitai auga, kuo gali būti naudingi žuvų taukai?
– Žuvų taukai gali būti nepaprastai naudingi vaikams ir paaugliams spartaus augimo laikotarpiu, nes juose gausu omega-3 riebalų rūgščių, ypač EPR ir DHR. Šios rūgštys atlieka pagrindinį vaidmenį, kad fizinis ir protinis vystymasis būtų normalus.
Turėtume prisiminti omega-3 poveikį kaulų ir sąnarių sveikatai. Omega-3 turi priešuždegiminių savybių, kurios gali padėti sumažinti sąnarių skausmą ir uždegimą. Tai gali būti naudinga vaikams ir paaugliams, užsiimantiems sportu ar fizine veikla. Nors žuvų taukai tiesiogiai nestiprina kaulų, jų priešuždegiminis poveikis gali padėti sumažinti diskomfortą, susijusį su augimo skausmais.
Tyrimai parodė, kad omega-3 gali pagerinti dėmesio koncentraciją ir elgesį, ypač vaikams, turintiems aktyvumo ir dėmesio sutrikimo sindromą, padėti geriau mokytis, orientuotis kasdienėje veikloje. Labai svarbus jų indėlis į emocinę ir psichinę gerovę. Atliktas ne vienas tyrimas, kuris patvirtina omega-3 rūgščių naudą net gydant depresiją. Žuvų taukai prisideda ir prie regėjimo funkcijos gerinimo. Šiuolaikiniams paaugliams, kurie tiek daug laiko praleidžia prie ekranų, omega-3 rūgštys yra kritiškai svarbios.
Dar viena gera žinia yra tai, kad įmanoma sustiprinti vaikų imuninę sistemą, kuri yra silpnesnė nei suaugusiųjų. Omega-3 padeda palaikyti sveiką imuninę sistemą reguliuodamos uždegimą ir didindamos organizmo gebėjimą kovoti su infekcijomis.
Žuvų taukai gali mažinti lėtinių uždegiminių ligų pavojų, tai ypač svarbu moksleiviams, kurie bendraudami mokykloje dažnai susiduria su infekcijomis.
– Jei iš visų vaistinės lentynų reikėtų išrinkti vienintelį maisto papildą vaikams, kodėl tai turėtų būti žuvų taukai?
– Tai pirmojo pasirinkimo maisto papildas, nes tai yra riebiųjų rūgščių šaltinis, kurio dažniausiai pritrūksta maiste. Kartu su jomis neretai gaunama ir papildoma vitamino D dozė, kuri būtina, kurio vaikams dažniausiai trūksta, ypač ne vasaros metu. Noriu priminti, kad šaltuoju metų laiku vaikai ypač pažeidžiami virusų ir bakterijų. kurios plinta oro lašeliniu būdu. Žuvų taukai palaiko sveiką imuninę sistemą, mažina lėtinių uždegiminių būklių tikimybę ir skatina geresnį atsparumą ligoms bei greitesnį pasveikimą, o tai labai svarbu vaikams, kurie mokyklose ir žaidimų aikštelėse susiduria su įvairių peršalimo ligų ir infekcijų sukėlėjais.
Žuvų taukai yra vertingi dėl širdies sveikatos gerinimo, nes mažina cholesterolio, trigliceridų kiekį, taip pat mažina kraujospūdį. Norint išvengti širdies ir kraujagyslių problemų ateityje, yra svarbu ugdyti sveikus įpročius dar vaikystėje.
– Kokie yra atlikti naujausi DHR tyrimai? Kokios yra svarbios išvados?
– Daugelis įrodymų apie omega-3 naudą sveikatai yra pagrįsti žuvų vartojimo ir (arba) žuvų taukų papildų, kuriuose yra EPR ir DHR skirtingomis proporcijomis, tyrimais. Pastaruoju metu omega-3 preparatai, kurių sudėtyje yra vien EPR arba DHR, sulaukė išskirtinio mokslininkų dėmesio. Jie buvo vertinami daugiausia dėl to, kad yra susiję su vainikinių arterijų ligos valdymu suaugusiems, dėl teigiamo poveikio regėjimui, taip pat protiniams gebėjimams bei imuninei funkcijai ankstyvuoju kūdikių vystymosi laikotarpiu.
– Kodėl standartinių pagrindinių maistinių medžiagų, ypač DHR ir EPR, dozių gali nepakakti šiuolaikiniams vaikams?
– Yra ne viena priežastis, kodėl prireikia stipresnių dozių, pavyzdžiui, neracionali mityba, nes daug vaikų susigundo greitu maistu, valgo pernelyg saldžiai, gauna daug nesveikų riebalų, bet mažai vaisių, daržovių ir riebios žuvies, kuriose natūraliai yra omega-3. Toks mitybos disbalansas padidina stiprios koncentracijos žuvų taukų poreikį. Vaikai vis daugiau laiko praleidžia prie televizorių, planšetinių kompiuterių, kompiuterių ekranų, o tai kelia didelį krūvį akims, alina fizinę ir psichinę sveikatą. Omega-3, ypač DHR, yra gyvybiškai svarbūs akių sveikatai ir smegenų veiklai, o didesnės dozės gali padėti sušvelninti neigiamą ilgalaikio ekrano poveikį. Mūsų vaikai patiria ir didesnę emocinę įtampą, protinį nuovargį, nes iš jų daug tikimasi. Jie dažniau kenčia nuo streso, dėl kurio būna sunku sukaupti dėmesį, silpsta pažintiniai gebėjimai, dingsta motyvacija mokytis.
Padidėjęs mokymosi krūvis neigiamai veikia ir emocijas. Nerimas, depresija ir dėmesio sutrikimai (pvz., ADHD) vis dažniau diagnozuojami vaikams. Įrodyta, kad omega-3 gerina emocinę pusiausvyrą, padeda valdyti stresą, nerimą ir nuotaikos svyravimus. Omega-3 rūgštys, kurios turi stiprių priešuždegiminių savybių, dažnai reikalingos didesnėmis dozėmis, siekiant kovoti su netinkamos mitybos padariniais ir vengiant tokių civilizacijos ligų kaip vaikų nutukimas, alergija, astma, širdies ir kraujagyslių sistemos sutrikimai.
Daugelis vaikams skirtų standartinių omega-3 papildų siūlo mažas DHR ir EPR dozes – nuo 50 iki 150 mg vienoje porcijoje. Šios dozės gali būti pernelyg mažos. Norint užtikrinti sveiką smegenų vystymąsi, emocinę gerovę ir ilgalaikę sveikatą, vaikams dažniausiai reikia 250 – 1000 mg DHR ir EPR kasdien.
– Vaikai įpratę prie saldumynų, nes tai, kas saldu, jiems yra skanu. Ar koncentruoti žuvų taukai guminukų forma gali būti vaikams patrauklūs?
– Koncentruoti žuvų taukai, pateikti guminukų forma, pasižymi išskirtiniu skoniu ir tekstūra, todėl yra vaikų mėgstami. Džiugu tai, kad vaistinėse jau galima rasti stiprios koncentracijos kramtomos formos žuvų taukų, kuriuose naudojamos natūralios kvapiosios medžiagos, maskuojančios žuvingą omega-3 aliejaus skonį. Pavyzdžiui, vietoje žuvies vaikai ragauja mėgstamą pasiflorų skonį, panašų į citrusinių vaisių, o gauna naudingąsias omega-3 rūgštis. Dar viena ypatybė – guminukų tekstūra. Vaikai yra įpratę valgyti saldainius ar guminius vitaminus, todėl guminukų forma jiems yra pažįstama.
Yra didesnė tikimybė, kad vaikai juos vartos reguliariai ir netgi prašys daugiau, nei reikia. Svarbiausia, kad tėvai atidžiai skaitytų etiketes ir prieš pirkdami įsitikintų, jog kramtomos formos žuvų taikai turi tinkamą omega-3 rūgščių kiekį.