Žurnalo MANO NAMAI metinė prenumerata su 53% NUOLAIDA!
Bus tęsiama vaisių

Bus tęsiama vaisių, daržovių, pieno ir jo produktų vartojimo skatinimo programa

Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas patvirtino Vaisių ir daržovių bei pieno ir pieno produktų vartojimo skatinimo vaikų ugdymo įstaigose programos 2023–2029 mokslo metų strategiją. Ikimokyklines ugdymo įstaigas lankantys vaikai bei pradinių klasių mokiniai ir toliau gaus ekologiškų arba pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų produktų. Šiai programai įgyvendinti kasmet bus skiriama beveik puspenkto milijono eurų, teigiama ŽŪM pranešime žiniasklaidai.

Vaisių ir daržovių vartojimui skatinti iš Europos žemės ūkio garantijų fondo (EŽŪGF) kasmet numatyta skirti 891 870 eurų ir 1 mln. eurų iš Lietuvos valstybės biudžeto.

Pieno ir jo produktų vartojimui skatinti kasmet bus skiriama po 1 236 781 euras iš EŽŪGF ir 1 mln. 274 tūkst. eurų iš Lietuvos valstybės biudžeto.

Vaikai, lankantys ikimokyklines ugdymo įstaigas, ir pradinių klasių mokiniai pagal šią programą gauna ekologiškų arba pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą išaugintų (pagamintų) produktų: obuolių, morkų, kriaušių, obuolių sulčių ir pieno bei jo gaminių – jogurto, šviežio ir brandinto sūrio.

Pranešime pažymima, kad programa siekiama ne tik padidinti suvartojamų vaisių ir daržovių bei pieno ir jo gaminių dalį vaikų mityboje, bet ir diegti jiems supratimą apie teigiamą šių produktų vartojimo poveikį sveikatai, supažindinti su tvariu žemės ūkiu bei skatinti tausiai naudoti maistą. Programos priemonės apima vaisių, daržovių bei pieno gaminių tiekimą vaikams ir edukacinių bei informacinių veiklų įgyvendinimą.

Žemės ūkio ministerijos užsakymu atliktas tyrimas parodė, kad daugiau kaip 80 proc. pradinukų vaisius ir daržoves valgė kasdien bent kelis kartus per dieną. Pieną ir pieno produktus bent 1 kartą per dieną vartojo beveik 76 proc. 1–4 klasės mokinių, o 33,8 proc. juos vartojo 2 kartus ar daugiau.

Anketinės apklausos rezultatai parodė, kad apie 47 proc. mokinių užkandžiams dažniausiai renkasi vaisius ar daržoves, 44 proc. mokinių išreiškė norą valgyti daugiau vaisių, 33 proc. – daržovių ir 27 proc. – pieno ar jo produktų, rašoma pranešime.

Vaisių ir daržovių bei pieno ir pieno produktų vartojimo skatinimo vaikų ugdymo įstaigose programa startavo 2017 m. rugsėjo 1 d.

Mano išsaugoti straipsniai