Morkų–obuolių pyragas su medumi: rudeniškai šiltas ir sveikesnis desertas

Morkų obuolių pyragas / Shutterstock
Morkų obuolių pyragas / Shutterstock

Kai norisi kažko saldaus, bet ne per sunkaus, morkų–obuolių pyragas su medumi – tobula išeitis. Jis ne tik gardžiai kvepia rudeniu, bet ir kupinas natūralaus saldumo, drėgmės bei švelnaus prieskonių aromato. Šis pyragas tiks tiek kasdienai prie arbatos, tiek savaitgalio šeimos desertui.

Ingredientai (24 cm skersmens kepimo formai):

  • 2 vidutinės morkos (smulkiai tarkuotos)
  • 2 vidutiniai obuoliai (tarkuoti, be žievės)
  • 3 kiaušiniai
  • 100 ml medaus
  • 80 ml alyvuogių arba rapsų aliejaus
  • 150 g kvietinių miltų (galima dalį keisti viso grūdo)
  • 50 g malto migdolų arba avižinių dribsnių (nebūtina, bet priduoda purumo)
  • 1 a. š. kepimo miltelių
  • 1 a. š. cinamono
  • ½ a. š. imbiero arba malto muskato
  • Žiupsnelis druskos
  • Saujelė smulkintų graikinių riešutų ar razinų (pasirinktinai)

Paruošimas:

  1. Paruoškite ingredientus.
    Morkas ir obuolius sutarkuokite smulkia tarka. Jei obuoliai labai sultingi, šiek tiek nuspauskite sultis (bet ne visiškai – jos suteikia pyragui drėgmės).
  2. Sumaišykite šlapius ingredientus.
    Dubenyje išplakite kiaušinius su medumi, kol masė taps šviesesnė ir puri. Įmaišykite aliejų.
  3. Sujunkite sausus produktus.
    Kituose induose sumaišykite miltus, kepimo miltelius, prieskonius ir žiupsnelį druskos.
  4. Viską sujunkite į vieną masę.
    Į kiaušinių masę suberkite sausą mišinį, tuomet įmaišykite tarkuotas morkas ir obuolius. Jei norite – pridėkite riešutų ar razinų. Tešla turi būti tiršta, bet ne sausa.
  5. Kepkite.
    Supilkite tešlą į kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi. Kepkite 180 °C temperatūroje apie 40–45 minutes, kol pyragas gražiai paruduos, o įsmeigtas pagaliukas bus sausas.
  6. Atvėsinkite ir, jei norite, pagardinkite.
    Atvėsusį pyragą galite pabarstyti milteliniu cukrumi arba aptepti medaus–citrinos glazūra (2 š. medaus + 1 š. citrinos sulčių).
Morkų obuolių pyragas / Shutterstock
Morkų obuolių pyragas / Shutterstock