Morkų pyragas – tai ne tik skanus, bet ir sveikesnis pasirinkimas desertui, nes morkos suteikia natūralaus saldumo, o jų drėgnas minkštimas garantuoja pyrago švelnumą. Šis pyragas puikiai tinka tiek šventėms, tiek kasdieniam pasimėgavimui. Be to, jį nesudėtinga paruošti, todėl tikrai kiekvienas galės pasimėgauti šiuo gardžiu kepiniu.
Reikalingi ingredientai:
- 2 puodeliai tarkuotų morkų
- 1 ½ puodelio cukraus
- 1 puodelis aliejaus (geriausiai saulėgrąžų arba rapsų)
- 4 kiaušiniai
- 1 ¾ puodelio miltų
- 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
- 1 arbatinis šaukštelis sodos
- 1 arbatinis šaukštelis cinamono
- ½ arbatinio šaukštelio druskos
- 1 arbatinis šaukštelis vanilės ekstrakto
- 1 puodelis smulkintų riešutų (pasirinktinai, gali būti graikiniai riešutai arba migdolai)
- ½ puodelio razinų (pasirinktinai)
Kremui (pasirinktinai):
- 200 g kreminio sūrio
- 100 g sviesto
- 1 puodelis cukraus pudros
- 1 arbatinis šaukštelis vanilės ekstrakto
Paruošimas:
1. Paruoškite orkaitę ir kepimo formą
Pradėkite nuo orkaitės įkaitinimo iki 180°C. Tuo pačiu ištepkite sviestu arba išklokite kepimo formą su kepimo popieriumi, kad pyragas nepriliptų.
2. Sumaišykite
Į didelį dubenį persijokite miltus, kepimo miltelius, sodą, cinamoną ir druską. Gerai išmaišykite, kad ingredientai tolygiai pasiskirstytų.
3. Paruoškite skystąją dalį
Kitame dubenyje suplakite kiaušinius ir cukrų iki vientisos, purios masės. Po to įpilkite aliejų ir vanilės ekstraktą, ir vėl gerai išplakite.
4. Sudėkite morkas
Tarkuotas morkas įmaišykite į kiaušinių ir cukraus masę. Jei norite, įdėkite smulkintų riešutų ir razinų, kad pyragas būtų dar skanesnis ir turtingesnis.
5. Sumaišykite su sausomis sudedamosiomis dalimis
Lėtai įmaišykite sausas sudedamąsias dalis į skystąją masę, kad neliktų gumulėlių. Gerai išmaišykite, kad visi ingredientai susijungtų į vienalytę masę.
6. Kepimas
Gautą tešlą supilkite į pasiruoštą kepimo formą ir išlyginkite paviršių. Kepkite pyragą 35-45 minutes, kol jis taps aukso rudos spalvos, o į vidų įkištas medinis pagaliukas išeis sausas. Patikrinkite, ar pyragas iškepęs, nes orkaitės gali šiek tiek skirtis.
7. Palaikykite pyragą atvėsti
Išėmę pyragą iš orkaitės, leiskite jam atvėsti formoje 10-15 minučių, o vėliau išimkite iš formos ir palikite visiškai atvėsti ant grotelių.
8. Pasigaminkite kremą (pasirinktinai)
Jei norite, paruoškite kremą: suplakite kambario temperatūros sviestą ir kreminį sūrį, kol masė taps vientisa ir puri. Tada įmaišykite cukraus pudrą ir vanilę. Kremą ištepkite ant atvėsusio pyrago viršaus. Jei norite, papuoškite pyragą riešutais arba tarkuotu šokoladu.
Papildomi patarimai:
- Jei norite, kad pyragas būtų dar sveikesnis, galite naudoti rudąjį cukrų vietoj baltojo ir į tešlą įdėti šiek tiek cinamono ar muskato riešuto.
- Pyragas gali būti puikiai išsaugomas šaldytuve kelias dienas, todėl jį galite kepti iš anksto ir mėgautis visą savaitę.
