Žurnalo MANO NAMAI metinė prenumerata su 53% NUOLAIDA!
Napaleonas
Napaleonas

Tradicinis Napaleono tortas (RECEPTAS)

Napaleono pyragas, dar vadinamas Napoleono tortu, yra vienas populiariausių ir mylimiausių deserto pasirinkimų tiek Lietuvoje, tiek visame pasaulyje. Šis pyragas, pagamintas iš daugiasluoksnės tešlos ir sodraus kremo, turi savo istoriją, o jo skonis ir tekstūra sukelia tikrą malonumą kiekvienam desertų mėgėjui. Nors šis pyragas gali atrodyti sudėtingas, jo gamyba yra įdomi ir suteikia galimybę pasigrožėti savo kūriniu.

Šiame straipsnyje pateiksime tradicinį Napaleono pyrago receptą, kuriuo pasinaudoję galėsite pasigaminti šį skanų ir elegantišką desertą.

Reikalingi ingredientai:

Tešla:

  • 400 g sviesto (minkšto)
  • 2 stiklinės (240 g) kvietinių miltų
  • 1 a.š. druskos
  • 2 šaukštai obuolių acto arba citrinos sulčių
  • 120 ml šalto vandens
  • 1 kiaušinis

Kremas:

  • 500 ml pieno
  • 150 g cukraus
  • 4 kiaušiniai
  • 1 vanilinio cukraus pakelis (apie 10 g)
  • 2 šaukštai kvietinių miltų
  • 2 šaukštai kukurūzų krakmolo
  • 100 g sviesto

Paruošimo eiga:

1. Tešlos paruošimas:

  1. Sumaišykite sausas medžiagas: dideliame dubenyje sumaišykite miltus ir druską. Į miltų mišinį dėkite kambario temperatūros sviestą ir smulkiai jį įmaišykite į miltus (tai galite padaryti pirštais arba naudojant peilį, kol masė taps smulkiais trupiniais).
  2. Pridėkite actą ir vandenį: į tešlos mišinį įpilkite obuolių acto ir šalto vandens. Gerai išmaišykite ir suformuokite tešlą. Jei tešla per daug sausa, galite pridėti dar šiek tiek vandens.
  3. Formuokite tešlą ir laikykite šaldytuve: tešlą padalinkite į 8 lygias dalis ir suformuokite mažus diskus. Uždenkite juos maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą 30-60 minučių, kad tešla atvėstų ir sustingtų.

2. Kremo paruošimas:

  1. Išplakite kiaušinius su cukrumi: dubenyje išplakite kiaušinius su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Įmaišykite kvietinius miltus ir kukurūzų krakmolą.
  2. Paruoškite pieno pagrindą: pieną užvirinkite puode ir lėtai supilkite į kiaušinių masę, viską nuolat maišydami. Tada vėl perpilkite masę į puodą ir virkite ant silpnos ugnies, kol ji sutirštės, nuolat maišant, kad nesusidarytų gumulėlių.
  3. Pridėkite sviesto: kai kremas sutirštės, nukelkite nuo ugnies ir įmaišykite sviestą. Palikite atvėsti.

3. Tešlos sluoksnių kepimas:

  1. Iškočiokite tešlą: išimkite tešlos diskus iš šaldytuvo. Ant miltuoto paviršiaus iškočiokite kiekvieną diską į ploną apvalią formą, maždaug 20-25 cm skersmens. Kiekvienas sluoksnis turėtų būti labai plonas, kad pyragas būtų lengvas ir traškus.
  2. Kepkite tešlos sluoksnius: kiekvieną tešlos diską dėkite į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi. Kepkite 180°C temperatūroje apie 10-12 minučių arba kol tešla taps auksinės spalvos ir traški. Išimkite ir leiskite atvėsti.

4. Pyrago surinkimas:

  1. Sluoksniavimas: ant pirmojo atvėsusio sluoksnio užtepkite kremą ir uždėkite antrąjį sluoksnį. Kartokite šį procesą su visais tešlos sluoksniais ir kremu. Galiausiai uždėkite paskutinį sluoksnį ir šiek tiek paspauskite, kad pyragas susiglaustų.
  2. Papuošimas ir papuošimo idėjos: likusį kremą galite užtepti ant viršaus arba apibarstyti sutrupintais tešlos gabalėliais, kurie liko nuo sluoksnių išpjaustymo. Taip pat galima dekoruoti su šokoladu arba riešutais.

5. Leiskite pyragui pailsėti:

Po surinkimo palikite pyragą atvėsti ir bent 4-6 valandas arba per naktį, kad jis gerai sustingtų ir visi sluoksniai susigertų. Tai leis pyragui įgyti savo charakteringą skonį ir tekstūrą.

Mano išsaugoti straipsniai