Kas pasaulyje skaniausia? Uždavus šį klausimą vaikui, visai tikėtina, kad dėl prizinės vietos rungsis ir ledai. Kokie ledai tinkamiausi vaikui ir kada geriau jų neduoti?
Nuo kada vaikui galima pasmaližiauti ledų?
Maždaug kai valgytojui sukanka vieneri metai. Suprantama, tokio amžiaus mažyliui jų duokite simboliškai: šaukšteliu truputį, praktiškai tiek, kad iš karto ištirpsta jau šaukštelyje. Dar geriau mažiems vaikams duoti ledų su pertrintomis šviežiomis uogomis, pavyzdžiui, mėlynėmis, juodaisiais serbentais, avietėmis, smulkiai tarkuotu obuoliu, slyvos minkštimu. Taip nušausite du zuikius: ir ledai sušils, ir mažylis gaus šviežių uogų ar vaisių.
Kokie ledai tinkamiausi mažam vaikui?
Pirkdami ledus atidžiai perskaitykite etiketę. Juk turbūt žinote, kad ne vien kvapas ir spalvinga pakuotė lemia ledų skonį ir, svarbiausia, jų kokybę. Geriausi yra pagaminti iš natūralaus pieno arba grietinėlės (grietinės), o ne iš pieno miltelių. Geriau, kad juose nebūtų (arba būtų kuo mažiau):
– konservuotų uogienių, uogų, vaisių;
– nenatūralių ar sintetinių kvapiųjų medžiagų;
– dažomųjų medžiagų;
– įvairiaspalvių glaistų;
– įvairių maisto priedų, pažymėtų E raide su atitinkamu skaičiumi;
– svarbu galiojimo laikas: kuo ledai ilgiau galioja, tuo didesnė tikimybė, kad produkte yra daugiau priedų, netinkamų vaikams.
Įprasta, kad etiketėje sudėtinės dalys išvardijamos pagal jų kiekį leduose (nuo didžiausio iki mažiausio). Svarbiausios medžiagos yra riebalai ir pieno baltymai.
Riebalai gali būti pieno – tada etiketėje rašoma „grietininiai”, o jei tokio užrašo nėra, vadinasi, juose yra augalinių riebalų. Pastarieji ledai yra pigesni. Juos gaminant vietoj pieno naudojamas vanduo ir pieno bei išrūgų milteliai. Kiekvienas pirkėjas pasirenka, kokius ledus jam pirkti. Kuo produkte daugiau natūralių medžiagų, tuo jis kokybiškesnis.
Kai renkatės ledus su augaliniais riebalais, pasidomėkite, kiek juose yra palmių aliejaus. Mat šiame yra mažiau nesočiųjų riebalų rūgščių nei kituose aliejuose. Geresni yra tie aliejai, kuriuose yra daugiau nesočiųjų riebalų rūgščių.
Gyvūniniuose riebaluose (o jų yra grietininiuose leduose) yra daugiau sočiųjų riebalų rūgščių.
Ar tinka ledai su šokoladu?
Taip. Tiek, kiek yra šokolado ledų glaiste, nealergiškam vaikui nepakenks. Šokoladu glaistyti ledai yra kokybiškesni už glaistytus įvairiais spalvotais glaistais.
Kokie ledai tinkamesni vaikui: vaisiniai ar su pienu (grietine)?
Galima duoti ir vienų, ir kitų. Vaisiniai ledai ne tokie kaloringi, teikia mažiau energijos. Jie labiau patinka tiems, kurie nemėgsta grietinės ar pieno. Tačiau vaisiniai ledai nepakeičia šviežių uogų ar vaisių.
Ledai yra desertas, todėl pakanka jų duoti kartą per dieną. Nors jie ir yra kaloringi, nepakeičia pagrindinio patiekalo.
Riebūs ir saldūs grietininiai ledai yra labai sotūs, todėl jų neduokite prieš pietus, nes vaikas gali nebevalgyti gero maisto. Ledų reikia valgyti saikingai, todėl vaikams tinka mažos – 30 -50 g ledų porcijos.
Ar galima duoti ledų vaikui, kurio silpnas imunitetas ir jis dažnai serga įvairiomis ligomis?
Galima. Tik prie ledų tokį mažylį pratinkite pamažu: iš pradžių duokite ledų, sumaišytų su kambario temperatūros pertrintomis šviežiomis uogomis, vaisių tyre ar jogurtu. Pradėję nuo šaukštelio kasdien didinkite kiekį iki 50–60 g kartui. Prie ledų pratinkite tik sveiką vaiką, jeigu jis negaluoja – šis skanumynas tegul palaukia.
Kada mažam vaikui geriau neduoti ledų?
Kai jis yra sušilęs ar įkaitęs, pavyzdžiui, suprakaitavęs, nes prisidūko ir nori gerti. Ledai gėrimo nepakeičia. Sušilusiam vaikui davę ledų, kad ir nešaltų, galite prisišaukti bėdą – jis gali susirgti ūminiu tonzilitu (anksčiau vadintu angina) ir vidurvasaryje.