Rūtai Dvareckienei, beveik septynerių Elzės Marijos ir beveik trejų dvynukų – Benedikto ir Kristijono mamai, dėžučių klausimas kilo prieš trejus metus, kai vyresnėlę išleido į darželį–mokyklėlę. Prancūzų mokyklėlė turėjo taisyklę – vaikai atsineša priešpiečius.
„Įdedu maisto, o duktė viską namo parneša. Iš pradžių užkandžius dėdavau į pirmą po ranka pasitaikiusią maistui tinkamą dėžutę. Skirtingus produktus vyniodavau į foliją. Elzei taip netiko: maisto net neišvyniodavo. Pradėjau sukti galvą, kaip produktus gražiai atskirti, estetiškai patiekti. Idėjų ieškojau ir internete. Taip atradau „Bentology living“ – tai dviejų amerikiečių mamų sukurtos bento tipo užkandžių dėžutės. Tiesą sakant, tai daugiau nei dėžutes – tai sveikų užkandžių sistema, kuri labai palengvina gyvenimą.
Bento užkandžių dėžutėje maistas dedamas porcijomis į tam skirtas penkias mažesnes dėžutes (arba skyrelius). Vienoje būtinai turi būti turintieji baltymų (mėsa, žuvis, pieno produktai), kitoje – viso grūdo produktai (duona, džiūvėsėliai ir pan.), trečioje – vaisiai, ketvirtoje – daržovės, o penktoje, pačioje mažiausioje, – sveikų riebalų šaltinis (sėklos, džiovinti vaisiai, riešutai). Kai turi sistemą, dėžutė „susidėlioja“ per penkias minutes. Pabandykite.“
PIRMADIENIS. Sotusis rinkinukas
Vytinto kumpio ir sūrio suktinukai;
Pomidoras;
Salotos lapas;
Duona su saulėgrąžomis;
Agurko griežinėliai;
Džiovinti vaisiai;
Riekelėmis pjaustytas obuolys;
Smeigtukai su pandomis nuotaikai pakelti.
ANTRADIENIS. Pilnas šaukštas
Prinokusio avokado puselė, nubarstyta saulėgrąžų sėklomis;
Natūralus saldintas jogurtas;
Avietės;
Džiovinta duonelė;
Džiovintų uogų ir riešutų mišinys;
Šaukštelis avokado minkštimui skobti, jogurtui semti.
TREČIADIENIS. Trekšt trekšt
Traškūs salotų lapai ir raudonos saldžiosios paprikos griežinėliai;
Braškės (be kotelių ir lapelių);
Natūralus saldintas jogurtas;
Virto kumpio kubeliai;
Džiovinta duonelė;
Sauja džiovintų vaisių ir riešutų mišinio.
KETVIRTADIENIS. Skaniai kvepia
Pomidorų ir mocarelos rutuliukų vėrinukai.
Baziliko lapeliai (dėl kvapo);
Trešnės;
Perpus perpjauta batono riekelė;
Salotos lapas;
Graikiniai riešutai.
PENKTADIENIS. Elzės mėgstamiausias
Sviestu pertepta prancūziška bandelė su kumpiu ir salotos lapu;
Slyviniai pomidorai;
Šilauogių ir mėlynių asorti;
Avižinis sausainis;
Saujelė įvairių riešutų.