Sunku nesutikti su tuo, jog dažnas jaučia didelį pasitenkinimą gamindamas pačius įvairiausius patiekalus, kurie ne tik pasotina, bet ir savo skoniais pamalonina namiškius. Tačiau be tinkamų virtuvės prietaisų gaminimo procesas gali tapti sunkesnis, ilgesnis ir nebeteikti tiek džiaugsmo. Todėl norintiems mėgautis maisto ruošimo procesu, šiuo metu siūloma pasinaudoti daugybės modernių prietaisų pagalba, o vieni iš jų yra blenderiai. Šie galingi, universalūs ir kompaktiški virtuvės prietaisai suteikia labai daug privalumų, apie kuriuos gan dažnai nesusimąstoma. Kokie tai privalumai? Kodėl blenderiai tituluojami vienais svarbiausių modernių virtuvių prietaisų? Pažvelkime į šiuos virtuvės prietaisus iš arčiau ir sužinokime, kodėl kiekviena šeimininkė blenderio privalumais turėtų naudotis kuo dažniau.
Funkcionalieji blenderiai ir pagrindiniai jų privalumai
Šiandieninė rinka siūlo daugybę modernių virtuvės prietaisų, kuriuos galima įsigyti tam, kad virtuvėje praleistas laikas būtų kuo malonesnis, o gaminimo procesas taptų kuo sklandesnis bei trumpesnis. Tai ir karšto oro gruzdintuvės, ir blyninės, ir sumuštinių keptuvės, ir kavos aparatai, ir mikrobangų krosnelės ir, žinoma, funkcionalūs blenderiai. Blenderis, dar žinomas kaip trintuvas, yra laikomas vienu iš universaliausių ir reikalingiausių virtuvinių prietaisų. Taip yra dėl šiuolaikinių blenderių daugiafunkciškumo ir itin didelės pagalbos virtuvėje. Jei anksčiau buvo įprasta manyti, jog blenderiai skirti tik plakti kokteiliams, šiuo metu jie atlieka kur kas daugiau funkcijų – plaka, smulkina, gamina šviežias sultis, sveikuoliškus kokteilius ir net karštas sriubas. Tad sužinokite visus modernių blenderių privalumus.
Greitis ir patogumas
Net ir labiausiai maisto ruošimu besimėgaujantys susitiks su tuo, jog laikas virtuvėje yra labai svarbus. Dažniausiai norisi, jog patys skaniausi patiekalai gimtų greitai bei paprastai, nepraleidžiant virtuvėje ilgų valandų ir neišeikvojant daug jėgų. Būtent tam ir yra reikalingas funkcionalus trintuvas, kuris akimirksniu gali paruošti įvairius patiekalus bei gėrimus. Daugelis modernių blenderių valdomi vos vieno mygtuko paspaudimu, kas yra neabejotinas privalumas taupant laiką ir siekiant maksimalaus patogumo. Tereikia pasirinkti norimus ingredientus, paspausti mygtuką ir netrukus gardus padažas, saldus desertas ar šviežios sultys bus paruoštos. Be to, itin modernūs blenderiai turi daugybę naudingų funkcijų, pavyzdžiui, iš anksto užprogramuoti veikimo ciklai: vaisių kokteiliams, lediniams desertams, šviežioms sultims ir karštoms sriuboms. Tai reiškia, jog pakanka tik pasirinkti norimą ciklą ir blenderis atitinkamai sulėtins arba pagreitins savo darbą. Taip vienu mygtuko spustelėjimu galima gauti tokį rezultatą, koks nurodytas mėgstamame recepte.
Galimybė paruošti daugybę patiekalų
Patiekalų sąrašas, kuriuos galima pagaminti naudojantis funkcionaliu blenderiu, vertas atskiros receptų knygos. Nors labai dažnai blenderiai tapatinami su gardžių kokteilių ir šviežių sulčių gaminimu, šių virtuvės prietaisų galimybės yra kur kas platesnės. Nuo pomidorų padažo, čili padažo, naminio majonezo iki kreminės moliūgų sriubos – blenderio dėka pačius įvairiausius patiekalus galima pagaminti per itin trumpą laiką, neprarandant geriausių skonių ir išlaikant itin vertingas maistines medžiagas, kurios labai svarbios rūpinantis gera sveikata, puikia savijauta ir dailia figūra.
Skatinama sveika mityba
Dar vienas nenuginčijamas blenderių privalumas yra sveikos mitybos skatinimas. Ne paslaptis, jog sveikai maitintis labai svarbu tiek suaugusiems, tiek vaikams, o blenderis yra tas prietaisas, kuris gali padėti lengvai paruošti gardų, sveiką maistą visiems šeimos nariams. Naudojantis funkcionaliu blenderiu, į kasdienę mitybą itin nesunku įtraukti vaisius bei daržoves. Tad šviežios sultys, vaisių ir daržovių kokteiliai yra tai, kas gali tapti puikiomis pusryčių ar lengvos vakarienės idėjomis net ir tais atvejais, kai vaikai ar suaugę šeimos nariai nemėgsta valgyti daržovių. Sutrynus daržoves blenderiu ir paskatinus tam tikrai mėgstamais priedais, didelė tikimybė, jog gardus sveikuoliškas kokteilis įtiks net patiems išrankiausiems. Be to, blenderis yra tas virtuvės prietaisas, kuris ne tik leidžia gaminti sveikiau, bet ir išties užtikrina, kad maistas būtų naudingas bei sveikas. Yra žinoma, jog iš sutrinto maisto vertingas maistines medžiagas organizmas pasisavina kur kas lengviau, o ruošiant maistą blenderiu, jį galima itin greitai sutrinti ir nesunkiai papildyti svarbiomis maistinėmis medžiagomis, pavyzdžiui, Omega-3 riebalų rūgštimis. Pakanka į padažus, kokteilius ir net sriubas įmaišyti aukštos kokybės Omega-3 riebalų rūgščių šaltinių, tokių kaip linų sėmenys, chia sėklos, graikiniai riešutai ir bus padėtas tvirtas pamatas pilnavertei, sveikai, visam organizmui naudingai mitybai.
Valymo paprastumas
Šiuolaikiniai blenderiai orientuoti ne tik į greitą pačių įvairiausių patiekalų paruošimą, bet ir į paprastą valymo procesą, nereikalaujantį nei daug laiko, nei pastangų. Daugelis modernių blenderių turi nuimamas dalis, kurias galima plauti indaplovėje, kas gerokai palengvina kasdienę priežiūrą. Taip pat yra blenderių, siūlančių greito valymo funkciją, kuri sutaupo dar daugiau laiko. Naudojant blenderį su greito valymo funkcija, pakanka į ąsotį įpilti nedidelį kiekį vandens ir indų plovimo priemonės, įjungti valymo funkciją ir mėgautis vos 2 minutes trunkančiu valymu, po kurio pasiekiami nepriekaištingos švaros rezultatai, nes yra pašalinami net tokie nešvarumai kaip tešlos ar riešutų sviesto likučiai.
Kokį blenderį pasirinkti, kad būtų malonu gaminti?
Aptarti blenderių privalumai yra itin naudingi kiekvienoje virtuvėje, tačiau šiuo metu įvairių blenderių – gausu. Tad kaip išsirinkti? Visų pirma, reikia žinoti, jog pasirinkime gali būti lengvai valdomas, itin kompaktiškas rankinis blenderis arba didesnis trintuvas, turintis atskirą ąsotį, kuriame gali būti sutrinti patys įvairiausi ingredientai. Pagrindinis skirtumas tarp šių virtuvės prietaisų yra tas, jog rankiniai blenderiai suteikia galimybę trinti bei smulkinti įvairius maisto produktus pasirinktame dubenyje ar puode, lengvai valdant ranka, o trintuvai su specialiu ąsočiu maistą smulkina ąsočio viduje savarankiškai. Nepaisant to, koks blenderio tipas yra reikalingas, prieš renkantis šį virtuvės prietaisą taip pat reikia atsižvelgti į tam tikrus dalykus:
- Galia. Svarbu atminti, kad kuo galingesnis blenderis, tuo jis efektyviau atlieka savo darbą. Didesnės galios blenderiai puikiai susidorojo su kietų maisto produktų smulkinimu, tokiu kaip riešutai, pupos, kietesnės daržovės – žalios morkos, obuoliai ir kt.
- Ašmenų tipas. Aukštos kokybės nerūdijantis plienas yra geriausia medžiaga, iš kurios būna pagaminti blenderio ašmenys. Nerūdijančio plieno ašmenys pasižymi atsparumu korozijai ir dideliu našumu.
- Funkcionalumas. Šiuo metu blenderiai yra itin funkcionalūs, tad verta atkreipti dėmesį į tokias funkcijas, kurios geriausiai patenkintų asmeninius poreikius. Tai gali būti iš anksto sukonfigūruotos populiariausių receptų pasirinkimo programos, greito valymo funkcija, vieno piršto prisilietimu reguliuojamas veikimo greitis ir daugelis kitų.
- Talpa. Reikia žinoti, jog blenderiai, turintys ąsočius, pasižymi skirtinga talpa. Kuo didesnė bus ąsočio talpa, tuo daugiau maisto vienu metu bus galima pagaminti.
Atsižvelgus į šiuos kelis dalykus, dėl tinkamiausio blenderio pasirinkimo rūpesčių nebus. O svarbiausia, jog geriausiai asmeninius poreikius patenkinantis blenderis gali tapti ne tik nepakeičiamu kiekvieno, mėgstančio gaminti pagalbininku, bet ir įkvėpti gaminti lengvai, greitai bei paprastai tuos, kuriems maisto ruošimas atrodo sudėtingas ar per ilgas. Tad verta patikėti stebuklu, o gal geriau – funkcionaliuoju blenderiu.