Kai cukinijų sezonas įsibėgėja, daugelis ieško naujų būdų jas panaudoti virtuvėje. Ir nors dažniausiai jos keliauja į troškinius ar apkepus, šįkart siūlome išbandyti kažką saldaus – šokoladinį cukinijų pyragą.
Skamba netikėtai? Tačiau pažadame – cukinijos suteikia pyragui ne tik ypatingo drėgnumo ir purumo, bet ir padeda sumažinti cukraus bei riebalų kiekį. Skonis – šokoladinis, sodrus ir visiškai neprimena daržovių!
Ingredientai
Reikės:
- 2 stiklinės tarkuotų cukinijų (be sėklų ir perteklinio skysčio)
- 1 ir ½ stiklinės miltų
- ½ stiklinės kakavos miltelių
- 1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
- ½ arbatinio šaukštelio sodos
- ½ arbatinio šaukštelio druskos
- ½ stiklinės aliejaus (galima naudoti kokosų arba saulėgrąžų)
- 1 stiklinės cukraus (galima maišyti baltą ir rudą)
- 2 kiaušinių
- 1 arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto
- ½ stiklinės natūralaus jogurto arba kefyro
- 100 g tamsaus šokolado (smulkintų gabalėlių arba šokolado lašelių)

Gaminimo būdas
- Paruoškite cukinijas.
Cukinijas sutarkuokite smulkia tarka, šiek tiek nuspauskite skystį, bet ne visiškai – drėgmė reikalinga pyrago tekstūrai. - Sumaišykite sausus ingredientus.
Dubenyje persijokite miltus, kakavą, kepimo miltelius, sodą ir druską. - Atskirkite kitame dubenyje skystus ingredientus.
Plakite kiaušinius su cukrumi iki purumo, tada supilkite aliejų, jogurtą ir vanilę. Išmaišykite. - Sujunkite viską.
Į skystą mišinį po truputį įmaišykite sausą mišinį, galiausiai sudėkite tarkuotas cukinijas ir šokolado gabalėlius. Išmaišykite, kad tešla būtų vientisa. - Kepkite.
Supilkite tešlą į kepimo formą (20×30 cm arba apvalią Ø24 cm), išklotą kepimo popieriumi.
Kepkite 180 °C temperatūroje 40–45 minutes, kol vidus bus iškepęs (tikrinkite mediniu pagaliuku). - Atvėsinkite ir papuoškite.
Leiskite pyragui pilnai atvėsti, tada galite pabarstyti cukraus pudra, užtepti šokoladinį glaistą ar patiekti su uogomis bei ledais.