Sukurti sveikus ir skanius užkandžius vaikams gali būti iššūkis, ypač jei norite vengti pridėtinio cukraus. Tačiau yra daugybė natūralių būdų, kaip patenkinti smaližių poreikius, išlaikant sveiką mitybą.
cukrus
Naujausias
Cukrūs - tai maisto produktuose esantys monosacharidai ir disacharidai arba, kaip aiškina Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto (NMVRVI) Mitybos skyriaus vedėja Ilona Drulytė, tai gliukozė, fruktozė, galaktozė, sacharozė, laktozė. Kartais cukrūs dar vadinami paprastaisiais angliavandeniais. Cukraus alkoholiai (polioliai), t. y. sorbitolis, ksilitolis, manitolis ir laktitolis dažniausiai nepriskiriami grupei „cukrūs"....
Ką tik pavalgėte sočius pietus ar vakarienę, bet jaučiatės taip lyg dar norėtumėte truputį kažko užkąsti? Kažko saldaus? Po valgio ir tarp valgymų nuolat užkandžiaujate, bet ypatingai potraukį jaučiate saldumynams, nesvarbu, ar tai būtų pyragėlis, šokoladas, ar vaisius? Kodėl jūsų organizmas taip trokšta cukraus?...
Lietuvos gyventojai kasdieną gauna vidutiniškai 22 proc. daugiau cukraus, nei rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija (PSO). Vaikai suvartoja dar daugiau - kai kurių tyrimų duomenimis, net keturis kartus daugiau nei norma....
Vaikai ir saikingas saldumynų vartojimas: ar ši misija įmanoma? Šį klausimą užduoda palankaus sveikatai maisto technologė Raminta Bogušienė ir straipsnyje pateikia savo įžvalgas, kaip tėvams susidoroti su amžina saldumynų problema šeimoje....
Nuo lapkričio įsigaliojus naujiems Maitinimo organizavimo ikimokyklinio ugdymo, bendrojo ugdymo mokyklose ir vaikų socialinės globos įstaigose tvarkos aprašo pakeitimams, vaikams nerekomenduojama gerti ne tik kisieliaus, bet ir vynuogių, citrusinių vaisių sulčių....
Parduotuvių lentynos ką tik lūžo nuo Helovyno tematikos saldumynų, kuriuos jau spėjo pakeisti kalėdiniai šokoladukai, sausainiai ir advento kalendoriai.
Sveiki, skanūs, suteikiantys energijos ir lengvi – tokie turėtų būti kiekvieno moksleivio užkandžiai. Tačiau bėgant mokslo metams įprastai neturime laiko kasdieniam maisto ruošimui, tad skubėdami dažniausiai pasirūpiname vaisiais, daržovėmis ar sumuštiniais. Kaip užkandėlių gamybos procesą suplanuoti, palengvinti ir ką gaminti, kad vaikų mitybą praturtintume reikalingiausiomis medžiagomis? ...
Yra vaikų ir suaugusiųjų, kurie negali gyventi be saldumynų, tačiau yra ir visiškai jiems abejingų. Kas tai lemia?...
Daugelis iš mūsų neįsivaizduoja vasaros be ledų. Kasdien suvalgoma ne po vieną ir ne po dvi porcijas. Ypač ledų vilionėms sunkiai atsispiria vaikai. Kokius ledus rinktis prekybos centruose, kad jie būtų sveikatai palankesni? O gal galima pasigaminti greitai ir skaniai namuose? Į šiuos klausimus atsako sveikatai palankaus maisto technologė Raminta Bogušienė....
Motinos instinktas labai galingas. Jeigu jūs manote kad kūdikis papildomam maitinimui pasiruošęs, ko gero esate teisi. Jeigu kūdikis neparodys didelio susidomėjimo nauju maistu, atidėkite papildomą maitinimą kelioms dienoms ir vėl bandykite....
Natūralu, kad jauniems tėveliams dažnai kyla klausimų dėl mažiausiųjų mitybos. Pirmieji mėnesiai - ne tik tėvų išbandymas, bet ir svarbus kūdikio vystymosi periodas. Šiuo laikotarpiu ypač svarbu tinkamai parinkti pirmąjį maistuką, neskubėti bei pasikaustyti kantrybe. Gydytojos doc. Rūtos Kučinskienės patarimai jauniems tėvams....