Batonas – tai vienas populiariausių kepinių, kurį dažnai renkamės pusryčiams ar užkandžiams. Nors parduotuvių lentynose galima rasti įvairiausių variantų, niekas neprilygsta ką tik iš orkaitės ištrauktam, šiltam ir kvapniam naminio batono kepalui. Jo privalumas – paprasta sudėtis, jokio perteklinio cukraus ar priedų, tik natūralūs ingredientai.
Kodėl verta kepti batoną namuose?
- Sveikiau ir natūraliau – žinote, kokius produktus naudojate.
- Šviežumas – batonas iškepęs išlieka minkštas ir gardus kelias dienas.
- Kvapas ir skonis – šiltas kepinys pripildo namus jaukumo.
- Kūrybiškumas – galima pritaikyti receptą pagal save: berti sėklų, pagardinti prieskoniais ar naudoti sveikesnius miltus.

Reikės:
- 500 g kvietinių miltų
- 250 ml šilto pieno
- 25 g šviežių mielių (arba 7 g sausų)
- 2 v. š. cukraus
- 1 a. š. druskos
- 50 g sviesto (ištirpinto)
- 1 kiaušinio (patepimui)
Gaminimas:
- Paruoškite raugą. Šiltame piene ištirpinkite mieles, įmaišykite cukrų ir šaukštą miltų. Palikite 10–15 min., kol suputos.
- Užminkykite tešlą. Į dubenį suberkite miltus, druską, supilkite paruoštą raugą ir ištirpintą sviestą. Minkykite, kol tešla taps elastinga.
- Kildinkite. Uždengę rankšluosčiu, palikite šiltoje vietoje 1 valandai, kol padvigubės.
- Formuokite batoną. Tešlą lengvai paminkykite, suformuokite kepalo formą ir dėkite į kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi.
- Antras kildinimas. Palikite dar 20–30 min.
- Patepkite kiaušiniu ir peiliu paviršiuje padarykite keletą įpjovų.
- Kepkite. Įkaitintoje 180 °C orkaitėje apie 30–35 minutes, kol batonas taps auksinės spalvos.
Patarimai:
- Jei norite traškesnės plutelės, orkaitėje kepimo metu įdėkite nedidelį indelį su vandeniu.
- Batonas skanus tiek vienas, tiek su sviestu, uogiene ar kaip pagrindas sumuštiniams.
- Jei gaminsite iš viso grūdo miltų – jis bus sotesnis ir maistingesnis.