Lauke gaminamas maistas suburia ir suartina, todėl šiltuoju metų sezonu daugelis mėgaujasi būtent grilio patiekalais. Šašlykai, kepsneliai, mėsainiai ar dešrainiai – ką mėgstamiausio pačirškinti kepsninėje randa daugelis, tarp jų – ir vaikai. Tėvai dažniausiai skyla į dvi stovyklas: mažiesiems leidžiantys mėgautis grilio patiekalais ir manantys, kad jie skirti tik suaugusiems. Vaikų gastroenterologas prof. dr. Vaidotas Urbonas paaiškina, kas iš tikrųjų labiausiai kenkia, ir atskleidžia, kaip kepsninėse ruošiamą maistą padaryti palankesnį sveikatai.
„Žinoma, geriausia tiek vaikams, tiek suaugusiems būtų visuomet valgyti tik virtą ar garuose ruoštą maistą. Tačiau, be to, kaip ir koks maistas buvo ruoštas, mūsų sveikatai itin svarbios yra ir patiriamos emocijos. Šeimai ar draugams kartu gerai leidžiant laiką, būnant gryname ore ir kuriant smagius atsiminimus, mažinamas stresas, gaminasi laimės hormonai, o tai tiesiogiai veikia ir savijautą“, – sako V. Urbonas ir dalijasi naudingais patarimais tėvais, norintiems grilio patiekalus ruošti sveikiau.
Svarbus ne paruošimo būdas, bet temperatūra
Anot profesoriaus, visai nesvarbu kepsninėje, keptuvėje ar orkaitėje yra ruoštas maistas, sveikatai kenkia ne kuris nors vienas gaminimo būdas, bet aukšta temperatūra.
„Ilgesnį laiką ruošiant mėsą ar kitą daug baltymų turintį maistą aukštoje temperatūroje, susidaro kancerogeninės medžiagos. Pavyzdžiui, kepant mėsą 250 laipsnių temperatūroje jų išsiskiria 6 kartus daugiau nei ją ruošiant 200 laipsnių kaitroje“, – teigia V. Urbonas.
Todėl, pasak jo, norint paruošti sveikatai palankesnių ir vaikams tinkamesnių grilio patiekalų, reikėtų rinktis greičiau bei žemesnėje temperatūroje paruošiamą mėsą.
„Renkantis tarp populiariausių kiaulienos, jautienos ir vištienos, siūlyčiau pastarąją. Vištienai apdoroti užtenka mažesnės temperatūros ir trumpesnio laiko. Be to, ši mėsa liesesnė, todėl labiau tinkama vaikams, taip pat lengviau virškinama ir turi daugiau baltymų“, – pataria profesorius.
Marinatai, prieskoniai, padažai – ką svarbu žinoti?
V. Urbono teigimu, geriausia griliui rinktis šviežią mėsą ir ją marinuoti patiems.
„Marinatą geriausia ruošti patiems naudojant aliejų, prieskonines žoleles, pipirus ir tik šiek tiek druskos. Jei perkate jau marinuotą mėsą – tuomet rinkitės tokią, kurioje dominuotų natūralūs prieskoniai, nebūtų daugybės dažiklių ir priedų. Vaikams nepatartina duoti ir aštriais prieskoniais gardintos mėsos, taip pat venkite padažų. O geriausias garnyras – šviežios daržovės“, – teigia vaikų gastroenterologas.
Anot profesoriaus, pati svarbiausia taisyklė – patiems nevalgyti ir šiukštu neduoti vaikams ragauti apdegusios mėsos.
„Apanglėjusias dalis būtina nupjaustyti. Jei kepate vištieną su odele, ją nuimkite. Beje, labiau apdega mėsa, kurios marinate yra pieno pagrindo produktų, pavyzdžiui, majonezo. Tokių reikėtų vengti“, – sako V. Urbonas.
Dešrelės: galima ar ne?
Daugelis dešreles sieja su vaikyste ne veltui, jos tarp mažųjų, pasak vaikų gastroenterologo, vis dar yra ypač populiarios. Paklaustas, ką, nepaisant šių simpatijų, daryti tėvams – leisti jas vaikams valgyti ar ne, profesorius patarė atkreipti dėmesį į užrašus ant pakuočių.
„Jei vaikas nevalgus, yra išrankus maistui, tačiau mėgsta dešreles – nedrauskite jų, tik išrinkite tinkamas. Dešrelių parduotuvių lentynose yra labai skirtingos kokybės, tai išduoda ir nevienodos jų kainos. Patarčiau rinktis tik aukščiausios rūšies, tokiose nebus naudojami pakaitalai ir mėsos bus daugiausia, ji bus geresnės kokybės“, – pasakoja V. Urbonas.
Jis pabrėžia, kad, jei dešreles ketinate ruošti kepsninėje, etiketes skaityti reikėtų dar akyliau.
„Ne visos dešrelės, tiksliau, jų sudėtis ir apvalkalas, yra tinkamos kepti. Todėl būtinai atkreipkite dėmesį, ar ant pakuotės yra parašyta, jog jos yra kepamosios arba skirtos kepti. Tokiose dešrelėse neturėtų būti nitritinės druskos, kuri kepimo metu išskiria kenksmingas medžiagas. Žinoma, nerekomenduojama kepti ir rūkytų dešrelių“, – sako vaikų gastroenterologas.
Profesoriaus nuomone, jei dešrelės itin ryškios – gali būti, kad jų sudėtyje yra vaikams valgyti nerekomenduojamų priedų.
„Patarčiau rinktis kuo šviesesnes dešreles. Raudoną ar rožinę spalvą dažniausiai suteikia konservavimui skirti nitratai, kurie skyla į jau minėtus nitritus. Gaminių su jais vaikams valgyti nerekomenduojama, jie gali sukelti kvėpavimo sutrikimų, galvos svaigimą, jų vengti turėtų ir linkę į astmą ar alergijas“, – perspėja V. Urbonas.