Makaronai – vienas mėgstamiausių patiekalų šeimose su vaikais. Greita, gardu ir tinka visiems – tiek mažiems, tiek dideliems. Tačiau net ir toks paprastas dalykas kaip makaronų virimas kartais tampa nedidele virtuvės drama: jie sulimpa, pavirsta į vientisą masę ar net prikepa prie puodo. Skamba pažįstamai?
1. Didelis puodas ir daug vandens – tai ne prabanga, o būtinybė
Taisyklė paprasta: kuo daugiau vandens – tuo daugiau erdvės makaronams „judėti“ ir mažiau šansų sulipti.
Rekomenduojama proporcija: 1 litras vandens 100 g makaronų.
Jei verdate 500 g – naudokite mažiausiai 5 litrus vandens ir pakankamai didelį puodą.
Taip makaronai galės laisvai judėti, o krakmolas išsisklaidys, o ne nusės ant paviršiaus, sukeldamas lipnumą.

2. Druska – ne tik skoniui, bet ir tekstūrai
Dauguma įdeda druskos tik „kad nebūtų prėska“. Tačiau ji atlieka svarbų vaidmenį ir neleidžia makaronams per daug išbrinkti bei susiklijuoti.
Kai tik vanduo užverda, berkite druską – apie 1 šaukštelį litrui vandens. Tik tuomet dėkite makaronus.
Nepilkite druskos per anksti (kai vanduo dar šaltas), nes jos poveikis bus mažesnis.
3. Nemaišykite – kol nevėlu!
Kai tik įdedate makaronus į verdantį vandenį, jie trumpam prilimpa prie puodo dugno ar vienas prie kito.
Svarbiausia – intensyviai pamaišyti pirmas 1–2 minutes. Tai tas laikas, kai makaronai greičiausiai susiklijuoja, jei paliekame juos ramybėje.
Paskui pakanka pamaišyti dar kartą ar du per visą virimo laiką.

BONUS triukas: nenuplaukite makaronų vandeniu
Daugelis po virimo perlieja makaronus šaltu vandeniu, ypač kai juos ruošia iš anksto. Tačiau tai nuplauna krakmolą, kuris padeda padažui prilipti prie makaronų.
Jei norite, kad jie nesuliptų ir be plovimo – tiesiog po nukošimo įlašinkite šlakelį alyvuogių aliejaus ir trumpai pamaišykite. Tai ypač tinka, jei makaronai bus valgomi po kelių minučių ar naudojami salotose.