Kai savaitgalis pagaliau atneša taip lauktą ramybę, norisi kažko jaukaus, saldaus ir šilto. Ir ne, nebūtina lėkti į kepyklėlę ar stovėti valandų valandas prie orkaitės. Šis tinklaraštininkės Rugailės sausainių su šokoladiniu pagrindu receptas – tobulas pasirinkimas, kai norisi pasilepinti namuose pagamintu desertu, kuris atrodo kaip iš kavinės, bet pagaminamas vos per pusvalandį.
Be to, nieko nepranoksta tas momentas, kai ištraukiate kvapnius, dar šiltus sausainius iš orkaitės, o po kelių minučių juos guldyti ant tirpstančio šokolado sluoksnio… Na, ar gali būti skaniau?

Šokoladas – ne tik malonumas, bet ir nauda
Galime nusiraminti – šokoladas, ypač pieniškas ar juodasis, turi ir naudingų savybių. Kakavos pupelės, iš kurių gaminamas šokoladas, gausios antioksidantų, kurie padeda kovoti su stresu, stiprina nuotaiką ir net gerina atmintį. Taigi šokoladas – tai ne tik gardus, bet ir išmintingas pasirinkimas desertui.
Kokosų aliejus – slaptoji sudedamoji dalis
Nors jo reikės visai nedaug, kokosų aliejus šiame recepte atlieka svarbų vaidmenį. Jis ne tik suteikia šokoladui švelnios tekstūros ir blizgesio, bet ir prisideda prie skonio gilumo. Be to, kokosų aliejus vertinamas dėl savo antibakterinių savybių, teigiamo poveikio virškinimui bei energijos suteikiančių MCT riebalų. Tad šiame deserte rasite ne tik skonį, bet ir naudą kūnui.
Receptas: sausainiai su šokoladiniu pagrindu
Reikės:
- 170 g sviesto
- 100 g cukraus
- 100 g rudo cukraus
- 250 g miltų
- 3/4 a.š. kepimo miltelių
- 1/2 a.š. kepimo sodos
- 1 a.š. vanilės ekstrakto
- 1 didelis kiaušinis
- 1 trynys
- Žiupsnis druskos
- 100 g pieniško šokolado
- 1 a.š. kokosų aliejaus
Gaminimas:
- Sumaišykite miltus, kepimo miltelius, sodą ir druską.
- Sviestą išplakite su abiejų rūšių cukrumi, kol masė taps puri (2–3 min.).
- Įmuškite kiaušinį ir trynį, įpilkite vanilės ekstrakto – viską gerai išmaišykite.
- Suberkite sausus ingredientus ir atsargiai sumaišykite, kol neliks miltų ruožų.
- Suformuokite apie 50 g rutuliukus, atvėsinkite juos šaldytuve 30 min.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Kepkite sausainius ant kepimo popieriaus 10–12 min.
- Leiskite atvėsti skardoje.
- Ištirpdykite šokoladą su kokosų aliejumi ir po šaukštą jo pilkite ant kepimo popieriaus.
- Ant kiekvieno šokolado „pado“ dėkite sausainį ir švelniai prispauskite.
- Palaukite, kol šokoladas sustings – galite šiek tiek paspartinti procesą įdėdamos į šaldytuvą.
Patariame išbandyti ir su juodu ar baltu šokoladu – kiekvienas variantas turi savitą žavesį.
Saldus savaitgalio malonumas, kurį norėsite kartoti
Kai norisi pabėgti nuo rutinos, toks desertas tampa ne tik skanėstu, bet ir mažyčiu ritualu, suteikiančiu džiaugsmo. Gaminimo procesas – lyg meditacija, o rezultatas džiugins ne tik skonio receptorius, bet ir širdį.