Tinginys su riešutais ir abrikosais man pats skaniausias. Žinau, kad šokolado gerbėjai raukysis ir galbūt nušvilps mano kūrybą, bet paragavę greitai atsiprašys. Man jis pats skaniausias, o ir mano maisto kritikai ragaudami džiūgauja.
Studijų laikais tarp paskaitų turėdavau daug laisvo laiko, kurį išnaudodavau slampinėdama po Laisvės alėją Kaune. Kartą vaikščiodama radau kavinukę, kurioje buvo labai panašus tinginys.
Jis buvo gamintas be kakavos, ne toks saldus, su riešutais ir daug džiovintų vaisių. Šį karamelinį tinginį pardavinėdavo riekelėmis. Nusipirkdavau ir lėtai suvalgydavau. Po penkių minučių nesitverdama nueidavau nusipirkti dar vieną riekelę ir vėl lėtai, pasigardžiuodama suvalgydavau.
Šita tinginio versija sveikesnė. Vietoj įprasto sviesto dedu sviestmedžio sviestą, nes mano šeimoje yra netoleruojančių laktozės ir kondensuoto pieno dedu per pus mažiau. Džiovinti vaisiai vietoj sausainių tobulas sprendimas. Jeigu po ranka turite įprasto sviesto ar kitokių džiovintų vaisių, jie taip pat puikiai tiks.
Ingredientai
350 g sausainių gaidelis
200 g kondensuoto pieno (galima ir mažiau)
200 g sviesto (naudoju sviestmedžio sviestą „Vegan Block“, jį rasite beveik visose maisto parduotuvėse)
200 g džiovintų abrikosų
100 g graikiškų riešutų
Gaminimo eiga
Sutrupinkite sausainius. Smulkiai supjaustykite abrikosus. Sukapoju graikinius riešutus.
Ištirpinu sviestą, suberiu sausainius, supjaustytus abrikosus, riešutus ir gerai viską išmaišau mediniu šaukštu. Supilu pusę skardinės kondensuoto pieno ir dar kartą gerai išmaišau. Paimu medinį bulvių grūstuvą ir viską pergrūdu, kad sausainiai dar labiau sutrupėtų ir į juos susigertų sviestas. Tada dar kart viską išmaišau. Kondensuoto pieno galima dėti ir dar mažiau jeigu norite sveikesnio varianto.
Gautą masę dedu į maistinę plėvelę, suformuoju „pyragą“ ir sandariai užlenkusi kraštus padedu nakčiai į šaldytuvą.
Skanaus!
Šaltinis: www.maistasantstalo.lt