Šiam patiekalui, sakyčiau, labai tiktų pasakymas – genialu yra tai, kas paprasta.
Tad šįkart jokių ypatingų gudrybių, o tiesiog priminimas, kaip kartais paprastai, skaniai, sočiai ir pigiai galime pavalgyti, prisiminus lietuviškos virtuvės patiekalus.
~4 porcijoms reikia:
~2 kg bulvių;
druskos;
1-2 tarkuotų svogūnų;
~200 ml karšto pieno arba kefyro;
kelios riekelės šoninės/lašinukų;
Kugelį dar galima paskaninti:
– tarkuotomis morkomis, tarkuotu moliūgu (imkime šių daržovių santykiu: 1/3 daržovių ir 2/3 bulvių);
– kepta vištienos krūtinėle (būtent toks kugelis šio recepto nuotraukoje). Jos reikėtų apie 200 gramų.
Padažui tinka sviestas, grietinė.
Gaminimas:
Orkaitę įkaitiname iki 200 C.
Sutarkuojame bulves ir svogūnus (jei naudojame, įtarkuojame ir morkas/moliūgą).
Užviriname pieną ir užpilame jį ant bulvių tarkių – kitaip sakant, jas nuplikome. Beriame kelis žiupsnelius druskos. Įkaitintoje keptuvėje pakepiname kubeliais supjaustytą šoninę ir susikaupusį riebalą supilame į bulvių tarkį. Jei naudojame, sudedame gabaliukais supjaustytą pakepintą vištieną.
Kepame apie 60-90 min arba kol atrodys iškepęs.
Kepimo temperatūra: 200 C.
Kepimo laikas: 60-90 min.
Kai kurios namų šeimininkės kartais dar deda vieną kitą šaukštą grietinės į bulvių tarkius, taip pat vietoj pieno pila kefyrą. Čia tiesiog galime atsidaryti šaldytuvą ir bus aišku, kaip gaminsime.
Beje, sutarkuotų bulvių nereikia nusunkti, o kiaušiniai čia visai nereikalingi ar bent nebūtini – nebent mėgstate į bulvių plokštainį panašesnį kugelį.
Šaltinis: sukaramele.blogspot.lt