Žiedinis kopūstas – brokolio ir mums labiau įprasto gūžinio kopūsto giminaitis, savo išskirtiniu skoniu pagardinantis tiek žiemos metu gaminamus troškinius, tiek ir gaivias daržovių salotas. Jo panaudojimo galimybių tikra galybė: prancūzai jį mėgsta dėti į sriubas, italai – kepti kartu su kitų rūšių daržovėmis, o vokiečiai iš jo gamina net vegetariškus šnicelius.
Autentiškas prancūziškas žiedinio kopūsto apkepas
Patiekalui reikės:
1 didelio žiedinio kopūsto;
500 ml. pieno;
80 g. miltų;
200 g. sūrio;
Pusės šaukštelio malto muskato riešuto;
Druskos ir pipirų pagal skonį.
Gaminimo eiga:
- Žiedinį kopūstą 3-4 min. pavirkite sūdytame verdančiame vandenyje. Po to nuimkite puodą nuo ugnies ir nusausinkite kopūstą per sietelį.
- Į keptuvę suberkite miltus ir truputį pieno ir maišykite ant vidutinės ugnies, kad susidarytų masė. Po truputį pilkite likusį pieną, nuolat maišydami, kol jis įsigers ir susidarys tirštas, vientisas padažas.
- Į padažą įdėkite 150 g sūrio. Įberkite druskos, pipirų ir muskato riešuto. Išmaišykite.
- Į negilų kepimo indą sudėkite paruoštus žiedinius kopūstus ir užpilkite padažu. Indą pašaukite į orkaitę maždaug 20 minučių.
- Kai ant apkepo viršaus susidarys odelė ar plutelė, ant patiekalo viršaus užbarstykite likusius 50 g sūrio ir pašaukite į orkaitę maždaug 10 minučių. Paruoštas apkepas turėtų būti auksinės spalvos. Patiekite karštą.
Skanaus!