Pradžiuginkite mažuosius šaldytų braškių jogurto kąsneliais. Namuose ruoštas desertas puikiai pakeis ledus, tik bus sveikatai palankesnis ir pigesnis. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė atkreipia dėmesį, kad namų gamybos ledai – sveikatai palankesnis desertas, palyginti su pirktiniais.
Ledai – su kuo mažiau priedų
Sveikatai palankios mitybos konsultantė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad ledai yra desertas, todėl jais mėgautis reikėtų saikingai, o naudingesni jie bus tuomet, kai gaminami namuose: užšaldžius natūralias sultis, braškių ar vaisių tyrę.
„Namuose gaminti ledai, žinoma, yra kur kas sveikatai palankesni, ypač, jei ruošiami be pridėtinio cukraus ir iš mažiau riebių ingredientų. Šiuo atveju graikiškas jogurtas su braškėmis yra tinkamas pasirinkimas”, – sako dr. E. Gavelienė.
Pasak ekspertės, perkant ledus parduotuvėje visuomet reikia skaityti etiketes ir rinktis tuos, kurių sudėtinių dalių ir priedų sąrašas yra trumpesnis.
„Sveikatai palankiausia rinktis tuos ledus, kuriuose yra mažiausiai maisto priedų. Vadinasi, kuo daugiau juose įvairiausių spalvų ir maisto sudėties ženklinime išvardintų sudėtinių dalių, tuo mažiau ledai bus sveikatai palankūs. Todėl rekomenduoju skaityti etiketes ir pasižiūrėti, kad jose būtų nurodyta kuo mažiau nežinomų cheminių pavadinimų. Tie ledai, kurie yra pagaminti iš vos kelių komponentų – sveikatai palankesni”, – teigia dr. E. Gavelienė.
RECEPTAS
Šaldytų braškių ir jogurto kąsneliai
Desertui reikės:
2 puodelių pjaustytų braškių;
1 puodelio graikiško jogurto;
1 šaukštelio vanilės ekstrakto;
1 šaukšto klevų sirupo;
1 plytelės smulkinto šokolado;
1 šaukšto kokosų aliejaus.
Gaminimo eiga:
- Dubenyje sumaišykite pjaustytas braškes, jogurtą, vanilės ekstraktą, klevų sirupą.
- Dėkite masę šaukštu ant padėklo su kepimo popieriumi ir įkiškite į šaldiklį maždaug 3 valandoms. Jei turite, ledų masę galite dėti į specialias formeles, skirtas ledams ant pagaliuko.
- Ištirpinkite šokoladą su kokosų aliejumi mikrobangų krosnelėje arba dubenėlyje virš puodo su verdančiu vandeniu.
- Dėkite kąsnelius į ištirpusį šokoladą, apvoliokite, kad visiškai pasidengtų glajumi, leiskite šokoladui sustingti ir mėgaukitės naminiais ledais.
Skanaus!