Pradėjus primaitinti kūdikį ir mažą vaiką, tėvams neretai pritrūksta fantazijos – o ką skanaus ir naudingo pagaminti vaikui kiekvieną dieną. Skubame į pagalbą ir pristatome tris apkepų receptus, kurie idealiai tinka šeimoms, auginančioms vaikus.
Auginant vaikus, kurie jau sėdi prie suaugusiųjų stalo ir ragauja suaugusiųjų maisto, svarbu formuoti jiems geros mitybos įpročius. Pomidorų padažai, majonezai, aštrūs prieskoniai – viso to nereikia skubėti duoti mažiems vaikams.
Apkepą galima pavadinti universaliu patiekalu, nes jis tinka ir pusryčiams, ir pietums, ir vakarienei. Neslėpsime, gana dažnai būna taip, kad apkepą gaminame tada, kai nuo praėjusio valgymo lieka daug nesunaudotų produktų – prisivirėme per daug makaronų, ryžių košės ar lieka kalnas virtų bulvių.
Atrinkome 3 apkepų receptus, kurie tinka šeimoms su mažais vaikais. Jie nėra įmantrūs, neturi specifinių (ir vaikų nemėgstamų) sudedamųjų dalių.
Varškės apkepas su bananais
Reikia:
3 kiaušinių
5 šaukštų cukraus
trupinėlio druskos
6 šaukštų manų kruopų
3 šaukštų grietinės
0,5 šaukštelio kepimo mitlelių
vanilinio cukraus
3 bananų
0,5 kg 9 proc. riebumo varškės
Gaminimas:
Visas sudedamąsias dalis išmaišyti. Bananus supjaustyti gabaliukais ir dėti pačiame gale. Kepimo formą ištepti aliejumi ir supilti masę. Kepti apie 1 valandą 180 laipsnių karščio orkaitėje. Skanu su jogurtu, trintais vaisiais, grietine.
Makaronų ir mėsos apkepas
Reikia:
500 gramų makaronų
1 kg sumaltos mėsos
1 cukinijos
2-3 pomidorų
1 svogūno
250 ml grietinėlės
3 kiaušinių
100 gramų fermentinio sūrio
Gaminimas
Makaronus išvirti ir palaikyti, kad atauštų. Supjaustyti svogūną, cukiniją ir viską kartu su sumalta mėsa pakepinti keptuvėje su šlakeliu aliejaus. Į formą, kurioje kepsite apkepą, sudėkite pusė masės makaronų, tada – visą mėsos ir daržovių masę, o ant viršaus – likusius makaronus. Kiaušinius išplakti, sumaišyti su grietinėle ir užpilti ant viršaus. Užtarkuoti fermentinio sūrio. Keps apie 40 minučių 180 laipsnių orkaitėje.
Ryžių apkepas su daržovėmis
Reikia:
100 gramų ryžių
1 morkos
1 cukinijos
1 kiaušinio
500 ml pieno
50 ml aliejaus
50 g fermentinio sūrio
druskos, pipirų – pagal skonį
Gaminimas
Ryžius išvirti, bet nepervirti. Morką, cukiniją sutarkuoti, svogūną supjaustyti, pridėti prieskonių (druskos, pipirų). Į kepimo formą, išteptą aliejumi, sudėti ryžius, ant viršaus – daržovių masę. Viską užpilti pienu, kad apsemtų. Kepti apie 30 minučių, tada išėmus apibarstyti sūriu ir dar įdėti į orkaitę 5 minutėms.