Ar prisimenate sekmadienio pietus, kai visus namus užliedavo gardus troškinio aromatas, kurį paruošdavo močiutė? Būtent toks yra guliašas pagal močiutės receptą – sotus, švelniai prieskoniais kvepiantis patiekalas, kurio skonis primena vaikystę. Jokio sudėtingumo ar prabangos – tik paprasti ingredientai, namų jaukumas ir didelė meilė maistui.
Tradicinis guliašas visada pasiteisina – puikiai tinka tiek šeimos vakarienei, tiek šventiniam stalui. Kiaulienos guliašą lengva paruošti, o rezultatas – šiltas, jaukus ir tikrai sotus patiekalas, kurį visi noriai valgys.
Kiaulienos guliašo ingredientai
Norint paruošti gardų guliašą pagal močiutės receptą, pakaks keleto paprastų produktų, kuriuos tikrai rasite savo namų virtuvėje:
- 2 morkos
- 500 ml sultinio arba vandens
- 2 vidutiniai svogūnai
- 2 skiltelės česnako
- 1 lauro lapas
- 500 g kiaulienos sprandinės arba mentės
- 2 valg. šaukštai pomidorų tyrės arba padažo
- šlakelis aliejaus kepimui
- druskos ir pipirų pagal skonį
- 1 arb. šaukštelis saldžiosios maltos paprikos
Svarbiausias prieskonis virtuvėje – meilė tiems, kuriems gamini. – sakydavo močiutė
Guliašo gaminimo eiga
Norint pasigaminti gardų kiaulienos guliašą pagal močiutės receptą, pradėkite nuo mėsos – supjaustykite ją nedideliais gabaliukais. Įkaitintame puode su trupučiu aliejaus pirmiausia apkepkite svogūnus, kol jie taps auksinės spalvos. Tuomet sudėkite kiaulieną ir kepkite, kol gabalėliai gražiai apskrus iš visų pusių.
Įberkite prieskonius: druską, pipirus, saldžiąją papriką bei lauro lapą. Suberkite smulkintą česnaką, įdėkite tarkuotas morkas ir pomidorų tyrę arba padažą. Viską užpilkite karštu sultiniu ar vandeniu tiek, kad ingredientai būtų apsemti.
Troškinkite ant silpnos ugnies apie 45–60 minučių, kol mėsa taps minkšta, o padažas įgaus tirštą ir gardų skonį.
Troškinio patiekimas ir patarimai
Kiaulienos guliašas pagal močiutės receptą – tai ne tik sotus ir gardus patiekalas, bet ir visos šeimos susibūrimo prie stalo tradicija.
Šį troškinį geriausia patiekti šiltą, tiesiai iš puodo, su paprastais, bet tobulai derančiais priedais:
- Virtos bulvės – klasikinis pasirinkimas, kai norisi paprastumo. Padažas įsigeria į bulves ir suteikia joms ypatingą skonį.
- Bulvių košė – švelni, puri ir praturtinta sviestu bei pienu – idealiai dera su sočiu guliašu.
Papildomi skonių akcentai tobulam guliašui
Norite suteikti patiekalui dar daugiau švelnumo ar ypatingą skonio akcentą? Išbandykite šiuos paprastus patobulinimus:
- Šaukštelis grietinės – priduoda švelnumo, kreminės tekstūros ir lengvo rūgštumo.
- Šviežios žolelės – pabarstykite krapais ar petražolėmis, kad patiekalas įgautų gaivumo ir spalvos.
- Rauginti agurkėliai ar burokėlių mišrainė – tradiciškai močiutės šalia guliašo mėgdavo patiekti traškius savo pačios raugtus agurkėlius. Pabandykite ir Jūs!
Neabejojame, jog Jums pavyko pagaminti šį paprastą, bet ypač gardų kiaulienos guliašą pagal močiutės receptą! Kaip sakydavo močiutė: “Maistas jungia šeimą labiau nei šventės ar žodžiai”.
SKANAUS TROŠKINIO!
