Gardus sūrio ir varškės pyragas su cinamonu kvepiančiais obuoliais – tikras rudens skanėstas!

Varškės ir obuolių pyragas
Varškės ir obuolių pyragas

Kai lauke šalta ir norisi jaukumo, šis pyragas – tobula išeitis. Kreminė maskarponės ir varškės masė, kvapnūs obuoliai su cinamonu ir sviestiniai trupiniai viršuje sukuria nuostabų skonio derinį. Receptu dalinasi Pateikalų pintinė šeimai.

Ingredientai

Obuolių sluoksniui:

  • 500 g obuolių (rūgštesnių)
  • 1 v. š. sviesto
  • 1 v. š. cukraus
  • ½ citrinos sultys
  • Cinamono pagal skonį

Pagrindo tešlai:

  • 1 kiaušinis
  • 50 g cukraus
  • 100 g minkšto sviesto
  • 240 g miltų
  • 1 a. š. kepimo miltelių

Sūrio-varškės masei:

  • 5 kiaušiniai
  • 100 g cukraus
  • 1 a. š. vanilinio cukraus arba keli lašai vanilės ekstrakto
  • 200 g varškės (pertrintos arba ricotta tipo)
  • 500 g maskarponės sūrio
  • 4 v. š. krakmolo

Trupiniams:

  • 70 g šalto sviesto
  • 5 v. š. miltų
  • 4 v. š. cukraus
  • 1 a. š. vanilinio cukraus
  • Žiupsnelis druskos
Varškės ir obuolių pyragas
Varškės ir obuolių pyragas

Paruošimas

  1. Obuolių paruošimas.
    Obuolius nulupkite, supjaustykite skiltelėmis ir apkepkite keptuvėje su sviestu bei cukrumi. Kai obuoliai suminkštės, apšlakstykite citrinos sultimis ir pabaigoje pabarstykite cinamonu. Atvėsinkite.
  2. Pagrindas.
    Kiaušinį išplakite su cukrumi, įmaišykite minkštą sviestą. Suberkite miltus ir kepimo miltelius, minkykite iki vientisos tešlos.
    Tešlą paskirstykite 25 cm skersmens apvalioje formoje, suformuokite aukštus kraštelius. Padėkite į šaldytuvą (arba šaldiklį) bent 20–30 minučių.
  3. Sūrio-varškės masė.
    Kiaušinius išplakite su cukrumi ir vanile. Sudėkite varškę bei maskarponę, gerai išmaišykite iki vientisos kreminės konsistencijos. Įmaišykite krakmolą.
  4. Pyrago surinkimas.
    Ant atvėsusio pagrindo supilkite šiek tiek sūrio masės, tuomet tolygiai paskleiskite obuolius. Užpilkite likusia sūrio mase.
  5. Trupinių paruošimas.
    Šaltą sviestą sutarkuokite, sumaišykite su miltais, cukrumi, vaniliniu cukrumi ir druska. Pirštais sutrinkite iki trupinių. Pabarstykite ant pyrago viršaus.
  6. Kepimas.
    Kepkite 180 °C temperatūroje apie 30 minučių, tada sumažinkite iki 160 °C ir kepkite dar apie 30 minučių (iš viso ~1 val.).
    Iškeptą pyragą atvėsinkite formoje – tik tada pjaustykite.

Ar patiko straipsnis?