Kai lauke šalta ir norisi jaukumo, šis pyragas – tobula išeitis. Kreminė maskarponės ir varškės masė, kvapnūs obuoliai su cinamonu ir sviestiniai trupiniai viršuje sukuria nuostabų skonio derinį. Receptu dalinasi Pateikalų pintinė šeimai.
Ingredientai
Obuolių sluoksniui:
- 500 g obuolių (rūgštesnių)
- 1 v. š. sviesto
- 1 v. š. cukraus
- ½ citrinos sultys
- Cinamono pagal skonį
Pagrindo tešlai:
- 1 kiaušinis
- 50 g cukraus
- 100 g minkšto sviesto
- 240 g miltų
- 1 a. š. kepimo miltelių
Sūrio-varškės masei:
- 5 kiaušiniai
- 100 g cukraus
- 1 a. š. vanilinio cukraus arba keli lašai vanilės ekstrakto
- 200 g varškės (pertrintos arba ricotta tipo)
- 500 g maskarponės sūrio
- 4 v. š. krakmolo
Trupiniams:
- 70 g šalto sviesto
- 5 v. š. miltų
- 4 v. š. cukraus
- 1 a. š. vanilinio cukraus
- Žiupsnelis druskos

Paruošimas
- Obuolių paruošimas.
Obuolius nulupkite, supjaustykite skiltelėmis ir apkepkite keptuvėje su sviestu bei cukrumi. Kai obuoliai suminkštės, apšlakstykite citrinos sultimis ir pabaigoje pabarstykite cinamonu. Atvėsinkite. - Pagrindas.
Kiaušinį išplakite su cukrumi, įmaišykite minkštą sviestą. Suberkite miltus ir kepimo miltelius, minkykite iki vientisos tešlos.
Tešlą paskirstykite 25 cm skersmens apvalioje formoje, suformuokite aukštus kraštelius. Padėkite į šaldytuvą (arba šaldiklį) bent 20–30 minučių. - Sūrio-varškės masė.
Kiaušinius išplakite su cukrumi ir vanile. Sudėkite varškę bei maskarponę, gerai išmaišykite iki vientisos kreminės konsistencijos. Įmaišykite krakmolą. - Pyrago surinkimas.
Ant atvėsusio pagrindo supilkite šiek tiek sūrio masės, tuomet tolygiai paskleiskite obuolius. Užpilkite likusia sūrio mase. - Trupinių paruošimas.
Šaltą sviestą sutarkuokite, sumaišykite su miltais, cukrumi, vaniliniu cukrumi ir druska. Pirštais sutrinkite iki trupinių. Pabarstykite ant pyrago viršaus. - Kepimas.
Kepkite 180 °C temperatūroje apie 30 minučių, tada sumažinkite iki 160 °C ir kepkite dar apie 30 minučių (iš viso ~1 val.).
Iškeptą pyragą atvėsinkite formoje – tik tada pjaustykite.






