Tradiciniai patiekalai vis dar neatsiejami nuo lietuviško kalėdinio stalo: ant jo dažnai puikuojasi silkė su pagardais, balta mišrainė ar virtas liežuvis. Pastarasis, nors ir laikomas subproduktu, laikui bėgant tapo tikru delikatesu.
Šventėms pirkėjai ieško ypatingesnių produktų
Iškilmingi šventiniai pietūs ar vakarienė – tai dar ir proga paragauti rečiau valgomų tradicinių patiekalų. Prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė pastebi, kad per Kalėdas vaišių stalui pirkėjai renkasi paukštieną, įdarytas vištas, kiaulienos kumpį, baltą mišrainę, šaltieną, įvairius mėsos patiekalus ir pyragus.
„Šių patiekalų pardavimai šventiniu laikotarpiu visuomet būna ryškiausiai pastebimi. Tiesa, sudėtingesnius, ilgiau paruošti užtrunkančius patiekalus lietuviai renkasi jau pagamintus iš „Mano dienai“ asortimento, kad sutaupytų laiko ir energijos šventiniam pasiruošimui. Tam tikri patiekalai dažnai pareikalauja daug pasiruošimo ir kruopštumo, todėl pirkėjai vertina galimybę įsigyti jau pagamintus. O tradicinius, artimus šeimos tradicijoms patiekalus, neretai patys ruošia namuose“, – pasakoja E. Krasauskienė.
Liežuvis – dažnas šventinis delikatesas
Liežuvis yra dažnas šventinis delikatesas, kuris atsiduria ant vaišių stalo – jis labiausiai vertinamas dėl savo unikalios tekstūros ir skonio. Minėto prekybos centro atstovė teigia, kad tiek per Kalėdas, tiek per kitas didžiąsias šventes, liežuvis tampa išskirtiniu šeimos stalo akcentu.
„Tradicinis liežuvio gaminimo būdas prasideda nuo kruopštaus nuplovimo ir virimo dideliame puode su šaltu vandeniu. Liežuvis virinamas 2–3 valandas, kol tampa minkštas ir lengvai nusilupa. Į vandenį dažnai dedama prieskonių, tokių kaip lauro lapai, pipirai, svogūnai, morkos, česnakai ir šiek tiek druskos, kad mėsa įgautų papildomų skonio niuansų. Išvirus, liežuvis išimamas, atvėsinamas, o tada nulupama kieta oda. Po to jis apibarstomas druska, pipirais ir kartais kvepiančiais prieskoniais, pavyzdžiui, gvazdikėliais, kurie suteikia patiekalui ypatingą aromatą“, – apie tradicinę kulinariją pasakoja E. Krasauskienė.
Išlaikykite šviežumą šventėms
Išlaikykite šviežumą šventėms
Įsigijus liežuvį šventėms, svarbu žinoti, kaip jį tinkamai laikyti, kad jis išliktų šviežias ir skanus. „Rimi“ ekspertė atkreipia dėmesį, jog, jei liežuvis yra šviežias ir nevirtas, jis turi būti laikomas šaldytuve, sandariame inde, kad šis būtų apsaugotas nuo oro ir neperimtų kitų maisto produktų kvapų.
„Vis dėlto, jei planuojate jį naudoti tik po kelių dienų, geriausia liežuvį paruošti ir laikyti šaldytuve, tačiau jei norite ilgesnio galiojimo, galima ir užšaldyti. Liežuvį supjaustykite į plonesnius griežinėlius ir sandariai supakuokite į maisto maišelius bei pašalinkite perteklinį orą. Tačiau ruošiant liežuvį šventėms, svarbu nepamiršti, kad kuo greičiau jį sunaudosite, tuo geresnį skonį ir tekstūrą išlaikysite“, – pabrėžia E. Krasauskienė.
Papildomo skonio suteikia krienai
Tradiciškai liežuvis patiekiamas su krienų padažu, kuris subalansuoja bendrą skonių paletę. Ekspertė sako, jog ją paįvairinti galima renkantis ne tik tradicinius, bet ir kiek neįprastesnės rūšies krienus.
Kulinarijos technologai kviečia namuose pasigaminti jautienos liežuvį ir jį gardinti populiariausiais žiemos prieskoniais.
RECEPTAS
Gvazdikėlių skonio jautienos liežuvis
Patiekalui reikės:
1 vnt. jautienos liežuvio;
80 g druskos;
3 v. š. cukraus;
2 vnt. cinamono lazdelių;
1 v. š. malto imbiero;
2 a. š. garstyčių miltelių;
1 v. š. juodųjų pipirų žirneliais;
1 v. š. muskato;
5 vnt. žvaigždinių anyžių;
10 vnt. gvazdikėlių;
1 vnt. svogūno;
3 vnt. Chalapos paprikų.
Gaminimo eiga:
1. Visus prieskonius, išskyrus gvazdikėlius, išmaišykite 1 litre šilto vandens. Druska ir cukrus turi ištirpti.
2. Įpilkite 1 litrą šalto vandens, įdėkite jautienos liežuvį, uždenkite. Svarbu, kad marinatas visiškai apsemtų liežuvį. Pastatykite šaltai marinuotis 2 dienas.
3. Į puodą įdėkite marinuotą liežuvį, suberkite susmulkintus svogūnus, Chalapos papriką ir gvazdikėlius, įpilkite vandens, kad apsemtų liežuvį. Virkite apie 2 valandas, kol liežuvis suminkštės. Stebėkite, kad virimo metu liežuvis būtų visą laiką apsemtas.
4. Išvirtą liežuvį išimkite iš vandens, nulupkite ir dar kelioms minutėms įdėkite į puodą su vandeniu, kuriame virė. Išimkite, atvėsinkite ir patiekite karštą arba atvėsusį. Galite su juo gaminti ir sumuštinius.
Skanaus!